EFECTUL GRĂJDAN. PDL cere demisia lui Ponta. Blaga: „Suntem foarte îngrijorați de modul în care Guvernul intervine în actul de justiție”

EFECTUL GRĂJDAN. PDL cere demisia lui Ponta. Blaga: Suntem foarte îngrijorați de modul în care Guvernul  intervine în actul de justiție
Publicat: 24/05/2012, 14:13
Actualizat: 04/07/2013, 01:15

Șeful de campanie al PDL, Vasile Blaga, a declarat, joi, că PDL cere demisia premierului Victor Ponta, cel care l-a numit pe Constantin Grăjdan în funcția de director al Inspectoratului de Stat pentru Construcții (ISC).

Blaga a spus că în ultima ședință de guvern Victor Ponta a trecut în subordinea sa Inspectoratul de Stat în Construcții și a arătat că această decizie a fost premeditată.

„Ieri (miercuri n.r.), Inspectoratul de Stat în Construcții a anunțat în instanță că nu are nicio pretenție în dosarul în care Adrian Năstase este judecat pentru fapte de corupție. Cu asemenea manevră, Guvernul Ponta încearcă să se substituie justiției. Suntem foarte îngrijorați de modul în care Guvernul Ponta intervine în actul de justiție. Cerem demisia imediată a lui Constantin Grăjdan din funcția de director al Inspectoratului de Stat în Construcții și demisia lui Victor Ponta, cel care l-a numit în această funcție”, a afirmat Vasile Blaga, într-o conferință de presă.

El a criticat și numirea lui Daniel Constantin la Ministerul Agriculturii, „cel care îi este îndatorat lui Dan Voiculescu”.

„Ca ministru al Agriculturii ar trebui să lupte în instanță pentru a recupera un prejudiciu de 60 de milioane către stat de la șeful de partid. Guvernul Ponta numește miniștri și pune la treabă ministere pentru a-și feri protejații”, a mai spus Vasile Blaga.

Constantin Adrian Balaban-Grăjdan a fost demis de premierul Victor Ponta de la conducerea Inspectoratului de Stat pentru Construcții (ISC) din cauza „comportamentului” său, șeful instituției luând decizii fără să îl informeze pe primul-ministru, a anunțat, joi, Guvernul.

„În această dimineață, primul-ministru Victor Ponta, a luat decizia demiterii șefului Inspectoratului de Stat pentru Construcții, Constantin Adrian Balaban-Grăjdan. Începând de astăzi, Balaban-Grăjdan nu va mai activa în această funcție. Decizia a fost luată din cauza comportamentului șefului ISC, care a luat decizii fără să-l informeze pe primul-ministru, deși instituția pe care o conduce se afla în subordinea primului-ministru. În scurt timp, va fi asumată o noua numire la conducerea acestui Inspectorat”, transmite Guvernul printr-un comunicat.

Decizia a fost luată de premier după ce Constantin Grăjdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea instituției din procesul „Trofeul Calității” al fostului premier Adrian Năstase.

Miercuri, procurorii DNA au făcut percheziții la Inspectoratul de Stat în Construcții, de unde au ridicat documente.

Acțiunea procurorilor a fost declanșată după ce ISC a trimis instanței supreme un punct de vedere prin care arăta că nu se constituie parte civilă în „Trofeul calității”, pentru că nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.

ISC a depus, marți, la dosarul „Trofeul calității”, un document semnat de șeful instituției, Constantin Grăjdan, prin care arată că instituția nu se constituie parte civilă în această cauză. În acest sens, ISC a indicat raportul de expertiză contabilă care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit „Trofeul Calității în Construcții”, în bugetul instituției nu a fost înregistrat vreun prejudiciu.

Totodată, ISC a arătat că evidențele contractelor cu instituția nu relevă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, cerând instanței supreme să aibă în vedere și raportul Curții de Conturi privind activitatea inspectoratului pentru anul 2004.

În documentul depus la instanță se mai arată că ISC nu a efectuat niciun fel de servicii de organizare a evenimentului „Trofeul Calității în Construcții” și că toate contractele invocate au fost încheiate de structuri organizatorice fără personalitate juridică aflate în subordinea inspectoratului, astfel că, neavând delegare de competențe din partea ordonatorului de credite bugetare, acele convenții sunt nule din punct de vedere juridic.

ISC a menționat că structura bugetară a instituției nu avea aprobată posibilitatea legală de a încasa venituri rezultate din acest tip de activități și că din evidențele interne ale compartimentelor de specialitate nu rezultă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul „Trofeul calității”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În același dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată la șase de închisoare și cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Marian Ioana și Bogdan Popovici au primit fiecare câte șase ani de detenție, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la completul de cinci judecători al instanței supreme.

O decizie este așteptată în 30 mai.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Doi soți au cumpărat o casă veche în Franța și au făcut o descoperire uluitoare...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Cum va fi vremea în vacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie 2024? Prognoza meteo...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Florin Salam, dispariție misterioasă. Puțini mai știu de manelist
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică