Prima pagină » Știri politice » Dușa: România nu poate sta cu capul plecat pe tema Schengen, alții se schimbă de la o clipă la alta

Dușa: România nu poate sta cu capul plecat pe tema Schengen, alții se schimbă de la o clipă la alta

Dușa: România nu poate sta cu capul plecat pe tema Schengen, alții se schimbă de la o clipă la alta
Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat luni, înaintea ședinței USL, că România nu trebuie să stea cu "capul plecat" pe tema Schengen și trebuie să-și apere "demnitatea și onoarea", în vreme ce alți membri UE își schimbă de la o clipă la alta poziția pe considerente subiective.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat luni, înaintea ședinței USL, că România nu trebuie să stea cu „capul plecat” pe tema Schengen și trebuie să-și apere „demnitatea și onoarea”, în vreme ce alți membri UE își schimbă de la o clipă la alta poziția pe considerente subiective. 

Mircea Dușa a fost întrebat cum vede, în calitate de fost ministru de Interne, ultimele evoluții în ceea ce privește aderarea României la Schengen.

„Cred că nu trebuie să mai stăm cu capul plecat. România este o țară a UE cu drepturi depline. Trebuie să ne apărăm demnitatea și onoarea (…) România și-a făcut temele privind aderarea la Schengen”, a declarat Dușa.

Ministrul a precizat că unii membri ai UE își schimbă pozițiile pe considerente subiective, în vreme ce oficialitățile de la București au depus eforturi pentru a securiza frontierele la un nivel compatibil cu cel mai modern standard în domeniu.

„De la o clipă la alta unii se schimbă și pe considerente pe care nu le înțeleg, subiective, ne spun că se vor opune primirii noastre în Schengen. România a făcut eforturi deosebite și financiare și umane să-și securizeze frontierele, a făcut eforturi deosebite pentru a avea cel mai modern sistem de supraveghere a frontierelor și Centrul național de supraveghere este cel mai modern din Europa, care va fi compatibil în câteva luni cu centrul european de la Varșovia” , a mai comentat Dușa.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, luni, că omologul său german „a pierdut ocazia să tacă”, arătând că în MAI există o vorbă, respectiv că „trebuie să păstrezi limita legitimei apărări”, iar ministrul german „a depășit limita legitimei apărări”.

Întrebat cum comentează anunțul făcut de omologul său german că Germania se va opune intrării României și Bulgariei în Schengen, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a spus că acesta a pierdut ocazia să tacă.

„Domnul ministru de Interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI, unde putea spune orice. Păcat. În sistemul nostru de activitate specifică Ministerului de Interne există o vorbă: «trebuie să păstrezi limita legitimei apărări». Ministrul a depășit limita legitimei apărari. Păcat pentru marea Germanie”, a declarat Radu Stroe, luni, pentru Realitatea TV.

El a mai spus că România a făcut ceea ce trebuia pentru a intra în Schengen, însă Germania se opune.

„Lăsăm Germania să găsească momentul când va considera ea să ne lase în Schengen”, a adăugat Radu Stroe.

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Hans-Peter Friedrich (CSU) dorește împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei și României la spațiul Schengen și rdicarea controalelor de graniță pentru cetățenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne (Consiliul JAI – n.r.) ambele țări vor fi admise, „intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german”, a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.

„Chiar și considerarea aderării parțiale, adică intrarea cu aeroporturile și porturile maritime, este scoasă de la masa discuțiilor”, a completat ministrul german.

„Extinderea spațiului Schengen va fi acceptată de către cetățenii noștri numai în condițiile în care sunt asigurate premisele de bază”, a spus Friedrich. „În momentul de față nu este cazul”, a adăugat el.

Ministrul de Externe Titus Corlățean a declarat că nu consideră poziția exprimată de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opoziția pentru aderarea la Schengen a României ca fiind a Germaniei, ci „a unei părți din guvernul creștin-democrat” din PPE, din care face parte și PDL.

„În primul rând, nu mă surprinde poziția ministrului de Interne al Germaniei. Nu aș spune al Germaniei, ci o parte a guvernului creștin-democrat, din PPE, din care face parte și PDL”, a declarat Corlățean duminică seară.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că nu are nimic de reproșat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din România care „înjură și vorbesc de rău România” pe la Bruxelles și Berlin și „se bucură că ne scufundăm după ce au dat găuri în barcă”.

Autor