Prima pagină » Gândurile Lui Cristoiu » Ediție specială „Gândurile lui Cristoiu”: Dacă e ales altcineva decât Dăncilă o luăm de la capăt. Dublă comandă, moțiune împotriva propriului premier

Ediție specială „Gândurile lui Cristoiu”: Dacă e ales altcineva decât Dăncilă o luăm de la capăt. Dublă comandă, moțiune împotriva propriului premier

Ion Cristoiu face o analiză a congresului extraordinar al PSD de sâmbătă, considerându-l un moment de răscruce în viața partidului. La emisiunea „Gândurile lui Cristoiu", jurnalistul nu a exclus ipoteza ca un eșec al Vioricăi Dăncilă la șefia PSD să ducă la căderea Guvernului.

Ion Cristoiu a explicat că un alt președinte în afara Vioricăi Dăncilă ar putea revendica funcția de premier sau se va crea o dublă comandă, cum s-a întâmplat în mandatul lui Liviu Dragnea . „Dacă ajunge altcineva președinte și vrea ea să fie premier,  Ecaterina Andronescu de exemplu, deci avem două situații, se mulțumește cu funcția de președinte și atunci avem iar dubla comandă pentru că va avea și ea, ca și Dragnea, camarila ei și va vrea să impună punctul de vedere sau se va ajunge la situația că ea vrea să fie premier, spre deosebire de Dragnea poate, că nu e penală. Ca să devină premier trebuie ca 1.- partidul să depună moțiune de cenzură împotriva propriului premier, sau să demisioneze Viorica Dăncilă”, a susținut jurnalistul.

Acesta a afirmat că numărul mare de candidați dă bine la imaginea partidului, altfel, un candidat unic ar fi fost ” o reluare a afacerilor lui Dragnea”. Totuși, analistul politic a remarcat că niciun candidat nu și-a prezentat programul cu care intră în congres.

„Întorcându-ne la concurența la șefie, nu e un semn bun al revigorării partidului, deoarece cel puțin eu, dar bănuiesc că și dumneavoastră, ați auzit până acum cei care candidează zicând ceva? Nu, nu mimează democrația, este expresia mortăciunii partidului (…)”, a susținut Ion Cristoiu.

În opinia sa, o direcție în care ar trebui să meargă  partidul ar fi reînvierea mândriei de a fi pesedist. „PSD e într-un moment de răscruce, adică poate să o ia în jos sau poate să o ia în sus, este un moment de răscruce ca partid. El ar trebui să promoveze sau să reabiliteze mândria de a fi PSD-ist, adică există la ora actuală, a fi PSD-ist, dacă ați observat, e considerat ca fiind, așa, ceva groaznic, o rușine”, a afirmat jurnalistul.

De asemenea, Ion Cristoiu a susținut ideea ca aripile existente în partid să fie recunoscute statutar și a subliniat necesitatea ca viitoarea echipă de la conducerea PSD să conțină nume neimplicate în scandaluri sau legate de baronii locali.

„În legătură cu echipa, eu cred că un moment foarte important îl va constitui oamenii din echipă, adică dacă sunt baroni iar s-a terminat, părerea mea că ar trebui să fie pe lângă Viorica Dăncilă, ea nu e baroneasă, să fie totuși nume mai puțin implicate în scandaluri și mai puțin recunoscute ca baroni locali”, a spus jurnalistul.

Cât privește tensiunile din PNL și ratarea șefiei organizației București de Rareș Bogdan, Ion Cristoiu a dezvăluit că președintele Iohannis nu ar fi străin de ele. „Circulă și zvonul că de fapt totul a pornit de la Klaus Iohannis, e greu de presupus că Orban își permitea această ofensă adusă lui Rareș Bogdan fără aprobarea Cotroceniului. Pot să fie două explicații: una că Klaus Iohannis s-a închinat sau s-a înclinat în fața deciziei partidului, dar există și zvonul, și îl iau în serios, că de fapt Rareș Bogdan cu Klaus Iohannis s-a certat”, a spus analistul politic.

Ion Cristoiu a adăugat că există și zvonul că Iohannis ar putea fi propus președinte al Consiliului European, iar în acest caz șeful statului nu ar mai fi interesat de PNL.

„Dacă rămâne Iohannis, este președintele în exercițiu și el zdrobește toată dreapta. (…) Doi, dacă Klaus Iohannis pleacă, în acel moment vom avea clar că la dreapta… o întrecere cine să fie candidatul dreptei și cine e mai candidat  al dreptei, deci e clar că indiferent pe cine ar pune PNL va fi pe același plan de egalitate cu candidatul USR”, a explicat jurnalistul ce se va întâmpla în cursa prezidențială dacă Iohannis va pleca sau nu la Bruxelles.

