După SUPERIMUNITATE, parlamentarii au mai pregătit o surpriză. Ce PENSII SPECIALE vor să aibă senatorii și deputații
Nu doar la imunitate se gândesc senatorii și deputații, ci și la o bătrânețe liniștită. Cu un an înaintea alegerilor parlamentare, aleșii își pregătesc din nou o lege care le dă dreptul să aibă pensii speciale. Acestea au existat înainte de guvernarea Boc și acum se încearcă ca ele să fie reintroduse. Pentru aceasta, un proiect legislativ umblă pe holurile Parlamentului, iar pe el se strâng semnături de la toate partidele.
„Sunt cei bătrâni, care încearcă să își asigure liniște dacă nu vor mai candida la anul”, mărturisește un parlamentar din noua generație.
Proiectul este ținut la secret, deși mulți parlamentari au semnat pentru el, unii recunoscând că se vor reintroduce pensiile speciale pentru parlamentari. Pe el sunt semnături de la deputați și senatori din toate partidele. Momentan, cei de la PSD și UDMR și-au anunțat în mod oficial sprijinul pentru acest proiect legislativ.
Susținătorii acestui proiect legislativ afirmă că după ce toate categoriile profesionale cărora li s-au tăiat pensiile speciale au fost repuse în drepturi, a sosit și rândul parlamentarilor.
„Da, știu despre demersul colegilor noștri și îl susțin pentru că parlamentarii sunt printre ultimele categorii socio-profesionale care au avut drepturile de pensie tăiate și care prin proiectul respectiv pot să revină la normal. Noua modificare, în formula pe care am văzut-o noi într-o primă fază, evident că va fi supusă discuției, copiază identic sistemul de pensionare din Parlamentul European”, a declarat la finalul ședinței conducerii PSD, liderul grupului social-democrat din Camera Deputaților, Marian Neacșu.
Întrebat dacă vrea drepturi egale cu europarlamentarii, Neacșu a început să zâmbească. „Mai puțin nivelul indemnizației”, a spus el.
„Nu știu cât va fi netul, calculele vor ieși strict pe cuantumul pe care îl au și în funcție de asta va fi un nivel al indemnizației pentru un mandate, pentru două mandate, și de la trei sau mai multe”, a precizat Neacșu, liderul grupului PSD din Camera Deputaților.
Deputatul Marton Arpad de la UDMR a semnat și el proiectul legislativ.
„După cunoștințele mele va fi un proiect de lege care după ce toate categoriile cu pensii special au fost cea a aviatorilor a fost ultima votată, care în momentul constrângerilor au fost abrogate, va introduce același sistem ca cea care a existat de fapt. Nu știu toate amănuntele, pensia va fi cam la fel, readusă cum era înainte”, a spus pentru gândul Marton Arpad.
El a precizat că în toată lumea civilizată există așa ceva, iar în România parlamentarii au fost ultimii care își vor recâștiga dreptul de a avea pensie specială.
„Nu l-am citit, dar am auzit de el”, afirmă pentru gândul Ludovic Orban.
Descrie că a fost întrebat de colegii de la PSD dacă susține inițiativa legislativă.
„Am fost contactat de doi parlamentari PSD în ideea de a accepta susținerea proiectului și am refuzat”, susține Orban.
Liberalul crede că strategia inițiatorilor este de a aduna semnături înainte ca partidele să se poziționeze politic.
„Strategia e să strângă semnături înainte de a se poziționa politic grupurile parlamentare, încearcă să strângă semnături individual de la parlamentari. Eu i-am refuzat din start, consider că ăsta e ultimul lucru care trebuie făcut. Nu s-a discutat în partid, este opinia mea. În mod evident nu susțint un astfel de proiect. De semnat, poate să semneze oricine, dar trebuie respectată poziția politică a partidului”, a spus Orban.
Întrebat unde a fost abordat pentru a se discuta proiectul legislativ, liderul grupului PNL din Camera Deputaților a răspuns: „Normal că pe holuri, încă nu s-a depus oficial. Mie mi s-a cerut părerea dacă susțin ideea unui astfel de proiect, am respins-o categoric”.
Premierul Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri că nu susține reintroducerea pensiilor speciale. În luna iulie, a afirmat că fostul guvern PDL a tăiat pensiile speciale ale militarilor, grefierilor, diplomaților și aviatorilor, iar reprezentanții Comisiei Europene nu sunt de acord cu revenirea la pensiile speciale. Guvernul a tăiat pensiile speciale în 2010 prin noua lege a pensiilor.
După ce Parlamentul a decis revenirea la pensiile speciale, ultima categorie pentru care s-a decis acest lucru, aleșii s-au gândit că a venit și vremea lor.
„Poziția doamnei ministru Plumb, exprimată ieri în Parlament, de respingere a unor pensii speciale, este poziția Guvernului și o susținem în continuare. Nu susținem proiectul privind pensiile parlamentarilor. Cred că un sistem de pensii echilibrat dorește toată lumea și avem încă de făcut eforturi în această direcție. Soluția nu este să avem pensii speciale”, a declarat pe 10 decembrie 2014 Victor Ponta, la începutul ședinței de Guvern. Colegii săi din Parlament îi pregătesc însă o nouă surpriză premierului Ponta și deja prin vocea lui Marian Neacșu anunță că susțin pensiile speciale.
Cum arăta Statutul deputaților și senatorilor înainte de guvernarea Boc
Potrivit legii în vigoare înainte de a fi modificată în timpul guvernării Boc, parlamentarii beneficiau de pensii speciale similare magistraților. Mai exact, un senator sau deputat cu trei mandate sau mai mult la activ putea să aibă o pensie specială egală cu 80% din ultima indemnizație, pentru două mandate aceasta era de 60% , iar pentru unul de 40%.
CAPITOLUL X
Regimul pensionării parlamentarilor
ARTICOLUL 49
Categorii de pensii
(1) Deputații și senatorii, la împlinirea condițiilor de pensionare prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, respectiv stagiul de cotizare și vârsta de pensionare, beneficiază de pensie în cuantum prevăzut de art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraților, republicată, cu modificările ulterioare, dacă au deținut cel puțin trei mandate de parlamentar.
(2) De pensie beneficiază și deputații și senatorii care au deținut două sau un mandat de parlamentar, caz în care cuantumul pensiei, calculată conform alin. (1), se diminuează cu 20% și, respectiv, 40%.
(3) Pentru mandate incomplete, pensiile prevăzute la alin. (2) se diminuează sau se majorează în mod proporțional.
(4) La îndeplinirea condițiilor de pensionare, respectiv stagiul de cotizare și vârsta de pensionare, deputații și senatorii vor opta pentru pensia calculată conform alin. (1)-(3) din prezentul articol sau pentru pensia calculată în condițiile Legii nr. 19/2000, cu modificările și completările ulterioare, sau ale altor legi speciale din cadrul sistemului public.