Dușa, despre avionul pentru demnitari: E prematur să vorbim de preț, va rezulta din licitație
Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat, luni, că este prematur să se discute despre un preț în ceea ce privește achiziționarea avionului pentru demnitari, menționând că acest lucru va fi supus dezbaterii CSAT, iar suma alocată „va rezulta în urma unei licitații”.
Dușa a fost întrebat, înaintea discuțiilor cu senatorii din Comisia de Apărare, care este prețul potrivit pentru avionul alocat demnitarilor, din punctul său de vedere.
„Este prematur să vorbim de un preț (…) MApN prin lege are această misiune de efectua transportul special și prin alocarea în buget a celor 13,5 milioane de lei începem procedura de refacere a capacității de transport special a Ministerului Apărării Naționale. Asta nu înseamnă numai achiziția avionului, ci înseamnă mult mai mult”, a susținut Dușa.
El a refuzat să facă mai multe precizări în legătură cu posibilul cost al unui astfel de avion.
„Nu s-a luat nicio decizie la nivelul ministerului, legat de sumă, și nici de soluția care va fi adoptată (…) Oricum, acest document privind realizarea capabilității de transport special va fi supus dezbaterii și în CSAT. Deocamdată se analizează mai multe variante, când vom avea o variantă optimă vom preciza și suma, dar suma va rezulta în urma unei licitații”, a mai spus Dușa.
Ministrul a afirmat că în cazul „capabilității de transport special”, care ar viza demnitarii, este vorba atât de avioane, cât și de piloți, personal tehnic, posibilități de transmisiuni sau posibilități de operare.
„Probabil că în Comisie s-au prezentat unele prețuri care sunt pe piață în momentul de față la diferite tipuri de avioane, deocamdată n-am stabilit nici tipul, nici felul în care realizăm această capabilitate. A vorbi de o sumă în acest moment este prematur”, a mai susținut ministrul Apărării.
În luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență achiziționarea unei aeronave pentru înalți demnitari, președintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobrițoiu (PNL), precizând, recent, pentru MEDIAFAX, că suma totală necesară achiziționării în leasing a aeronavei se ridică la 56 de milioane de euro.
La data adoptării ordonanței, premierul Victor Ponta declara că Guvernul și-a propus să achiziționeze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către președintele României, prim-ministru, președinții celor două Camere ale Parlamentului și miniștri.
Ponta preciza că România este singura țară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susține că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparații.
Președintele Traian Băsescu declara tot în august că și-a anulat deplasarea la sesiunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la New York din „motive bugetare”.