Elena Udrea poate fi urmărită penal: „Este ceva între la revedere și o slujbă de veșnică pomenire”
Plenul Camerei Deputaților a votat marți pentru începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, cu 147 „pentru” și 97 „împotrivă”.
Elena Udrea a susținut în fața deputaților că este încă o încercare de a-i închide gura și că tot ce a spus până acum în spațiul public devine realitate: „Tot ceea ce v-am spus din februarie 2015 se întâmplă: de la acapararea puterii în România și folosirea oamenilor plantați de sistem în instanțe și până la intervenția brutală în campanie, totul se petrece exact așa cum am spus, matematic. V-am spus că vor ajunge să candideze doar cei agreați de sistem. Așa a fost la locale, așa se întâmplă și astăzi, când politicienii sunt discreditați prin dosare făcute, în timp ce aleșii sistemului sunt promovați pe bani mulți, nu știm ai cui, ca salvatori. (…) Acestea sunt încercări de a-mi închide gura, parte a sistemul de a vă închide gura, de a executa astfel prin intermediul vostru un plan de manipulare uriașă”, a spus Elena Udrea în plen.
Deputatul le-a spus colegilor săi că i-ar face chiar un bine dacă ar vota pentru începerea urmăririi penale, pentru că, în caz contrar, votul ar putea fi folosit pentru a o acuza că vrea să intre din nou în Parlament și să rămână la adăpostul imunității.
„Mi-ați face un bine dacă ați vota pentru începerea urmăririi penale, pentru că altfel acest vot ar putea fi folosit împotriva mea, pentru a fi acuzată că încerc să intru din nou în Parlament și să-mi păstrez imunitatea. Este ceva între la revedere și o slujbă de veșnică pomenire”, a mai spus Udrea.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil, luni, cu 14 voturi „pentru”, trei „împotrivă” și două abțineri cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele Elenei Udrea, în dosarul în care aceasta este acuzată de două infracțiuni de instigare la luare de mită, potrivit Mediafax.
La ieșirea de la Comisia juridică, Udrea a declarat că dosarul, în care aceasta este acuzată de instigare la luare de mită, ar viza, de fapt, finanțarea unor acțiuni de publicitate în campania din 2009 pentru referendumul privind reducerea numărului de parlamentari la 300 și nu campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 2009.
„Este un dosar care se referă la finanțarea unor acțiuni de publicitate în campania din 2009 pentru referendumul privind 300 de parlamentari. Plățile sau aceasta mită, care a fost luată de unii la instigarea mea, cum spun procurorii, sunt niște plăți făcute de două firme către niște firme de publicitate și către o agenție de știri și către un trust de presă. Este vorba de două plăți de vreo 200.000 de euro, care se referă la publicitatea referendumului pentru 300 de parlamentari”, a declarat Udrea.
„Patronii celor două firme au spus, întrebați fiind, că așa le-au cerut doi lideri politici (n.r – să facă plățile). Unul (n.r – dintre liderii liderii politici) nu m-a identificat. Celălalt spune că a făcut acea solicitare pentru că așa i-am cerut”, a mai spus fostul ministru al Turismului.
Udrea consideră că anunțul privind candidatura sa la alegerile parlamentare „enervează foarte tare”.
„Ori tocmai asta am spus, după ce am fost chemată la DNA în dosarul cu campania din 2009, că trebuie să duc lupta mai departe”, a mai precizat fostul ministru al Turismului.
Fostul ministru al Turismului este acuzat de instigare la luare de mită, în dosarul privind campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 2009. Inițial, în același dosar, Udrea fusese pusă sub control judiciar, alături de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte, Traian Băsescu, fiind acuzată de cinci infracțiuni de spălare de bani.
„Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) și Tarhon Victor (la data faptei președintele Consiliului județean Tulcea) pentru luare de mită, precum și față de Udrea Elena Gabriela pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani.
În urma probelor administrate ulterior au fost obținute probe noi cu privire la săvârșirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale”, se arăta într-un comunicat de presă al DNA.
