E OFICIAL: Comisia Europeană blochează 10 MILIARDE DE EURO pentru România. Gândul a prezentat săptămâna trecută informația în exclusivitate

E OFICIAL: Comisia Europeană blochează 10 MILIARDE DE EURO pentru România. Gândul a prezentat săptămâna trecută informația în exclusivitate
Publicat: 25/10/2012, 14:17
Actualizat: 12/07/2016, 20:04

Comisia Europeană a declanșat astăzi oficial procedura de presuspendare a fondurilor pe programele operaționale Regional, Transporturi și Competitivitate. Pentru cele trei programe, pentru care CE a declanșat procedura de presuspendare, țara noastră avea alocate aproape 10 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013.

Gândul a anunțat duminică, potrivit unor surse diplomatice, că CE intenționează să declanșeze procedura de presuspendare în cazul POS Transport și Pos Competitivitate. Mai multe detalii AICI.

„În această dimineață, serviciile Comisiei Europene au informat autoritățile române printr-o scrisoare că acestea au decis să „presuspende” cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fondurile structurale ale UE. Acest fapt survine ca urmare a unor deficiențe grave din cadrul sistemului de gestionare și control al programelor „Transport”, „Regional” și „Creșterea competitivității economice”. Problemele sunt legate de domeniul achizițiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum și de prevenirea și detectarea fraudei și a conflictelor de interese. Această acțiune este urmarea unei analize aprofundate și înseamnă că nu se vor mai face plăți până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanțele vor fi însă rambursate imediat ce acțiunile necesare sunt întreprinse de autoritățile române”, se arată într-un comunicat de presă al CE.

România are la dispoziție două luni pentru a lua toate măsurile necesare pentru a remedia deficiențele identificate și a demonstra că sistemele de gestionare și control funcționează în mod adecvat.

„Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autorității Naționale de Audit. Doar în acest caz Comisia va fi în măsură să reia plățile”, se arată în documentul citat.

Pentru perioada 2007-2013, UE a alocat României fondurilor structurale și de coeziune în valoare de 19,21 miliarde de euro. Până la data de 30 septembrie 2012, rata de absorbție a acestora a fost de 9,7%, adică 1,8 miliarde de euro.
Pentru POS Transport, în perioada 2007-2013, UE a alocat României 4,56 miliarde de euro, a căror rată de absorbție, la data de 30 septembrie a fost de 6,46%, însemnând 295 de milioane de euro. Pentru Competitivitate, alocările sunt 2,55 miliarde de euro, iar rata de absorbție este de 6,76%, respectiv 172 de milioane de euro. Pentru PO Regional, UE a alocat României 3,7 miliarde de euro, rata de absorbție fiind, la 30 septembrie, de 21%, respectiv 786 milioane de euro.

Deficiențele grave persistă, iar „Comisia nu poate efectua plăți în aceste condiții

Plățile în cazul celor trei programe erau întrerupte din timpul acestei veri, măsura de presuspendare, care precede suspendării, fiind luată în urma nemulțumirii CE față de măsurile propuse de Guvern pentru remedierea deficiențelor, în special fraude.

Comisia Europeană a avut misiuni de audit în 2010 și 2011, ocazie cu care au fost identificate deficiențe grave cu privire la sistemul de gestionare și control pentru fondurile structurale din România și a întrerupt plățile efectuate prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionalăși al Fondului de coeziune, la mijlocul anului 2011.

„În decembrie 2011, Comisia a reluat plățile, în urma angajamentului ferm al României de a îmbunătăți sistemul de gestionare și control pentru achizițiile publice. Autorităților române li s-a solicitat ca, până la mijlocul anului 2012, să demonstreze că sistemul funcționează în mod eficient. Cu toate acestea, rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie/iulie 2012 atât de auditori naționali, cât și de auditori ai Comisiei arată că persistă deficiențe grave. În aceste condiții, Comisia nu poate efectua plăți”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

„Ar trebui să se tragă învățăminte din experiența perioadei actuale”

Bruxellesul atrage atenția asupra importanței pe care acțiunea viitoare a guvernului de la București o are în perspectiva alocărilor financiare pentru România, pentru perioada 2014-2020.

„Ar trebui să se tragă învățăminte din experiența perioadei actuale. Este vital ca viitorul sistem de gestionare și control din România să abordeze deficiențele actuale și să producă rezultate cu privire la proiecte care respectă reglementările juridice și sunt viabile din punct de vedere economic, răspunzând provocărilor cu care se confruntă România. Propunerile Comisiei pentru perioada 2014-2020 se bazează pe premisa că instrumentele de investiții ale UE răspund necesităților în materie de investiții de pe teren și că sunt disponibile resurse suficiente pentru a pune în aplicare reformele și transformările structurale necesare pentru a îndeplini obiectivele pe termen lung ale Strategiei Europa 2020”, se arată în comunicatul CE.

În cazul celor trei programe, dar și pentru programul „Mediu” au fost propuse, „pentru a proteja bugetul UE”, corecții financiare care ar acoperi între 10 și 25% din plăți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună