Dușa: Comisia Centrală pentru Recensământul ar putea valida în 14 august datele preliminare
Ministrul Adminsitrației și Internelor, Mircea Dușa, a declarat, vineri, că în 14 august, Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și a Locuințelor 2011 ar putea valida rezultatele preliminare ale recensământului.
Mircea Dușa a spus că reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și a Locuințelor 2011, care trebuie să valideze rezultatele preliminare ale recensământului, nu s-a putut reuni până acum din cauză că, în urma schimbării Guvernelor, nu au putut fi desemnați reprezentanții ministerelor în această comisie, respectiv secretarii de stat.
Ministrul a precizat că în ultimele două zile a luat măsuri ca fiecare minister să își desemneze reprezentantul în comisie.
Dușa a precizat că la reuniunea din 14 august, dacă nu vor fi probleme și se va constata că au fost îndeplinite toate condițiile, se va proceda la validarea datelor preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor 2011.
După validarea datelor preliminare ale recensământului, vor fi introduse în sistemul electronic fișele de la recensământ, iar în 2013 vor fi anunțate rezultatele finale, a mai spus Mircea Dușa.
„Finalizarea recensământului se va face odată cu introducerea în sistemuil electronic a tuturor fișelor”, a precizat Dușa.
Ministrul a adăugat că președintele INS a spus că are nevoie de mai mulți operatori pentru a introduce aceste date, iar pentru aceasta va fi suplimentat bugetul institutului cu o sumă de bani.
Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a solicitat Institutului Național de Statistică să convoace în 14 august, la ora 9.00, la sediul MAI, reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și a Locuințelor 2011.
Potrivit legii, în cadrul Institutului Național de Statistică funcționează Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și al Locuințelor, care efectuează lucrările de pregătire, organizare, prelucrare și publicare a datelor recensământului, pe baza recomandărilor CCRPL.
Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și al Locuințelor este compusă din reprezentanți ai ministerelor, conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensământului populației și al locuințelor din România în anul 2011, a precizat MAI.
Institutul Național de Statistică (INS) a transmis în 1 august Curții Constituționale că rezultatele provizorii ale recensământului din 2011 au fost publicate în 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi făcute publice în semestrul al doilea al anului 2013 și că rezultatele provizorii „nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populației în vârstă de 18 ani și peste”.
„În sistemul statisticii oficiale din România nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetățenilor români cu drept de vot, în sensul legislației în vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare altă dată calendaristică”, a arătat INS în răspunsul transmis Curții Constituționale.
CCRPL 2011 este organismul legal abilitat să valideze rezultatele preliminare ale RPL și să aprobe, spre difuzare, comunicatul de presă prin care acestea sunt făcute publice.
La sfârșitul lunii mai, Comisia Centrală a Recensământului Populației și al Locuințelor a amânat, pentru a doua oară, validarea rezultatelor preliminare ale recensământului, din „motive organizatorice”.
Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor a mai fost amânată o dată, în 21 mai, pe motiv că schimbările în componența Comisiei Centrale a Recensământului nu au permis reunirea în ședință de lucru.
Potrivit calendarului anunțat, la 23 mai trebuiau să fie date publicității rezultatele preliminare ale Recensământului Populației și al Locuințelor 2011.
Rezultatele preliminare urmau să fie validate de Comisia Centrală a Recensământului Populației și Locuințelor, care trebuia să aprobe și textul comunicatului de presă prin care să fie anunțate aceste date.
INS anunța în comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimări ale recensământului de anul trecut, că aproximativ 2,8% din gospodării nu au putut fi recenzate, ceea ce echivalează cu circa un milion de persoane, luând în calcul familia medie din România, de 2,7-2,8 persoane.
Datele provizorii comunicate de INS arată că populația stabilă numără 19.042.936 pesoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din țară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România. Astfel, rezultă o pupulație înregistrată de 20.254.866 de persoane. Populația din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. După recensământul precedent, din 2002, populația României a fost de 21.680.974 persoane.
Recensământul Populației și Locuințelor a avut loc în perioada 20-31 octombrie 2011.
Eurostat a fixat pentru recensământul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivalează cu începutul anului 2014.