Emil Boc va pierde banii europeni pentru METROUL din CLUJ / Sabin Sărmaș: „Finanțarea este serios periclitată. Primăria CLUJ nu este transparentă”

Publicat: 29/08/2024, 18:21
Actualizat: 29/08/2024, 18:25

Edilul Emil Boc va pierde finanțarea europeană de 300 de milioane de euro pentru construcția metroului din municipiu, a declarat deputatul PNL Sabin Sărmaș, pentru GÂNDUL. El acuză Primăria Cluj de lipsă de transparență și spune că evenimentul din luna iunie a fost unul în logica campaniei politice pentru alegerile locale.

Comisia Europeană va retrage finanțarea de 300 de milioane de euro pentru metroul din Cluj. Potrivit lui Sabin Sărmaș, „finanțarea este periclitată” din pricina unui viciu de procedură în ce privește publicarea licitației în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, din cele 9 erate trimise de Primăria Cluj, 4 dintre ele au fost respinse.

Finanțarea este serios periclitată. Primăria (n.r – Cluj-Napoca) nu este transparentă din punctul ăsta de vedere. A fost problemă cu procedura de achiziții. Sunt niște norme europene care spun că o achiziție peste anumită valoare se publică în acel Jurnal Oficial al Uniunii Europene. Acolo, Primăria Cluj a încărcat nouă erate, patru dintre ele fiind respinse. Primăria primește notificare și acolo se spune de ce au fost respinse, a spus Sabin Sărmaș pentru GÂNDUL.

Sursa citată a spus că nu s-ar mira ca Primăria Cluj să încerce să arunce vina pe Ministerul Transporturilor, din pricina pierderii finanțării: „Nu m-ar mira dacă Primăria începe să arunce vina către insituțiile guvernamentale. Procesul ăsta este gestionat de către autoritatea contractantă, în cazul de față Primăria Cluj-Napoca”.

Legat de evenimentul cu fast din luna iunie, la care au participat, pe lângă primarul Emil Boc, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, Sărmaș a precizat că acela a fost un eveniment de marketing politic în vederea capitalizării electorale la alegerile locale din 2024.

Acesta a atras atenția și cu privire la posibilitatea ca Primăria Cluj să fie nevoită să plătească daune de până la 10% constructorului, aspect care ar afecta grav bugetul primăriei.

Totuși contractul e semnat, e în vigoare, compania sau consorțiu poate să meargă cu lucrările înainte și despăgubirile pe care putem să le plătim sunt de 10% din valoarea lucrării care înseamnă 180 de milioane de euro. Păi asta pentru bugetul Clujului este absolut devastator. Situația e foarte complicată, a spus deputatul PNL.

Primăria speră să găsească o sursă de finanțare alternativă, iar asta ar putea fi tot din bugetul statului prin Programul Operațional Transport.

Adrian Câciu, „îngrijorat” de proiectul metroului din Cluj

Pe 14 mai, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că este „îngrijorat” de stadiul proiectului metroului clujean.

Întrebat care este investiţia care are cea mai mare întârziere în PNRR, Adrian Câciu a indicat „metroul de la Cluj”.

Suntem încă la stadiul în care nu avem contract de dirigenţie de şantier, nu avem o delimitare de şantier şi să înceapă săpăturile, deşi până la finlul acestui an ar trebui să avem o execuţie de 50% (…) Chiar mi-aş dori ca întreaga atenţie al autorității locale să se îndrepte spre acest proiect, pentru că este un proiect care dacă este util pentru toţi clujenii, haideţi să îl facem, spunea Adrian Câciu în luna mai la Prima News.

Într-un răspuns formulat pe 21 august la solicitarea GÂNDUL, edilul Clujului preciza că lucrările sunt în grafic și că primele nouă stații, dintr-un total de 19, ar trebui să se finalizeze în 2026. (detalii AICI)

Proiectul este în graficul comunicat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Urmează să ajungă în toamnă “cârtițele “. Lucrările de asamblare a TBM-urilor durează aproximativ 2,5 luni. Lansarea TBM-urilor se va face din Stația Teilor.

Totodată, vă comunicăm faptul că, pentru execuția lucrărilor la proiectul “MAGISTRALA 1 DE METROU CLUJ”, a fost organizată o singură procedură de achiziție, care a fost finalizată prin atribuirea contractului și încheierea efectivă a acestuia cu ofertantul câștigător în luna mai 2023. Municipiul Cluj-Napoca nu a anulat vreo procedură de achiziție publică în primăvara anului 2024 având ca obiect “MAGISTRALA 1 DE METROU CLUJ”, iar în aplicația SEAP se pot verifica aceste informații.

Potrivit proiectului inițial, lucrările la metroul din Cluj au o durată de execuţie de 8 ani, fiind programte a fi finalizate în 2031. Conform primăriei, valoarea estimată totală pentru realizarea acestui obiectiv este de 9.064.456.067,00 lei fără TVA.


CITEȘTE ȘI:

Eșec al administrației Emil Boc? Presa economică: Comisia Europeană ar retrage finanțarea de 300 de milioane de euro pentru metroul din Cluj-Napoca

Coaliția PSD-PNL a decis: Proiectul de lege privind ridicarea pragului de impozitare a PENSIILOR de la 2.000 la 3.000 să fie adoptat în Parlament

Nicolae Ciucă, votat în UNANIMITATE pentru depunerea candidaturii la președinție din partea PNL: ,,Eu voi fi cel care voi candida la Preşedinţie”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiul unui renumit actor, închisoare pe viață pentru o crimă înfiorătoare
Maya, fiica Antoniei, pupată pe buze de Vincenzo Castellano la aniversarea ei. I-a dăruit un...
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și...
Câți „turnători” a racolat Securitatea în perioada 1970-1979. Printre cei care „cântau” la „Secu” erau...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
CIA dezvăluie cine se află în spatele atacului plănuit la concertul lui Taylor Swift, care...
Simona l-a iertat, dar acum a comis-o iar. Claudiu şi-a lăsat iubita şi s-a întors...
Dureros: cauza morții lui Constantin Măruță. Tatăl lui Cătălin Măruță și-a dat ultima suflare pe...
Staţiunea în care s-a format un fuior cu aspect de tornadă. Turiştii s-au adăpostit în...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Patru râuri din România au secat în doar o zi: „Facem un apel la folosirea...
Cauza morții tatălui lui Cătălin Măruță. De ce a murit Constantin Măruță, de fapt
O bancă din România vinde un Ferrari cu doar 1.100 KM la bord. Cât costă...
Au fost avizate calendarele examenelor pentru anul şcolar viitor. Ce modificări vor intra în vigoare
Gangsteri, droguri și crime! Faptele neștiute ale lui Alain Delon
Răsturnare de situaţie în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei Ghinescu a mărturisit totul după 17 ani...
Palatul lui Coldea. O bijuterie de 1,5 milioane de euro
Insula Iubirii, sezonul 8. Cristina a confirmat despărțitea de Andrei. Când au divorțat și în...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
Ileana Sterp traversează o perioadă dificilă din viața sa! Soțul său a fost implicat într-un...
Sancho Bronchalo, fiul cunoscutului actor spaniol Rodolfo Sancho, condamnat la închisoare pe viață: "Îmi pare...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, în pat tu semeni cu un telefon! Bulă: - “Vibrez”...
Dictatul de la Viena, Carol al II-lea și Consiliile de Coroană