Ecaterina Andronescu, MINISTRUL EDUCAȚIEI pentru a patra oară. Băsescu: BLESTEMUL sistemului de educație REVINE în guvern
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 16 noiembrie a.c., decretul pentru numirea doamnei Ecaterina Andronescu în funcția de ministru al Educației Naționale”, informează Administrația Prezidențială.
Propunerea fost făcută de premierul Viorica Dăncilă.
„Avem nevoie de oameni cu experiență. Două portofolii importante și acest lucru face ca aceste portofolii să fie conduse de oameni care să aducă plus de valoare. România este în grafic pentru preluarea președintiei Consiliului UE și orice declarație care aduce o urmă de îndoială face rău României. (….) Nu am transmis propunerile pentru că suntem un guvern politic, am cerut acordul și merg spre Guvern să fac propunerile”, a declarat, marți, premierul Viorica Dăncilă.
Mandatul Rovanei Plumb, în calitate de ministru interimar al Educației s-a încheiat vineri, când au expirat cele 45 de zile în care putea fi exercitată această funcție, potrivit Legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor.
Firea: Am votat ca Ecaterina Andronescu să devină minstru al Educației
Propunerea ca Ecaterina Andronescu să fie numită la Ministerul Educației a fost aprobată în ședința PSD de marți, a confirmat oficial Gabriela Firea și a fost votată în unanimitate.
„Am votat ca Ecaterina Andronescu să devină minstru al Educației și este foarte important să dăm un mesaj în toată țara, că avem un profesionist”, a afirmat Firea.
Dragnea, despre Ecaterina Andronescu: Nu fac reevaluări. Premierul a venit cu cele două propuneri
Președintele PSD Liviu Dragnea a refuzat marți să facă reevaluări, precizând că propunerile pentru Educație și Afaceri Europene au fost făcute de premier și votate în Biroul Permanent PSD.
„Eu nu fac reevaluări. Premierul a venit cu cele două propuneri”, a declarat Dragnea.
Băsescu: Andronescu, blestemul sistemului de educație românesc
Traian Băsescu a afirmat, marți pe Facebook, că Ecaterina Andronescu, nominalizată să preia Ministerul Educației, este „blestemul sistemului de educație românesc”. Fostul șef al statului a adăugat că speră ca președintele Klaus Iohannis să nu semneze decretul de numire al acesteia.
„Ecaterina Andronescu, blestemul sistemului de educație românesc revine în guvern. Doi oameni au distrus sistemul de învățământ în România, ministrul țărănist Andrei Marga și socialista Ecaterina Andronescu, prezervând locurile de muncă a mii de suplinitori și dascăli incompetenți și alungând inginerii din sistemul de învățământ profesional. Azi vedem efectele. Nu mai avem forță de muncă satisfăcător calificată. Cei doi, prin deciziile lor, au urmărit de fapt să avem cât mai mulți absolvenți de licee teoretice pentru ai împinge către învățământul superior cu plată, în universități de stat sau private. Politici ticăloase, care au ridicat analfabetismul funcțional al tinerilor absolvenți la nivelul cel mai ridicat din Europa, decizii a căror cost îl plătește România, azi, când aducem forță de muncă calificată în alimentație publică, construcții, șantiere navale, service-uri auto, etc.,din țări asiatice”, a scris Traian Băsescu, marți pe Facebook.
Fostul șef al statului adaugă că, deși a fost critică la adresa lui Liviu Dragnea, „incoruptibila” Ecaterina Andronescu a sfârșit prin „a linge ghetele stăpânului” pentru un post de ministru în Cabinetul Dăncilă.
„Spre gloria definitivă a învățământului românesc, Ecaterina Andronescu a fost renominalizată pentru funcția de ministru la Ministerul Educației Naționale în condițiile în care a făcut pulbere în calitate de parlamentar în Comisia de Învățământ, chiar Legea 1/20011, Legea Educației Naționale. Oricum, după ce a fost extrem de critică la adresa lui Dragnea, incoruptibila Ecaterina Andronescu a sfârșit prin a-i linge ghetele stăpânului pentru un vremelnic post de ministru. Sper că profesorul Iohannis o va trimite înapoi la partid pe Ecaterina Andronescu”, a completat Băsescu.
Cine este Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu revine la Educație după ce a mai a avut trei mandate ca ministru. Prima dată a fost șefă a acestui portofoliu în 2000-2003. A devenit celebră pentru că a desființat școlile de artă și meserii, iar în 2013 a modificat, fără consultări, subiectele de la Bacalaureat.
