Eliminarea taxării cu 10% a concediilor medicale intră la dezbatere în Camera Deputaților, pe 12 martie

Publicat: 19 02. 2024, 16:39
Actualizat: 19 02. 2024, 16:39

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis să introducă pe ordinea de zi eliminarea taxării cu 10% a concediilor medicale. Acesta este termenul de raport stabilit în Biroul Permanent de PSD și PNL pentru modificarea și adoptarea ordonanței date de ministrul PNL al Finanțelor.

USR protestează pentru că Puterea blochează dezbaterea, până pe 12 martie.

Este dovada că PSD și PNL doar se prefac că vor să rezolve problema, dar trag de timp ca să mai încaseze 20 de milioane de euro în lunile februarie și martie din această taxă aberantă.

Coaliția PSD-PNL a găsit soluția la deficitul lor record, cea mai proastă dintre toate: vor să încaseze în continuare 500.000 de euro pe zi din taxa pe boală de la angajații bolnavi și mamele care au născut. PNL, creatorul taxei, și PSD au refuzat acum în Biroul Permanent al Camerei Deputaților cererea noastră de dezbatere urgentă pentru eliminare. Au blocat până pe 12 martie dezbaterea. Nu vom lăsa lucrurile așa, a declarat deputata USR Oana Țoiu.

Pe 12 februarie, Senatul a aprobat amendamentul propus de senatorii PNL prin care se elimină taxarea cu 10% a concediilor medicale

Amendamentul propus de senatorii PNL prin care se elimină taxarea cu 10% a concediilor medicale a fost votat în unanimitate în ședința comisiilor reunite de Muncă și Buget – Finanțe din Senatul României. Senatoarea Nicoleta Pauliuc a susținut în cadrul ședinței amendamentul asumat și votat de membrii celor două comisii, a anunțat luni grupul PNL din Senat pe Facebook.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a afirmat că s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav.

Proiectul intră acum în procedură de dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional.

Camera Deputaților este independentă, a explicat Ciolacu, marți, întrebat fiind despre acest subiect.

Camera Deputaţilor este independentă, deoarece ea legiferează. Eu nu o să dau o ordonanţă, pentru că aş încălca legea. (…) A fost o discuţie în coaliţie, ţinând cont că este, ştiţi, tehnica legislativă, că nu am voie să dau ordonanţă cât timp este în… Şi am avut o discuţie în coaliţie, liderii de grup şi domnul Simonis s-au pus de acord şi au trecut legislaţia. Vom vedea impactul.

Premierul a anunțat că va stabili împreună cu ministrul Sănătăţii şi cel al Finanţelor o foaie de parcurs, în cazul concediilor medicale, reclamând că aproape 300 de mii de concedii medicale au fost acordate pentru „dureri de spate” și alte aproape 200 de mii pentru că „am strănutat şi am fost răciţi”.

Reamintim că Guvernul a adoptat la finalul anului trecut, printr-o ordonanță de urgență, că cei care intră în concediu medical vor plăti 10% contribuții la sănătate din indemnizația primită în această perioadă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, săptămâna trecută, că propunerea impozitării concediilor medicale a venit de la Ministerul de Finanţe

Titularul de la Finanțe Marcel Boloș a apărat măsura, susținând că nu se aplică pacienților oncologici sau în cazul concediilor de maternitate.

Am ajuns în situația în care în concediu medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi la muncă, pentru că aveam până la 1 ianuarie concediile medicale scutite de plata CASS. Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate, spunea Boloș, în ianuarie, la Digi24.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu: Au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele / 2 milioane de zile de concediu pe acest specific

Proiect de țară: calendar pentru toate rundele de alegeri / Gabriel Zetea: PSD e pregătit pentru tot anul electoral