Emmanuel MACRON îi cere premierului Gabriel Attal să rămână „pentru moment” / Attal: Grupul politic pe care l-am reprezentat nu are majoritate

Publicat: 08 07. 2024, 14:22
Actualizat: 08 07. 2024, 14:27

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a cerut luni la prânz lui Gabriel Attal să rămână prim-ministru „pentru moment” pentru a „asigura stabilitatea țării”, informează Le Figaro.

Gabriel Attal și-a depus demisia președintelui Republicii la sfârșitul dimineții la Elysée, așa cum a anunțat duminică seara după rezultatele alegerilor legislative.

Duminică seară, după aflarea rezultatelor, Attal a declarat că a fost „onoarea vieții sale”, să ocupe funcția de premier al Franței.

În această seară, grupul politic pe care l-am reprezentat în această campanie, deși a obținut un punctaj de trei ori mai mare decât cel prevăzut în ultimele săptămâni, nu are o majoritate. Astfel, fidel tradiției republicane și în conformitate cu principiile mele, îmi voi prezenta mâine dimineață (n.r. luni) demisia Președintelui Republicii, a transmis Attal.

La întâlnirea avută, președintele Macron „i-a mulțumit pentru campaniile electorale europene și legislative pe care le-a condus” informează Palatul Elysée.

Gabriel Attal a postat pe BeReal imagini din în biroul său, din Matignon, în care apare împreună cu echipa sa, la o reuniune cu 30 de minute înainte de a-și prezenta demisia lui Emmanuel Macron.

Sursa: X/Paul Larrouturou

Reamintim că Noul Front Popular a câștigat primul loc la aceste alegeri legislative ca număr de mandate, cu 182 de deputați. Mare câștigător al primului tur, Rassemblement National a câștigat în turul al doilea, cu 143 de locuri.

Între aceste două forțe, coaliția prezidențială Ensemble (formată din Renaissance, MoDem, Horizons, etc.) și-a pierdut majoritatea relativă și a obținut 163 de deputați.

CITEȘTE ȘI:

ATACUL Rusiei asupra unui spital de copii din KIEV / Zelenski: Rusia nu poate pretinde că nu cunoaște unde zboară rachetele sale