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediție a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu”  , alături de mine analistul și jurnalistul Ion Cristoiu, bine ați venit domnule Cristoiu.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit, acum am devenit și analist, deci este un atribut în plus, sunt și analist. Dacă mai facem emisiuni împreună cred că devin și scriitor și filozof, că văd că e la modă acum, filozoful Ion Cristoiu.

Monica Mihai: Am să mă gândesc la propunerea dumneavoastră, am avut în această săptămână mai multe teme importante, una dintre ele care este mult așteptatul eveniment al PSD, congresul PSD care va avea loc în acest weekend. Mai avem 6 luni până la alegerile prezidențiale, trebuie să vedem cine s-a înscris până în acest moment în cursa pentru alegerile prezidențiale din acest an, scandal și tensiuni la vârful PNL, care este miza urmează să dezbatem în ediția de astăzi, mult și controversatul caz al fetiței Sorina care trebuia să fie adoptată de o familie de români stabilită în America, avem niște moment hazlii pe care le vom discuta în emisiune, editorialul săptămânii și top 5 politicieni ai săptămânii, rubricile noastre obișnuite. Haideți să începem cu poate cel mai important și așteptat moment al săptămânii congresul PSD, un congres la care ar trebui cei din partid să își aleagă conducerea, după ce Liviu Dragnea a ajuns la pușcărie, s-au înscris mai multe persoane pentru șefia PSD, dar și pentru funcția de președinte executiv și pentru cel de secretar general. Toate aceste nume, toate aceste persoane din PSD care s-au înscris au apărut relativ pe ultima sută de metri, până acum două săptămâni se vehicula că ar fi în cursă doar Viorica Dăncilă pentru șefia partidului, ce s-a schimbat? Sau de unde acest suflu de candidați?

Un singur candidat părea un fel de reluare a afacerilor cu Dragnea

Ion Cristoiu: Nu știu dacă cei care au apărut sunt urmarea unei comedii a democrației, dar, din punct de vedere al imaginii, dă bine deoarece un singur candidat părea un fel de reluare a afacerilor cu Dragnea unde la congres tot extraordinar din martie 2018, bine Dragnea nici măcar nu a mai fost ales, trebuie precizat că va avea loc o modificare de statut, președintele era ales în stil Ceaușescu, adică erau alese persoane care nu sunt membrii de partid, acum se va modifica statutul în primă parte a ședinței și apoi se va trece la vot. Așa cum am scris, eu am primit invitație(…) nu PSD dar nici alte partide…

Monica Mihai: Cine v-a invitat?

Ion Cristoiu: Din conducerea PSD, am primit o invitație, mă duc pentru că e așa cum am scris, e un congres, cel puțin pentru mine, foarte important care depășește aceste alegeri, este foarte important deoarece așa cum am scris și cum am mai spus PSD e într-un moment de răscruce, adică poate să o ia în jos sau poate să o ia în sus, este un moment de răscruce ca partid.

Monica Mihai: Ce ar trebui să facă ca să nu o ia în jos?

Ion Cristoiu: El ar trebui să promoveze sau să reabiliteze mândria de a fi PSD-ist, adică există la ora actuală, a fi PSD-ist dacă ați observat e considerat ca fiind așa ceva groaznic, o rușine, partidul are militanți…

Monica Mihai: Care nu au recunoscut în sondaje că au votat cu PSD la alegeri.

Ion Cristoiu: Da, cum am arătat eu este înfiorător că un sondaj post-electoral au răspuns numai 4,7%  că au votat cu PSD. PSD în acești 2 ani au făcut principala greșeală pe care o face, a făcut-o și FSN, adică s-a ocupat numai de burta oamenilor și nu s-a ocupat de minte, adică nu a reușit deloc să creeze, dacă facem o raportare ca USR, acel militantism, acea să promoveze acei sau nu, să aibă oameni care să creadă în…

Monica Mihai: Cu adevărat în PSD.

Ion Cristoiu: În partid, să se ducă, contracareze #rezist din proprie inițiativă, nu puși. A fost un partid la guvernare și care la un moment dat a uitat că mai e și partid, că are și viață de partid și atunci are o mare problemă, chiar dacă el e acum la guvernare, poate să o ia în jos de tot.

Concurența la șefie nu e un semn bun al revigorării partidului, este expresia mortăciunii partidului

Monica Mihai: Avem 6 candidați pentru șefia PSD, avem 4 candidați pentru funcția de președinte executiv și aproximativ  5 dacă nu mă înșel pentru cea de secretar general.

Ion Cristoiu: Da, întorcându-ne la concurența la șefie, nu e un semn bun al revigorării partidului, deoarece cel puțin eu, dar bănuiesc că și dumneavoastră, ați auzit până acum cei care candidează zicând ceva?

