Elena Băsescu îi scrie comisarului Oettinger despre „mascarada” lui Ponta legată de gazoduct

Elena Băsescu îi scrie comisarului Oettinger despre mascarada lui Ponta legată de gazoduct
Publicat: 23/09/2013, 11:21
Actualizat: 26/03/2019, 19:37

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu i-a trimis o scrisoare comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, despre „mascarada regizată” de premierul Victor Ponta, căruia „i-a căzut pradă” oficialul european, în legătură cu lucrările la gazoductul Iași-Ungheni.

„Ca urmare a faptului că lucrările la gazoductul Iași-Ungheni, prima interconexiune de gaze naturale dintre România și Republica Moldova, nu au început nici până în acest moment și nici nu există o dată clară la care acest lucru ar urma să se întâmple, i-am trimis o scrisoare Comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger, prin care l-am informat pe acesta despre «mascarada» regizată de Victor Ponta în perioada 26 – 27 august 2013 căreia i-a căzut pradă chiar și oficialul european”, anunță Elena Băsescu.

Ea menționează că speranța sa este ca atenția pe care comisarul Oettinger o va acorda de acum înainte proiectului să genereze o reacție din partea Guvernului de la București în sensul îndeplinirii obligațiilor asumate atât în fața românilor, a basarabenilor, dar și în fața întregii Europe.

„Stimate domnule Comisar Günther Oettinger, Uniunea Europeană reprezintă un model în ceea ce privește transparența, iar Comisia Europeană, în calitatea sa de «gardian al tratatelor», are autoritatea de a aplica și implementa acest principiu. Din acest motiv, mă văd nevoită să vă aduc la cunoștință o serie de elemente care vor demonstra faptul că, în data de 27 august 2013, ați fost victima unei înșelătorii puse la cale de Premierul României, domnul Victor Ponta. Ați participat alături de acesta și de Premierul Republicii Moldova, domnul Iurie Leancă, la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iași-Ungheni, care ar urma să lege Republica Moldova de piața gazelor din Uniunea Europeană. În realitate însă, acest proiect nu este pus în aplicare, fiind doar o încercare a domnului Ponta de a simula, pe de o parte, o relație pozitivă și constructivă cu Comisia Europeană, iar pe de altă parte, sprijinul pentru apropierea Republicii Moldova de dezideratul integrării în UE”, îi scrie Elena Băsescu lui Gunther Oettinger.

Ea prezintă și argumentele pe care se bazează acuzația s-a de „înșelătorie”.

Elena Băsescu arată că șantierul de lângă Ungheni a fost prezentat ca având toate conductele, utilajele și materialele de construcție necesare demarării proiectului, însă în realitate, acestea fuseseră folosite cu o zi înainte la Rediu (județul Iași), în România, pentru inaugurarea șantierului din zona românească. „Au fost apoi transportate peste noapte în Republica Moldova. În acest moment, acestea nu se regăsesc în niciuna dintre cele două zone unde ar trebui să se lucreze. Practic, ceea ce ați văzut dumneavoastră a fost parte a unei recuzite politice în cadrul unui show puternic mediatizat. Acest lucru a fost confirmat în două rânduri. Prima dată de mass media românești, care au arătat că, la numai două zile după inaugurare, șantierul de la Rediu fusese abandonat. A doua oară de o vizită a Președintelui României, domnul Traian Băsescu, care, în data de 20 septembrie 2013, a constatat că șantierul din partea românească a proiectului nu era funcțional”, continuă Elena Băsescu.

Ea menționează că lucrările la gazoduct nu au fost pornite nici până în acest moment, lucru recunoscut chiar de constructori și ușor observabil în urma vizitei din 20 septembrie 2013 a șefului statului român la Rediu.

„Nu în ultimul rând, data de finalizare a lucrărilor este total diferită de cea anunțată de către Premierul Victor Ponta. Dacă acesta vorbea în 26 și 27 august 2013 despre posibilitatea ca gazoductul de 43 kilometri să fie finalizat până la sfârșitul anului curent, noua dată avansată de constructori este aceea a sfârșitului lui martie 2014. Chiar dacă aceasta se încadrează în timpul presupus de proiectul avizat de Comisia Europeană, există indicii clare că nici acest termen limită asumat nu va fi respectat. Și asta pentru simplul fapt că lucrările nu au început și nici nu există o dată clară la care proiectul ar putea demara efectiv”, mai arată europarlamentarul PDL.

Elena Băsescu mai scrie că „premierul socialist al României”, Victor Ponta, continuă să minimalizeze și să trateze cu o totală indiferență problematica gazoductului Iași-Ungheni, „dovedind o lipsă de transparență în ceea ce privește un proiect considerat vital deopotrivă pentru Republica Moldova, dar și pentru România”.