Ecaterina Andronescu s-a născut în 7 aprilie 1948, la Malovăț, Mehedinți, este căsătorită și are un copil. În 1972 a absolvit specializarea Știință și Ingineria Materialelor Oxidice, Facultatea de Chimie Industrială, Universitatea Politehnică București. În 1982 a devenit doctor în Știința și Ingineria Materialelor Oxidice, în 1994- 1995 a făcut specializări la Universitatea „Claude Bernard”, Lyon Franța, iar în 1995 -1997 la University of London, Darlinghton Anglia, apoi în 1998 – specializare la University of Sevilla Spania.
În perioada 1972 – 1983 a fost asistent universitar la UPB, apoi 1983 – 1990 – șef lucrări (lector), 1990 – 1994 – conferențiar, iar din 1994 până în prezent, profesor universitar, la aceeași instituție de învățământ superior din Capitală.
Ecaterina Andronescu a avut în Ministerul Educației, inițial, funcția de secretar de stat pentru învățământ superior, în intervalul 1995 – 1996. Apoi, în perioada 2000 – 2003, a fost ministrul Educației și Cercetării, dar nu și-a dus mandatul la bun sfârșit fiind revocată de premierul de atunci, Adrian Năstase, în iunie 2003. În Parlament, ministrul numit de PSD a fost deputat în mandatele 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008. În mandatul 1996 – 2000 a fost secretarul Comisiei de Învățământ, Știință și Tineret; în 2000 – 2004 – membru în Comisia de Învățământ, Știință și Tineret, funcție deținută și după 2004.
De asemenea, Andronescu a fost senator în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016, din partea aceluiași partid.
Din 22 decembrie 2008 și până pe 1 octombrie 2009 a fost ministrul Educației, Cercetării și Inovării în Guvernul Boc. Ecaterina Andronescu a demisionat din funcție pe data de 1 octombrie 2009, în același timp cu miniștrii social-democrați, în semn de solidaritate cu Dan Nica, care fusese demis de Emil Boc.
A câștigat un mandat de europarlamentar în 2012, la care a renunțat pentru a rămâne senator și președinte al Comisiei pentru educație din Senat.
La data de 2 iulie 2012 a devenit din nou ministru al Educației și Cercetării, poziție pe care a deținut-o până pe 21 decembrie 2012.
Al treilea mandat de senator PSD îl obține în 2016, iar din 2017 este președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru întregirea Neamului.
În anul 2009, Ecaterina Andronescu, pe atunci ministru al Educației, a desființat școlile de artă și meserii, iar locurile dedicate acestor domenii au fost redirecționate către liceele tehnice. Fostul ministru și-a motivat alegerea prin faptul că anual peste 55.000 de elevi din clasele a IX-a și a X-a ies din sistemul de educație.
De asemenea, tot Ecaterina Andronescu a venit cu o ordonanță de urgență la sfârșitul mandatului din 2012, prin care au fost scoase din Legea Educației Naționale incompatibilitățile rectorilor-parlamentari. Potrivit acesteia, lectorii pot să îndeplinească funcția de rectori și după pensionare. De asemenea, tot ordonanța de urgență adoptată în decembrie 2012 prevede că rectorii pot fi si parlamentari sau pot avea functii de conducere în partide politice, iar profesorii pot să coordoneze, la doctorat, un număr de studenți aprobat de senatul universitar.
Tot în anul 2012, Ecaterina Andronescu a propus să fie implementat un Bacalaureat profesional pentru elevii care nu susțin examenul din prima. Bacalaureatul profesional nu le permitea elevilor să se înscrie la universitate.
În vara anului 2013, Ecaterina Andronescu a schimbat, fără consultări publice cu reprezentanții părinților, elevilor sau ai profesorilor, gradul de modificare a subiectelor de la examenul de Bacalaureat, lucru care a dus la nemulțumiri. Astfel, elevii de la liceele Tehnologice, care înregistrau rezultate slabe, au avut subiecte diferite față de ceilalți. Noua schimbare a încurajat creșterea promovabilității examenului de Bacalaureat.
Ecaterina Andronescu l-a criticat, în ultima perioadă, pe președintele PSD Liviu Dragnea, căruia i-a cerut, în luna august, printr-o scrisoare deschisă, chiar să se retragă de la conducerea partidului. În martie 2018, atunci când a avut loc Congresul extraordinar al PSD, Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu, care au candidat atunci la funcția de președinte executiv al PSD, i-au acuzat pe organizatori că nu le-au dat posibilitatea să se adreseze colegilor înainte de vot și au plecat din sală.
Foto: Hepta