Efectul rezultatelor alegerilor locale 2012 în PDL. Elena Udrea, împinsă să renunțe la șefia PDL București

Publicat: 11 06. 2012, 21:44
Actualizat: 12 06. 2012, 23:58

Democrat-liberalii se pregătesc să-și regleze conturile în partid după înfrângerea în fața USL, confirmată de rezultatele alegerilor locale 2012. Liderii PDL se vor reuni în acestă săptămână, joi, într-o ședință de urgență a Colegiului Director, în care, susțin surse din partid, prima decizie importantă ar fi retragerea Elenei Udrea de la conducerea filialei după dezastrul de  la București. De asemenea, democrat-liberalii au pus pe lista celor care trebuie să facă un pas înapoi pe pedeliștii care au un capital de imagine negativ, printre care Roberta Anastase sau Ioan Oltean. În ambele cazuri, organizațiile pe care aceștia le conduc, Prahova, respectiv Bistrița Năsăud, au pierdut atât consiliile județene cât și primăriile reședință de județ.

Liderii PDL vor lua în discuție și situația județele, care la începutul campaniei electorale, erau considerate ca și adjudecate de PDL, în condițiile în care în multe dintre acestea către aceastea au fost direcționate fonduri substanțiale în timpul guvernării democrat-liberalilor. Este vorba de Suceava unde Gheorghe Flutur a pierdut șefia consiliului județean, Dâmbovița unde Florin Popescu nu este printre câștigători, Tulcea și Timiș unde Victor Tarhon respectiv Constantin Ostaficiuc au fost învinși de candidații USL sau la Botoșani unde Mihai Țâbuleac și Cătălin Flutur nu au reușit să își reconfirme mandatele de la consiliul județean, respectiv la primărie. „Toți acești oameni, înainte de campanie, aveau în sondaje peste 60%. Nu ne-am închipuit că pierdem, însă s-a votat cu ură”, este explicația pe care un lider PDL a avut-o pentru rezultatele proaste.

De altfel, președintele democrat-liberalilor Emil Boc a declarat că situația din partid se va discucuta în ședința Colegiului Director pe care îl va convoca după finalizarea rezultatelor la locale.

REZULTATELE ALEGERILOR LOCALE 2012 ÎN FIECARE JUDEȚ

Reevaluarea lui Boc și proiectul MRU

Dacă înainte de alegerile locale, în strategiile partidului era o retragere a lui Emil Boc la Cluj și predarea partidului pe mâna lui Vasile Blaga care să-l gestioneze până la alegerile parlamentare, în condițiile în care PDL a pierdut pe linie, victoria fostului premier la Cluj l-a transformat peste noapte în exponentul rezistenței pedeliste. Democrat-liberalii vor decide care va fi exact rolul lui Boc în actualul context, planul predării treptate a puterii nefiind abandonat definitiv.

Planurile pentru organizarea unei Convenții extraordinare au fost și ele se pare abandonate, pedeliștii mergând pe varianta regrupării și construirii unui proiect alături de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu care să devină funcțional până la alegerile parlamentare.

De altfel, Mihaiu Răzvan Ungureanu a dat primul semnal imediat după confirmarea victoriei USL la locale. Fostul premier a declarat, pentru Mediafax, că este „momentul propice” regrupării forțelor politice din centrul și dreapta spectrului politic românesc, regrupării cetățenilor care cred în principiile autentice de dreapta „într-o forță politică nouă în care să se regăsească partide, asociații, cetățeni”.

„Este momentul propice al analizelor responsabile la nivelul partidelor politice existente, inclusiv în PDL, pe seama rezultatelor electorale înregistrate ieri (duminică – n.r.) și aceasta pentru că nu vrem socialism în România”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.