Monica Mihai: Credeți că mimează democrația în partid?

Ion Cristoiu: Nu, nu mimează, este expresia mortăciunii partidului, eu care candidez normal era ca aceste candidaturi să se anunțe mai devreme și să se dea posibilitatea sau unei dezbateri, unei confruntări, adică să vină Șerban Nicolae…

Monica Mihai: Sau Ecaterina Andronescu care este veteran în partid.

Ion Cristoiu: Da, dar nu că veteran, ea s-a înscris, parcă s-ar fi înscris să cumpere semințe sau la coadă la lapte pe vremuri. Păi normal nu era… în momentul în care eu mă înscriu și vreau să ajung președinte și concurez cu Viorica Dăncilă atunci eu trebuie să am o platformă că altfel nu văd de ce m-am înscris. Nici unul din ei nu i-am văzut până acum zicând…

Monica Mihai: Păi și ce vă face să credeți asta? Că, de fapt, nu sunt reali acești concurenți?

Ion Cristoiu: Mă face să cred că ei încă merg în jos, că nu au descoperit, că nu au descoperit să spunem viața de partid, credința de partid, este aceeași obiecție pe care am avut-o și la puciști, adică eu nu au venit că o aripă a partidului, eu aș constitui ca primul semn, dacă aș fi consilierul PSD, primul semn de schimbare la fața partidului, aș recunoaște statutar aripile.

Monica Mihai: Ecaterina Andronescu este una dintre cei care…

Ion Cristoiu: Ea nu… , deci partidele socialiste, cel puțin cel din Franța, are oficial aripă, de ultra stânga, de centru și de dreapta normal ar…

Monica Mihai: Și asta lipsește în PSD.

Ion Cristoiu: Da, și cu atât mai grav este cu cât PSD este singurul partid de stânga, un asemenea partid ar trebui ca o serie de decizii sau problemele partidului să fie subiect, temă de confruntare între diferitele aripi, ale partidului de ultra stângă să spună – nu suntem de acord cu- de exemplu hai să luăm o controversă, desemnarea pentru un nou mandat pentru Mugur Isărescu, da? dacă ați observat cei care contestă din interiorul partidului nu contestă cu argumente nu știu, ideologice, adică de ce nu…

Monica Mihai: Ci de ordin personal mai degrabă.

Ion Cristoiu: Da, adică dacă aveam aripi, aripa de ultra stângă ar fi spus, domne noi nu vrem pentru că el e reprezentantul băncilor străine, a multinaționalelor, la ora actuală în partid dacă ați observat nu avem tocmai pentru că e un partid foarte mare, mai degrabă am în partea aialaltă la dreapta controverse.

Monica Mihai: Mai degrabă ceva în genul cum e în UDMR în momentul de față?

Ion Cristoiu: Nu, cam cum este opoziția… dacă s-ar uni USR cu PNL. Deci dacă ar fi un partid, am avea USR aripa civică a partidului și PNL… ori din acest punct de vedere nu, nici UDMR nu are, partidele socialiste cel din Franța, adică aripă recunoscută statutar, cei din partid care nu fac parte din partid, dar care își spun punctul de vedere și atunci noi știm că ei nu sunt de acord cu anumite decizie din perspectiva lor și s-a dezvoltat, dar ei deja s-a ratat că mai sunt cât, 2 zile? S-a ratat acest moment de… acest congres nu trebuia să se concentreze numai pe alegeri, el trebuia, chiar candidații trebuiau să vină, nici Viorica Dăncilă nu a venit până acum, ea a venit până acum cu programul?

Monica Mihai: Dar știți ce nu regăsesc eu pe listele pentru candidații anumite nume grele din PSD, dumneavoastră cum vedeți? Nu vi se pare interesant faptul că lipsește poate Paul Stănescu sau Marian Oprișan?

Ion Cristoiu: Nu, să ne întoarcem și să facem observația că nici Viorica Dăncilă care e candidatul principal nu și-a prezentat până acum programul. Ce vrea ea de la partidul ăsta, în afară de faptul…

Monica Mihai: Credeți că nici intern nu și l-a prezentat?

Ion Cristoiu: Nu, dar trebuia să ni-l prezinte, păi nu nici intern, normal era ea să faciliteze posibilitatea ca fiecare candidat să trimită o scrisoare în care…

Monica Mihai: Dar în PSD nu există acest obicei, știm foarte bine că…

Ion Cristoiu: Păi eu de ce am zis că sunt consilierul lor pe gratis, adică dacă vrei să reînvigorezi partidul poți…

Monica Mihai: Poți trimite o scrisoare.

