Ministerul Justiției confirmă într-un răspuns pentru gândul informația potrivit căreia proiectul de modificare a legii incompatibilităților, propus de vicepremierul Dragnea, a primit aviz negativ. Liviu Dragnea declarase pentru gândul că a depus în urmă cu două luni un act normativ la Ministerul Justiției și că așteaptă un răspuns. Surse guvernamentale au precizat că răspunsul a fost unul negativ, lucru dovedit de Ministerul de Justiție.
Liderii din teritoriu ai PNL și PSD îi ceruseră vicepremierului Liviu Dragnea să modificea legea privind incompatibilitățile. Prin modificare propusă de Dragnea, președinții de consilii județene, primarii și consilierii urmau să nu mai fie declarați incompatibili dacă fac parte din adunările generale ale acționarilor, AGA, în cadrul societăților comerciale aflate în subordinea lor.
Cea mai mare problemă pentru cei din administrația locală o constituie legea 161/ 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. La articolul 87, litera f, a legii se precizează că funcția de primar, președinte al Consiliului Județean este incompatibilă cu funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național.
Din cauza nerespectării acestui articol din lege, au fost declarați incompatibili președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu (PSD), președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu (PNL), președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț (PNL) și primarul Sibiului, Klaus Iohannis (PNL), dar și alți primari și consilieri din aceste județe.
În răspunsul pentru gândul al Minsterului Justiției se precizează că nu s-a primit din partea ministerului condus de Liviu Dragnea vreun proiect de modificare a legii ANI.
În schimb, se menționează că au fost depuse două solicitări din partea Asociației Comunelor din România, care vizau printre alte tocmai modificare legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. Din cauza legii 161/2003, numele grele din PSD și PNL au cerut modificarea articolului privind incompatibilitatea și conflictul de interese.
„Față de această împrejurare, Ministerul Justiției a emis puncte de vedere prin care s-a apreciat că nu sunt argumente pertinente pentru susținerea propunerii de modificare legislativă”, se arată în răspunsul Ministerului de Justiție.
Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Sibiu, că jumătate dintre primari sunt în situație de incompatibilitate după datele ANI. Ponta a spus că trebuie găsită o „soluție legislativă corectă”, care să țină cont și de punctul de vedere al Comisiei Europene și al Agenției Naționale de Integritate.
Citește și Lovitură din interior pentru Dragnea și liderii USL din teritoriu: schimbarea legii ANI, blocată de un ministru
Citește și „ADI, Apă și Canal” lovește administrația locală. Șefii din teritoriu au venit la București: „ANI ne ghilotinează pe toți!” Dragnea: Schimbăm legea