Prima pagină » Știri politice » După scandalul grațierii, Dragnea se dezice de Nicolae și îl lasă fără funcții în Parlament. Pe cine numește PSD în locul lui

După scandalul grațierii, Dragnea se dezice de Nicolae și îl lasă fără funcții în Parlament. Pe cine numește PSD în locul lui

După scandalul grațierii, Dragnea se dezice de Nicolae și îl lasă fără funcții în Parlament. Pe cine numește PSD în locul lui
Robert Cazanciuc preia conducerea Comisiei Juridice din Senat, înlocuindu-l pe Șerban Nicolae, au decis membrii CExN PSD, reuniți în ședință. Dragnea a motivat că Nicolae ar fi promovat în comisia juridică amendamente la legea grațierii care nu aveau undă verde de la partid. La rândul său, Șerban Nicolae a declarat că „nu se agață cu lanțul de funcție" și că nu a dezbătut la partid amendamentele propuse pentru că „erau foarte tehnice".

Membrii PSD, reuniți miercuri în ședința Consiliului Național Executiv, au decis ca Mihai Fifor să preia șefia Grupului PSD din Senat, în timp ce Robert Cazanciuc va fi șeful Comisiei Juridice, au declarat surse politice pentru agenția MEDIAFAX.

Mihai Fifor este președintele Consiliului Național al PSD și a fost luat în calcul pentru propunerea de premier, după alegerile din decembrie 2016.

Robert Cazanciuc a fost ministru al Justiției în Cabinetul Ponta.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat, miercuri, că a clarificat în CEX PSD că nu a avut o înțelegere cu Liviu Dragnea privind legea grațierii, afirmând că „nu se agață cu lanțul” de funcții și că nu-i vorba despre o sancțiune, ci despre un act politic.

„Am mai clarificat încă o dată de față cu toți colegii faptul că nu a existat nici un fel de înțelegere între mine și Liviu Dragnea, strategie de comunicare, de testare a pieței, a reacțiilor și alte aberații de genul acesta. De asemenea, că nu am adoptat nici un fel de amendament al lui Băsescu. Tot ceea ce s-a adoptat într-o primă fază erau amendamentele pe care le-am propus eu”, a declarat senatorul PSD, Șerban Nicolae, la finalul ședinței CEX.

Șerban Nicolae a afirmat că în PSD nu au fost dezbătute amendamentele pe care le-a depus la legea grațierii pentru că „era o discuție foarte tehnică”.

Întrebat dacă Liviu Dragnea știa de amendamentele pe care le-a depus, Nicolae a afirmat că „oricine era interesat” știa ce prevăd, afirmând că au fost inclusiv proteste în stradă.

Întrebat dacă liderul PSD i-a cerut să renunțe la funcțiile, Șerban Nicolae a negat acest lucru.

„Nu. A fost așa o discuție, o percepție, cum că teoretic aș putea să iau și eu o asemenea inițiativă, numai că eu le-am spus tuturor colegilor că din punctul meu de vedere nu am greșit cu nimic nici față de Livu Dragnea, nici față de partid. S-a explicat că nu-i vorba despre o sancțiune este un fel de act politic. Bănuiesc că este o decizie politică”, a spus Nicolae.

Șerban Nicolae a afirmat nu se leagă cu lanțul de nicio funcție.

„Ar fi culmea.. doar nu mă leg cu lanțul de vreo funcție. Patru ani de zile, în mandatul preceet am fost senator fără nici un fel de funcție, membru în Comisia de petiții”, a răspuns Nicolae, întrebat dacă va accepta decizia luată de CEX PSD.

Social-democratul a spus că decizia CEX nu are cum să fie „vreo mare bucurie”.

„Eu consider că nu am greșit cu nimic și că nu avea de ce să se ia o astfel de decizie. Dar repet, nu am obținut aceste funcții prin concurs, nu am fost cel mai bun dintre toți cei 70 de senatori PSD sau cel mai bun dintre cei 5 membri ai Comisiei juridice din partea PSD. Din punctul meu de vedere, eu m-am exprimat și m-am comportat public la vederea și a colegilor și a societății. A fost un act de încredere din partea partidului, nu mai există nu este nicio supărare”, a sous Nicolae.

Șerban Nicolae a afirmat că „deocamdată” va rămâne membru al Comisiei juridice, însă trebuie să se lămurască dacă ideile sale în materie de justiție corespund cu cele oficiale ale PSD, pentru ca cei care luptă „pe baricadele pro-PSD să nu se simtă jigniți” de ideile pe care el le are la comisie.

„Deocamdată nu mi s-a reproșat că aș fi încălcat programul de guvernare pentru justiție”, a adăugat social-democratul.

Întrebat dacă ia în calcul să se retragă, Nicolae a răspuns că „este posibil și asta”.

„Eu nu am nici crize de personalitate, nici tulburări de identitate, știu și cine sunt și ce experiență am și ce pot să fac. Nu țin neapărat să tot demonstrez și să tot dau extemporale ca și cum știți… băgați-mă și pe mine în seamă, mă pricep, credeți-mă, aveți încredere în mine. Dacă se consideră că este nevoie de mine particip. Dacă se consideră, vorba lui Alecsandri, >”, a mai spus Nicolae.

Întrebat dacă se poate vorbi despre un conflict între el și Liviu Dragnea, Nicolae a afirmat că nu își dă seama.

„Nu știu, nu îmi dau seama, domnul Dragnea a repetet de mai multe ori faptul că nu există o chestiune personală, nu are un conflict cu mine, nu-i o sancțiune ceea ce s-a decis”, a spus Nicolae.

Dragnea: Șerban Nicolae a convins colegii din Comisia Juridică să susțină amendamente pe care PSD nu le susține

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că senatorul PSD Șerban Nicolae, în calitate de lider de grup și președinte al Comisie juridice, a propus, susținut, adoptat și a convins și colegii de partid din comisie să susțină niște amendamente la Legea grațierii pe care PSD nu le susține.

„Aici nu este vorba de libertatea de opinie, de libertatea votului, dar și domnul Șerban Nicolae, ca lider de grup și președinte al Comisiei juridice, a mers acolo susținut politic de către partid și a adoptat, a propus, a susținut și a convins și colegii de partid să susțină niște amendamente pe care partidul nu le susține”, a spus Dragnea, explicând astfel decizia de sancționare a lui Șerban Nicolae, care a fost schimbat din cele două funcții prin votul CExN.

El a arătat că în CExN nu au existat discuții despre a aplica sancțiuni sau niște pedepse membrilor din Comisia juridică a Senatului, dar nici nu se putea lăsa ca „astfel de gesturi” să fie asumate.

Dragnea a subliniat faptul că membrii PSD din Comisia juridică nu au avut mandat de la partid să susțină grațierea faptelor de corupție.

„Au fost și poziții publice ale mele care au fost cunoscute, asumate de partid, care din păcate nu au fost respectate”, a arătat Dragnea.

El a spus că, în aceste condiții, a apărut o „neîncredere” și o „lipsă de comunicare”, respectiv „lipsă de dorință de comunicare” între președintele partidului, conducerea partidului și liderul de grup de la Senat, Șerban Nicolae.

„A apărut firească această propunere ca liderul de grup să fie schimbat și să fie susținut politic domnul Mihai Fifor. De asemenea, atâta timp cât în Comisia juridică de la Senat colegii noștri, care au adoptat niște amendamente fără să fie susținute de partidul care i-a propus, și președinția Comisiei juridice a fost schimbată”, a conchis Dragnea.

Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD s-a reunit, miercuri, la cererea liderului Liviu Dragnea, pentru a decide dacă și în ce mod vor fi sancționați senatorul Șerban Nicolae și deputatul Nicolae Bacalbașa, dar și pentru a valida candidaturi la alegerile parțiale din 11 iunie.

Președintele PSD Liviu Dragnea a venit la ședință însoțit de senatorul PSD Mihai Fifor și de primarul Capitalei, Gabriela Firea. Dragnea le-a spus jurnaliștilor, înainte de a intra în sala de ședință, că își menține declarațiile anterioare potrivit cărora Șerban Nicolae trebuie sancționat.

Șerban Nicolae a venit la ședința CExN, însă a evitat să facă declarații presei.

Dragnea a declarat public că este „nemulțumit” de modul în care Șerban Nicolae a gestionat lucrările Comisiei juridice din Senat în ceea ce privește Legea grațierii, în condițiile în care acesta a propus, iar senatorii PSD din Comisie au votat, grațierea faptelor de corupție, deși atât el, cât și premierul Grindeanu au avut declarații publice prin care s-au poziționat împotriva acestei propuneri.

Surse din PSD au precizat că „nemulțumirea” lui Dragnea ar avea la bază faptul că Șerban Nicolae le-ar fi transmis senatorilor PSD din Comisia juridică informații greșite despre decizia politică a partidului.