Ion Cristoiu: Nu, dai drumul la dezbatere și dezbaterea, concurența nu poate fi decât politico-ideologică ori, ne-am dat seama că de faptul că până acum mâine și poimâine, noi nu avem, de ce candidează Viorica Dăncilă? Bun, am înțeles vrea să fie președinte, dar în momentul în care candidezi la o funcție trebuie să vi cu un program „vreau să candidez pentru că…”, dar nu îl prezinte mie numai în congres pentru că la congres nu vir fi toți PSD-iștii și nici opinia publică, așa era foarte frumos. Se ducea sau aranja la o televiziune de știri ca toți ăștia să spună ceva, dar trimitea o scrisoare fiecare din ei, o scrisoare publică către membrii de partid unde: „domne vreau să candidez…” Șerban Nicolae „vreau să candidez deoarece unu eu cred că PSD… eu cred că PSD, ajung… fac din PSD” ori nu este această dezbatere.

Candidații sunt atât de puțini autentici, mi s-a părut că ei cred că s-au înscris, așa, la plesneală

Monica Mihai: Cu ce credeți că va rămâne PSD după acest congres?

Ion Cristoiu: Și acum să mă întorc să nu uit întrebarea, de ce s-au înscris așa de puțini? Pentru că …

Monica Mihai: Sunt puțini din punctul dumneavoastră de vedere?

Ion Cristoiu: Sunt puțini, adică sunt atât de puțini autentici, mi s-a părut că ei cred că s-au înscris așa la plezneală, vă spun de ce: 1. – partidul are o foarte mare problemă acuma, dacă e ales altcineva decât Viorica Dăncilă o luăm de la capăt.

Monica Mihai: Mai rămâne Viorica Dăncilă premier dacă e ales altcineva?

Ion Cristoiu: Păi și cum să schimbe, ca să o schimbe trebuie să ajungă la mâna președintelui, nu. Marea problemă a guvernării anterioare a constat în faptul că președintele partidului nu a putut să fie premier, tradiția post-decembristă la toate partidele este că premierul este și președinte și atunci imaginați-vă că acum ar ieși altcineva decât Viorica Dăncilă, da? Viorica Dăncilă nu poate să … ăla nu poate să devină premier ca să devină premier, Viorica Dăncilă trebuie să demisioneze și ajunge la … în acel moment PSD poate să își ia adio de la guvernare.

Monica Mihai: Și  atunci oarecum Viorica Dăncilă are nevoie să fie reconfirmată…

Ion Cristoiu: Acum ne dăm seama, dacă ajunge altcineva președinte și vrea ea să fie premier,  Ecaterina Andronescu de exemplu, deci avem două situații, iar se mulțumește cu funcția de președinte și atunci avem iar dubla comandă pentru că ea va avea și ea ca și Dragnea camarila ei și va vrea să impună punctul de vedere sau va ajunge la situația că ea vrea să fie premier, spre deosebire de Dragnea poate că nu e penală. Ca să devină premier trebuie ca 1.- partidul să depună moțiune de cenzură împotriva propriului premier, sau să demisioneze Viorica Dăncilă. În momentul în care a demisionat Viorica Dăncilă, opoziția a realizat ceea e nu a realizat la moțiunea de cenzură, deci din punctul acesta de vedere trebuie să fii absolut iresponsabil să nu votezi pe Viorica Dăncilă, cel puțin acum, acum cât partidul trebuie să iasă din această menghină pe care o reprezintă…

Monica Mihai: Și să își aleagă candidatul pentru prezidențiale la congresul viitor.

În echipă să fie totuși nume mai puțin implicate în scandaluri și mai puțin recunoscute ca baroni locali

Ion Cristoiu: Da, ajungem și la prezidențiale. În legătură cu echipa, eu cred că un moment foarte important îl va constitui oamenii din echipă, adică dacă sunt baroni iar s-a terminat, părerea mea că ar trebui să fie pe lângă Viorica Dăncilă, ea nu e baroneasă, să fie totuși nume mai puțin implicate în scandaluri și mai puțin recunoscute ca baroni locali. Să nu uităm un lucru, că totuși în momentul în care Viorica Dăncilă devine președinte plin, greul va fi pe președintele executiv, pentru că ea nu poate să fie și premier și președinte, trebuie să fie un foarte bun…

Monica Mihai: Să aibă echipă foarte bună cu președintele executiv.

Ion Cristoiu: Cu care să e înțeleagă, că dacă îi vine Codrin Ștefănescu care e a lui Dragnea, partidul…

Monica Mihai: Codrin Ștefănescu, dacă nu mă înșel, a aplicat pentru funcția de secretar general al partidului.