„Consider că acesta are o atitudine vădit nepotrivită pentru funcția pe care o ocupă, dar și pentru necesitatea și obligativitatea unei corecte informări a opiniei publice – atât cea din România, cât și cea din Republica Moldova. Domnule Comisar Günther Oettinger, dacă aceasta ar fi fost o problemă care să vizeze strict România și Republica Moldova, cu siguranță că ea ar fi putut să nu facă obiectul unei asemenea scrisori de informare. Cred însă că era absolut obligatoriu ca dumneavoastră să cunoașteți situația reală privind acest proiect pe care l-ați girat. Pe de o parte, pentru că imaginea dumneavoastră a fost folosită de către Premierul Ponta într-o campanie de comunicare agresivă la nivelul presei românești. Pe de altă parte, avem de-a face cu un proiect care este finanțat în bună parte chiar de Uniunea Europeană. 7 milioane de euro din cele 28 de milioane necesare realizării gazoductului vin de la UE prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova”, se mai arată în scrisoare.

Elena Băsescu îi adresează oficialul european rugămintea de a acorda „o atenție sporită” acestei lucrări de investiții.

„Sunt convinsă că o implicare mai activă în urmărirea derulării proiectului ar aduce după sine o responsabilizare mult mai mare a Guvernului de la București și, implicit, ar crește șansele de realizare a gazoductului Iași-Ungheni. Este ocazia cea mai bună a Republicii Moldova de a nu mai fi 100% dependentă de gazele livrate de Federația Rusă”, încheie Elena Băsescu.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, în 27 august, în

Proiectul de construcție a conductei de gaz are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuția financiară a Uniunii Europene.

Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iași-Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, și comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Premierul Victor Ponta declara, în 31 august că finalizarea gazoductului Iași – Ungheni va avea loc în luna decembrie, răspunzând unei întrebări legate de faptul că șantierul respectiv ar fi abandonat și că a dispărut conducta adusă la inaugurare.

„Astea sunt prostiile tipice, nu a dispărut nimic. Este licitație adjudecată de către una dintre cele mai bune firme, o firmă austriacă, au termen sfârșitul lui decembrie, până atunci. Eu înțeleg atacurile politice și poveștile, eu vă spun că la sfârșitul lui decembrie veniți cu mine să inaugurăm gazoductul”, afirma atunci Ponta.

Președintele Traian Băsescu a inspectat, vineri, șantierul gazoductului din localitatea ieșeană Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic, iar cu puțin timp înainte de sosirea președintelui în zonă ajunsese și șeful de șantier, reprezentant al Transgaz.

Băsescu a spus că lucrările nu pot fi gata în decembrie, ci poate în februarie, adăugând că cei de la UE știu ce se întâmplă pe acest șantier și nu pot fi mințiți că se termină în decembrie.

„Poți să faci spectacol de sunet și lumini la Roșia Montană, să bagi niște mineri în galerie turistică și să-i scoți și rezolvi problema. Aici nu e turism, e geopolitică. Se uită o Europă întreagă la noi să vadă dacă suntem serioși sau nu. La Bruxelles se știe că a început lucrarea și că din decembrie Moldova va fi în siguranță. Nimeni nu pune problema că trebuie să ne sacrificăm noi și să dăm gaze Republicii Moldova. România este interconectată cu Ungaria, putem aduce gaze și din Norvegia, de oriunde, pe care le-ar plăti moldovenii. Să-i dăm drumul odată. Voi veni pe șantier când începem să săpăm”, a declarat Băsescu.

El a mai spus că îi pare rău că Victor Ponta și Iurie Leancă au luat parte la un „spectacol public” atunci când au participat la inaugurarea lucrărilor gazoductului.

Consorțiul care construiește conducta de gaze Iași-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet și IPM-Partners (România), susține că va respecta termenul contractual pentru execuția „firului principal” al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013

„Lucrările de sudare la firul principal al conductei sunt prevăzute să înceapă în 2 octombrie 2013, dată la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotărâre de guvern. Până la data enunțată, se vor realiza lucrări de sudare a conductelor în organizările de șantier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru execuția firului principal al conductei și toate activitățile și acțiunile realizate și prezentatate sunt de natură a sușține acest termen și angajamentul executantului”, se arată într-un comunicat transmis de consorțiu.

Consorțiul consideră „injuste” comentariile și reportajele de presă privind stagnarea lucrărilor.

Contractul pentru construcția țevii de gaz a fost semnat în 21 august între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și firmele membre ale consorțiului.

ANRM a transmis, vineri, un comunicat în care arată că până la 20 decembrie 2013 urmează să fie finalizat firul principal al conductei, așa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul României.

Potrivit ANRM, activitățile de expropriere au fost aprobate în 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisă până în 2 octombrie. Contractul pentru execuția lucrărilor pe teritoriul României a fost semnat în 21 august.

„În perioada 23 septembrie-2 octombrie asociația (consorțiul) va demara lucrările de construcții-montaj pe terenuri libere de acces în lungime totală de 3,5 kilometri”, se arată în comunicatul ANRM.

Cele trei firme arată că „o mică parte a materialului tubular” a fost disponibilă în stocuri la începerea proiectului, iar partea principală de țeavă va fi livrată în intervalul 23-28 septembrie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună