Prima pagină » Știri politice » După semnalul președintelui, Opoziția se gândește la o moțiune de cenzură. Barna: „Astăzi o să discut cu colegii de la PNL”

După semnalul președintelui, Opoziția se gândește la o moțiune de cenzură. Barna: „Astăzi o să discut cu colegii de la PNL”

După semnalul președintelui, Opoziția se gândește la o moțiune de cenzură. Barna: „Astăzi o să discut cu colegii de la PNL
Președintele USR, Dan Barna, a declarat, pentru MEDIAFAX, că retragerea sprijinului politic și solicitarea demisiei premierului Viorica Dăncilă de către președintele Klaus Iohannis este o reacție firească, precizând că va discuta cu PNL pentru depunerea în Parlament a unei moțiuni de cenzură.

„Este o reacție previzibilă și firească a președintelui României. Ceea ce au făcut Liviu Dragnea și doamna Dăncilă, ca purtător de cuvânt al domnului Liviu Dragnea de fapt, a fost să arunce la gunoi 27 de ani de diplomație a României. Un obiectiv de țară să devenim membri ai UE, a fost un obiectiv major de țară să devenim parte a pactului nord-atlantic și în acest context foarte delicat ideea de a lua pe buletin propriu politica externă a României, de a face un anunț de asemenea delicatețe politică internațională, prin mutarea ambasadei României din Israel, în contextul deciziei ONU și a poziției unitare a UE, este de o iresponsabilitate fără precedent. Președintele n-a făcut decât să constate incapacitatea doamnei Dăncilă de a avea minima competență necesară pentru conducerea României. Perspectiva asta de neîncredere este o reacție firească și normală pe care o salutăm”, a afirmat Barna, pentru MEDIAFAX.

Întrebat de MEDIAFAX dacă gestul șefului statului ar fi unui simbolic, Dan Barna a răspuns afirmativ, menționând că „astăzi o să discut cu colegii de la PNL pentru posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură”.

Chestionat dacă președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să refuze de la bun început numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier, liderul USR a replicat: „Asta a și spus. A numit-o în urmă cu trei luni și s-a lămurit asupra nivelului de competență al prim-ministrului.”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că retrage sprijinul politic premierului Viorica Dăncilă și cere public demisia acesteia din funcția de șef al Executivului. Afirmațiile vin în contextul în care șeful statului trebuia să se întâlnească la Cotroceni cu prim-ministrul pentru a discuta despre situația mutării ambasadei României din Israel, un demers în care președintele a susținut că nu a fost consultat în prealabil de Dăncilă sau de liderii PSD. Premierul a contramandat întrevederea cu Klaus Iohannis care trebuia să aibă loc vineri la ora 11.00.

„Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Președintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituție, în toate deciziile Curții Constituționale, în practica politică din România, se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituțională între Premier și Președinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autoritățile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri și aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă. Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă zicea așa: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Este jurământul pe care îl depunem noi, care obținem și îndeplinim după aceea demnități publice. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad-literam Constituția, legile țării. Asta înseamnă și că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român între Președinte și Prim-ministru, că se respectă deciziile Curții Constituționale, toate aceste în interesul României și al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face față poziției de Prim-ministru al României și transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de Prim-ministru al României.”, a declarat Iohannis.

Autor

Citește și