Ion Cristoiu: Da, eu nu cred, cunoscând foarte bine acest partid nu cred că vor risca acum mișcări bruște, de fapt o să transmit la Mediafax, de aia mă și duc la congres, am fost de exemplu, e foarte important să de duci la fața locului…

Monica Mihai: Să simți atmosfera, să vezi oamenii, să stai de vorbă cu ei.

Ion Cristoiu: Lăsând la o parte faptul că am fost la congresul de ruperea a frontului, am fost la toate. De exemplu la un congres istoric la care am fost, am fost congresul la care a câștigat Geoană pe neașteptate în raport cu Ion Iliescu și Năstase, nu o să uit, cred că eram în direct la o televiziune și când a ieșit Geoană, în primul rând că am fost, am asistat la cele două… deci pentru mine este și va fi și acum, testul este reacția sălii la cuvântare, deci vă pot spune după cuvântarea, bănuiesc că o să vorbească Viorica Dăncilă.

Monica Mihai: Cine iese președinte al partidului.

Ion Cristoiu: Da, adică voi vedea, deci acolo a fost o chestie extraordinară, când a vorbit Iliescu a fost sala rece, foarte interesant și când a vorbit Geoană… nu știu poate erau din ăia urători prin sală, dar tensiunea și nu o să uit că eram în direct când s-a terminat partea cu Geoană, a ieșit și am spus în direct Mircea Geoană va fi președinte, cum a zis că era o reporteriță. Deci este foarte important să văd și temperatura sălii, dar să văd și dacă partidul ăsta mai are șanse sau nu…

Monica Mihai: Dacă mai are suflu democratic sau nu.

Ion Cristoiu: Nu, dacă mai are șanse să o ia în sus.

Klaus Iohannis e pe primul loc în sondaje, dar după părerea mea este un loc fals

Monica Mihai: În acest an au loc alegerile prezidențiale, mai sunt  luni până ar trebui românii să meargă la urne să voteze și să își aleagă șeful statului de data aceasta, nu avem încă niște candidați oficiali. Îl avem pe Klaus Iohannis care și-a manifestat intenția, în rest există doar supoziții, doar bănuieli, cine ar putea să fie, dacă vor fi din rândul partidelor sau dacă ar fi oameni aduși din afară. Haideți să vedem care ar putea să fie candidații pentru președinția României?

Ion Cristoiu: Într-adevăr avem o situație, eu nu cred… sigur Klaus Iohannis în toate sondajele, inclusiv și ale PSD și interne pe care le fac partidele, e pe primul loc dar după părerea mea este un loc fals, deoarece…

Monica Mihai: E singurul candidat.

Ion Cristoiu: Păi da, el este singurul candidat, este foarte important, toți ceilalți sunt „ ce ar fi dacă”, în momentul în care se vor înscrie oficial, adică vor anunța nu în campanie, oficial că sunt candidații unei formațiuni, lucrurile se vor schimba. Deocamdată noi știm sigur, singurul care candidează care e sigur, este Iohannis. El are un mare avantaj este în sondaje acuma, pentru că dacă ați observat sondajele pun e de la ăla, sondorii pun pe Dan Barna, pe Ion Popescu, pe Gică de la sculărie cum le trece prin cap, ori ăia nu sunt, adică nu sunt identificați de electorat ca fiind candidați.

Monica Mihai: Doar ca niște presupuneri…

Ion Cristoiu: Da, așa cu presupuneri „ce ar fi dacă, nu știu, apostolul Pavel ar candida?”.

Monica Mihai: Haideți să vedem, deci avem din partea PNL destul de clar președintele Klaus Iohannis care și-a manifestat deja intenția de a candida pentru un al doilea mandat, din partea PSD, după părerea dumneavoastră din ce ați discutat din ce ați analizat și din experiența pe care o aveți, cine credeți că va fi candidatul la prezidențiale?

Ion Cristoiu: Nu putem discuta despre prezidențiale fără un dar, care este situația lui Klaus Iohannis. Dacă se confirmă zvonurile, informațiile și iată o să se confirme în scurt timp sau o să se infirme, că va merge la președinția Consiliului European în locul lui Tusk, acolo va fi clar un loc pentru est, această funcție care este decorativă e pentru est, Polonia nu mai are cum că a avut loc și nu cred că următoarea țară din est care ar trebui să candideze la funcția asta este România, deci în momentul în care noi trebuie să discutăm în totdeauna două ipoteze până când…

Dacă Iohannis merge la Consiliul European, în acel moment candidatul PSD, indiferent cine ar fi el, are șansa numărul unu. Dacă pleacă, dreapta ia o lovitură strașnică

Monica Mihai: Până când nu se confirmă una sau se infirmă alta…  

Ion Cristoiu: Probabil că în maximum o lună știm. În momentul în care se vor face jocurile la nivel de Comisie Europeană probabil că se și stabilește, chiar dacă el nu va fi, știm sigur că nu mai are cum să candideze sau chiar dacă va candida că va pleca. Deci să luăm prima ipoteză, ipoteza este că Klaus Iohannis merge. În acel moment candidatul PSD, indiferent cine ar fi el, are șansa numărul unu. Dacă pleacă Iohannis. Din mai multe motive: unu, Klaus Iohannis este identificat candidat al dreptei, dreapta ia o lovitură strașnică plecând el.