Fiica fostului președinte și fostul ei iubit, acuzați că au rulat bani ilegali pentru campania lui Băsescu
Potrivit procurorilor DNA, în decembrie 2009, Ioana Băsescu i-ar fi cerut lui Silviu Wagner, director general al companiei de stat Oil Terminal din Constanța, să achite o factură fiscală care ar fi reprezentat cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna anului 2009. Wagner ar fi încheiat pe 30 decembrie 2009 un contract fictiv între Oil Terminal și o altă firmă, în valoare de 419.000 lei, suma fiind indicată de Ioana Băsescu. Pe baza acestui contract, s-au plătit 119.000 lei, restul sumei nemaifiind virată, pentru că nu au mai fost remise documente justificative pentru suma plătită în avans.
Era vorba despre un contract de publicitate, arată procurorii DNA, care susțin că „serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan, neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare)”.
Pe 19 februarie 2010, la două zile după încasarea banilor de la Oil Terminal, firma indicată de Ioana Băsescu a trimis mai departe 10.000 de lei către o firmă administrată de Giovanni Francesco, concubinul Ioanei de la vremea respectivă (ei s-au despărțit în 2012). Procurorii DNA susțin că prin această tranzacție s-a urmărit ascunderea sursei banilor de la Oil Terminal.
Banii respectivi, cei 10.000 de lei, ar fi fost folosiți de Ioana Băsescu și Giovanni Francesco pentru plata unei excursii în Cuba, arată DNA.
Procurorii DNA mai arată că pe 1 iulie 2009, Giovanni Francesco a încheiat un contract între firma sa și o altă firmă media, pentru a lansa două posturi tv muzicale (Francesco a condus posturile Music Channel și Hit Music Channel) și a furniza aparatură audio-video. În schimbul serviciilor prestate, Francesco ar fi primit 2,5 milioane de lei. Banii respectivi, precum și TVA-ul aferent, nu s-ar regăsi însă în declarațiile fiscale ale italianului, iar taxele pentru ei nu au fost plătite, arată DNA. Bugetul de stat ar fi fost prejudiciat astfel cu peste 735.000 de lei,
Banii obținuți de Francesco ar fi fost folosiți, la instigarea Ioanei Băsescu, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală din 2009 a lui Traian Băsescu.
Procurorii DNA acuză că Elena Udrea era cea care coordona campania lui Băsescu și realiza „legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie”.
„Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare”, arată DNA.
Banii erau folosiți pentru publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță, susțin procurorii DNA.
Fostul secretar de stat Gheorghe Nastasia, care lucra în subordinea Elenei Udrea la Ministerul Turismului, este acuzat de fapte similare – strângerea de bani ilegali pentru campania lui Băsescu. Procurorii DNA susțin că în perioada octombrie-noiembrie 2009, un om de afaceri a cărui firmă avea contracte de peste 20 de milioane de euro cu autorități locale finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, condus de Udrea, a fost contactat de Nastasia, care i-ar fi cerut 900.000 de lei, pentru a nu avea probleme cu finanțarea și plata contractelor.
În perioada 27 noiembrie-21 decembrie 2009, la insistențele secretarului de stat, omul de afaceri ar fi virat unei firme, în două tranșe, suma de 918.864 de lei, în baza unui contract fictiv de servicii de publicitate. Banii astfel obținuți ar fi fost folosiți pentru plata publicității stradale din campania lui Traian Băsescu.
De asemenea, fostul președinte al CJ Tulcea, Victor Tarhon, este acuzat de DNA că a cerut unui om de afaceri suma de 700.000 de lei, tot pentru finanțarea campaniei lui Traian Băsescu. Firma omului de afaceri avea un contract de 50 de milioane de lei cu CJ Tulcea, finanțat de Ministerul condus de Elena Udrea.
În perioada 26 octombrie-23 noiembrie 2009, firma omului de afaceri a virat către 4 firme suma totală de peste 691.000 de lei, în baza unor contracte fictive de consultanță și publicitate. Și în acest caz, serviciile respective nu au fost prestate, iar banii au fost folosiți pentru plata unor servicii din campania lui Traian Băsescu.