Monica Mihai: Nu s-ar unii toată dreapta în spatele altui candidat propus de PNL? În asociație poate cu USR-PLUS?

Ion Cristoiu: În primul rând că niciodată USR-ul nu va accepta un candidat care e al PNL-ului.

Monica Mihai: Nici în cazul în care ar pleca Iohannis?

Ion Cristoiu: Dacă rămâne Iohannis este președintele în exercițiu și el zdrobește toată dreapta. E clar că degeaba e manipulare asta că o să intre, că o să aibă șanse Cioloș sau Barna. Nu, e clar, președintele în exercițiu al dreptei este greu de presupus că electoratul, chiar electoratul USR îl va vota pe Barna și nu pe Iohannis. Nu, n-are cum, nu există nicio diferență. Deci din punctul acesta de vedere. Doi, dacă Klaus Iohannis pleacă, în acel moment vom avea clar că la dreapta… o întrecere cine…

Monica Mihai: Cine să fie candidatul dreptei.

Ion Cristoiu: Cine să fie candidatul dreptei și cine e mai candidat  al dreptei, deci e clar că indiferent pe cine ar pune PNL va fi pe același plan de egalitate cu candidatul USR. Bătălia dintre ei va fi mult mai dură, adică o bătălie acum între Barna sau Cioloș și Iohannis e greu de presupus că vor avea curaj să-l atace.

Monica Mihai: Păi și scrisoarea publică pe care a trimis-o…

Ion Cristoiu: Nu, eu vorbesc de atacat, în sensul că o campanie, cel puțin pentru primul tur, una este între un pițifelnic de la USR, că e un pițifelnic în raport cu Klaus Iohannis…

Monica Mihai: Care deja are un mandat în spate.

Ion Cristoiu: Eu vorbesc de dreapta, scoatem stânga. Deci avem partea dreaptă, la partea dreaptă Klaus Iohannis domină zdrobitor, după părerea mea restul candidaților, indiferent cine or fi, de dreapta, este o fantezie.

Monica Mihai: Chiar și așa că n-a făcut ce-a promis la alegerile europarlamentare? Că am discutat amândoi aici că va fi taxat de electorat. Dacă nu dă jos guvernul, de exemplu.

Ion Cristoiu: Poate că președintele în exercițiu nu câștigă în raport cu adversarul de stânga, poate, în turul doi. Dar în primul tur este greu de imaginat că președintele în exercițiu de dreapta nu domină dreapta. Dacă ați fi USR-ist, păi de ce să-l votezi pe Barna, votezi pe… adică nu e mare diferență între ideologia celor doi, și atunci îl votezi pe președintele în exercițiu…

În lumea politică e lansată o diversiune foarte gravă pentru PSD. Că PSD-ul nu are nicio șansă

Monica Mihai: Pe care deja l-am mai avut.

Ion Cristoiu: L-am mai avut, e trecut în toate sondajele, eu am și alte sondaje ca fiind principalul adversar al PSD, și în acel moment, în condițiile în care cei de la dreapta se vor măcina în primul tur are foarte mari șanse candidatul PSD. Asta e prima variantă. A doua variantă cu Klaus Iohannis, în lumea politică e lansată o diversiune foarte gravă pentru PSD.

Monica Mihai: Care?

Ion Cristoiu: Este o diversiune lansată chiar de oamenii lor și anume că PSD-ul n-are nicio șansă…

Monica Mihai: Că nu intră în turul doi.

Ion Cristoiu: Este o prostie. Nu are cum. Nu există… eu am studiat, după primele tururi, din 2004 am…, PSD-ul a avut întotdeauna 4 milioane chiar dacă a pierdut în al doilea. Adică e greu de presupus acum că nu intră în turul doi pentru că electoratul până la urmă se va împărți în două. Își imaginează cineva că electoratul ăla, nu știu, poate că nu vor fi 4 milioane, poate vor fi 3, pentru că una sunt europarlamentarii, una sunt prezidențialele, ei se vor mobiliza. Și alea 3 milioane să-l voteze pe Barna? Hai să fim serioși. Sau pe Iohannis? Păi nu pentru că acel electorat PSD, atenție, el va vota ură față de electoratul dreptei. Deci electoratul PSD nu va vota în primul tur, hai să vedem cine e mai bun, deci nu contează cine e de la PSD, în primul tur.

Monica Mihai: Contează ce reprezintă, reprezintă stânga.

Ion Cristoiu: Alegerile prezidențiale la noi sunt alegeri de respingere. Adică votez pe x ca să nu votez pe y, da? În aceste condiții electoratul PSD va vota cu ăla de la PSD indiferent cine o fi ca ură față de candidatul dreptei.

Monica Mihai: Va fi candidat comun PSD-ALDE?

Ion Cristoiu: Nu cred și nici n-ar fi bine pentru că ar trebui ca să aibă unul din cei doi candidați în turul doi să poată să dea. Din câte știu eu se merge foarte mult pe varianta unui candidat de-al PSD, dar din afara PSD.

În toate sondajele și ale PSD-ului și al PNL-ului, pe care le cunosc eu, Mihai Gâdea este trecut, este sondat

Monica Mihai: Ziceați în edițiile trecute de Mihai Gâdea.

Ion Cristoiu: Eu continui să susțin deși el…

Monica Mihai: El a negat, a spus că nu va candida.

Ion Cristoiu: Eu pot să vă dau ca o dezvăluire, în toate sondajele și ale PSD-ului și al PNL-ului, pe care le cunosc eu, el este trecut, este sondat. Că vrea el, că nu vrea el, e sondat, deci știu.

Monica Mihai: E posibil să fie sondat fără acordul lui, adică să nu fi discutat nimeni cu el?

Ion Cristoiu: Eu nu fac presupuneri, eu spun că este sondat și stă destul de bine. E sondat și Dan Puric ca să vă dau o știre, dar stă destul de prost. Deci este introdus în sondaje. Că știe el, că nu știe, oricum…

Monica Mihai: La fel s-a întâmplat și cu Rareș Bogdan…

Ion Cristoiu: Da, el e introdus în sondaje și de PSD, interne ale PSD, și ale PNL. Ale părții ăleilalte le-am văzut, știu precis. Vă dau un amănunt ca să vedeți că știu mai multe. La un moment dat există un sondaj pe părere bună, părere proastă. La părere bună, părere proastă contează foarte mult diferența. La Iohannis diferența e în favoarea părerii bune, adică în plus. Raportezi,  pui așa: părere bună, părere proastă, 40% părere bună, proastă au 38 sau 35. Este foarte important, pe locul doi l a această diferență, pentru că diferența trebuie să fie mică, chiar dacă ai părere proastă, adică după asta urmează ceilalți, adică părerea proastă e mai mare decât părerea bună. Ați înțeles, aici contează diferența. Este Firea … Trei: foarte interesant este… dacă ar avea loc alegeri locale duminica viitoare, la Consiliu ar fi USR, dar la primar ar fi Firea. Am dat un exemplu.

Monica Mihai: Interesant.

Ion Cristoiu: Este limpede că introducerea în sondaje a acestor persoane arată și o intenție de a candida de genul ăsta. Eu susțin că Gâdea ar fi dintre toți cel mai bun. Este de departe…

Monica Mihai: Rămâne să vedem dacă Mihai Gâdea va candida. Până una alta la vârful Partidului Național Liberal au avut loc tensiuni destul de mari în această săptămână, Rareș Bogdan care neoficial era vizat pentru șefia PNL București. A pierdut această funcție pe care a câștigat-o consiliera lui Ludovic Orban, Violeta Alexandru.

Ion Cristoiu: Da, a fost ministru pe undeva, ceva la un minister absolut inutil, ceva, era la Cioloș, cred că am scris eu de multe ori, inventase un minister, era Ministerul Comunicării cu poporul, ceva de genul ăsta. Nu făcea nimic, era un minister în care… la un moment dat nu avea nici aparate.

Rareș Bogdan a primit o lecție extraordinară de viață. Pentru el mersul la Bruxelles este o catastrofă. Există și zvonul că de fapt Rareș Bogdan cu Klaus Iohannis s-a certat

Monica Mihai: Era cu numele pe hârtie. Care este miza acestor tensiuni de la vârful PNL?

Ion Cristoiu: Sunt mai multe aspecte în aceste… În primul rând aspectul Rareș Bogdan care a primit o lecție extraordinară de viață.

Monica Mihai: Declarațiile acestuia au fost că se simte bucuros că a câștigat doamna Violeta Alexandru, că a mai lucrat cu dânsa, că este un bun profesionist.

Ion Cristoiu: Dacă Rareș Bogdan m-ar fi întrebat, m-a întrebat multe lucruri când s-a înscris în politică, dar dacă m-ar fi întrebat de ce nu m-am înscris eu, normal era să întrebe de ce nu mă înscriu eu? Eu, Cristoiu.

Monica Mihai: În PNL?

Ion Cristoiu: Nu, în politică. I-ași fi răspuns cu ce i s-a întâmplat lui, anume: cele două sunt lumii net diferite. Poți să vii din presă, marea vedetă, mare, și dincolo intri într-o lume unde nu mai ești vedeta.

Monica Mihai: 622 de PNL-iști au semnat o scrisoare prin care îi acordau sprijin lui Rareș Bogdan după patru luni de membru într-un partid. Aș zice că este oarecum vedetă.

Ion Cristoiu: Da, dar el nu a ajuns președinte.

Monica Mihai: Și-ar fi dorit cu adevărat să fie președintele filialei din București?

Ion Cristoiu: Pentru el, spre deosebire de Blaga și alții, mersul la Bruxelles este o catastrofă. El fusese o vedetă din televiziune, avea de-o sută mare putere. El când a candidat cap de listă, nu s-a pus să meargă la Bruxelles, ci să tragă partidul și apoi să facă o carieră în București. Primul aspect este lecția de viață. Bine ar fi ca jurnaliștii să nu treacă dincolo. Dacă ești jurnalist de vedetă, dacă ești jurnalist oarecare… Și că dincolo, în lumea politică, sunt alte reguli. Adică poți să fii cea mai mare vedetă, cum sunteți dumneavoastră, dar vă pune să lipiți afișe. E altceva, e altă structură. Acolo când ai intrat, adică una este să fii moderator și vine politicianul și zice să trăiți sunteți frumoasă și când ai trecut la ei ești de-a lor. Nu știu care este dedesubtul, circulă și zvonul că de fapt totul a pornit de la Klaus Iohannis, e greu de presupus că Orban își permitea această ofensă adusă lui Rareș Bogdan fără aprobarea Cotroceniului. Pot să fie două explicații: una că Klaus Iohannis s-a închinat sau s-a înclinat în fața deciziei partidului, dar există și zvonul, și îl iau în serios, că de fapt Rareș Bogdan cu Klaus Iohannis s-a certat.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Nu știu, e greu de presupus că Orban făcea de capul lui.

Monica Mihai: Păi și ce motiv ați vedea dumneavoastră să se certe Klaus Iohannis cu Rareș Bogdan?

Ion Cristoiu: Nu știu, nu-mi dau seama. Poate că până la un moment dat, Rareș Bogdan luat de apele  alea că a salvat PNL-ul, l-o fi supărat, nu știu, n-am relații cu cel de la Cotroceni și nu-l cunosc…

Monica Mihai: E posibil să plece Ludovic Orban de la șefia partidului?

Ion Cristoiu: Hai să ne întoarce. Indiferent, după părerea mea era mult mai bun Rareș Bogdan. De ce? Dacă ați observat PNL-ul face sub conducerea lui Rareș Bogdan o greșeală uriașă. Și anume ei au o problemă cu electoratul USR-PLUS, și atunci au zis, o năzbâtie, de aia au pus-o pe domnișoara sau doamna…

Monica Mihai: Pentru că ar reprezenta o legătură cumva între USR-PLUS și PNL?

Ion Cristoiu: Păi da, dar USL-iștii nu vor vota PNL pentru că s-a dus aia acolo, e o nebunie. Din experiența mea de făcător de gazete și de conducător de gazete nu poți să iei cititorii altui ziar, n-ai cum să-i iei. Așa-i și în politică, ei sunt cu USR și dacă pui în fruntea PNL București și femei goale tot nu contează. Nu, nu contează pentru că ești PNL, da? Ar trebui schimbat domnul Orban și regândit un PNL care se adresează altui electorat decât celui USR. Ăla nu mai poate fi cucerit, sunt nebuni, n-ai cum, gata, ei sunt cu USR-ul, da?

Monica Mihai: ȘI atunci care ar fi electoratul spre care ar trebui să se îndrepte?

Ion Cristoiu: Păi ei au un spațiu uriaș, stați un pic că prezența la vot a fost de 40%, cât a fost? Păi dar mai sunt încă 50%, există un electorat nehotărât, există un electorat pe care poți să-l mai iei de la PSD și încerci să te adresezi electoratului…

Monica Mihai: Care este mai apropiat de ideologia partidului.

Ion Cristoiu: Către electoratul de oameni de afaceri că USR-ul nu are nicio treabă cu oamenii de afaceri. Ați văzut dumneavoastră în doctrina lor oameni de afaceri? Ei au fantezii din astea politice. Ei se adresează în continuare tot electoratului USR pe care încearcă să-l ia. Nu-l vor lua în veci. Nu vor lua acest electorat, cum nu vor lua nici electoratul PSD ăla, să spunem, fanatic.

Citește continuare…

Autor

Citește și