Eșecul operațiunilor „Codul Penal” și „Grațierea” are efecte devastatoare în USL. Ponta sau Antonescu, cine își va asuma ruperea Uniunii? ANALIZĂ GÂNDUL
Victor Ponta și Crin Antonescu au renunțat la limbajul diplomatic și se acuză fățiș de miniciună, ambii jucând fără menajamente pentru ruperea USL. Întrebarea esențială este: cine își va asuma eșecul USL, cine va fi responsabil pentru această rupere? Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu doresc să fie declarați vinovați pentru această schismă.
Haosul din USL este rezultatul unei săptămâni dezastruoase din punct de vedere al imaginii pentru USL. Construită pe relația personală a celor doi lideri, soliditatea Uniunii pare una extrem de fragilă după ce Ponta și Antonescu au renunțat la orice fel de măsuri de precauție și și-au aruncat vorbe grele în spațiul public. Dacă la începutul lunii noiembrie, Adrian Năstase, vorbea despre faptul că USL a intrat în etapa „căsătoriei din interes”, acum se pune direct problema ruperii Uniunii. În tot acest scandal din interiorul USL, Ponta și PSD construiesc o majoritate alternativă în Parlament cu ajutorul traseiștilor de la PPDD, iar liderul PSD pune sub semnul îndoielii susținerea lui Antonescu la prezidențiale.
Eșecul desantului legislativ din această săptămână în care s-a încercat ca în Parlament să fie impuse legea minelor, modificări ale Codului Penal plus legea amnistiei și grațierii nu a rămas fără urmări în conducerea USL. Mai mult, Antonescu și Ponta au avut de negociat nominalizarea unui nou judecător la Curtea Constituțională, dar și un nou președinte director general la TVR. USL stă pe un butoi de pulbere, tensiunile fiind alimentate cu atât mai mult cu cât 2014 este un an electoral important, iar funcția de prezidențiabil rămâne o opțiune deschisă pentru PSD.
Roșia Montană – prima mare falie Ponta – Antonescu
Proiectul minier de la Roșia Montană a generat prima falie majoră între Crin Antonescu. În timp ce la Palatul Victoria, Ponta și toți miniștrii aprobau o hotărâre pentru proiectul minier, Crin Antonescu a spus răspicat că se opune acestui proiect legislativ. Tensiunile dintre liderii USL păreau să fie estompate, când, după două luni de discuții pe marginea acestui subiect, Ponta și Antonescu au convenit să fie votată noua lege a minelor, negociată în Parlament. Surpriza a venit la votul de marțea trecută din Parlament, când proiectul legislativ nu a întrunit numărul necesar de voturi. Deși USL o majoritate de aproape 70% în Parlament, legii minelor i-au mai trebuit 44 de voturi pentru adoptare. Ponta l-a acuzat pe Antonescu că a încercat să-l lase în ofsaid, liderul PNL i-a arătat aritmetica parlamentară care arăta că social-democrații au fost cei care au lipsit de la acest vot și că 15 pesediști aflați în sală nu au votat legea. Și de la PNL, 25 de deputați au ajutat ca proiectul să pice.
Codul Penal și reacția ambasadelor
Modificările la Codul Penal operate în mare secret săptămâna trecută au reprezentat un alt punct sensibil pe agenda USL. După ce modificările au fost făcute în secret în Comisia Juridică de un „grup de parlamentari inițiați și votată de plenul Camerei Deputaților, nervozitatea în USL a apărut după reacția ambasadelor. Faptul că ambasadorii au intervenit și au cerut explicații pentru modificările aduse Codului Penal a produs o nou scurt-circuit pe traseul Ponta – Antonescu. În timp ce Ponta s-a scuzat că nu a știut despre aceste modificări, el fiind present la înmormântarea lui Nelson Mandela, Antonescu, dacă în prima fază a susținut modificările, a revenit, susținând că a fost incomplet informat.
Amnistia și grațierea
Cel mai fierbinte subiect în relația Antonescu – Ponta s-a dovedit a fi cel legat de proiectul privind amnistia și grațierea. Operațiunea „Grațierea” a fost atent pregătită de PSD pentru a fi o reușită. Victor Ponta susține că a existat chiar un acord din partea lui Crin Antonescu pe această temă la o ședință a USL, liberalul chiar cerându-i să dea o Ordonanță de Urgență. Informația este dezmințită categoric de Crin Antonescu, care îi aduce lui Ponta de alte minciuni spuse în cursul acestui an.
Președintele Băsescu a intervenit și el, spunând că Ponta și Antonescu au avut o înțelegere pe acest subiect. A intervenit și Dan Voiculescu, care a scris pe blog că Antonescu și Băsescu s-au înțeles să-l bage la închisoare.
Concret este că proiectul legislativ a fost adoptat ilegal în Comisia Juridică, într-o ședință paralelă cu cea oficială. De asemenea, marți dimineața Crin Antonescu a anunțat că liberalii vor vota împotriva proiectului de lege, ceea ce i-a determinat pe social-democrați să scoată proiectul de pe ordinea de zi. Proiectul legii amnistiei și grațierii se află în schimb pe ordinea de zi de mâine, dar acum social-democrații solicită retrimiterea lui la Comisie, în timp ce PNL vrea respingerea lui în plen.
Antonescu și ideea stupidă a lui Ponta
Liderul PNL le-a spus colegilor de partid în ședința de vineri că Ponta a venit cu ideea stupidă ca proiectul legii amnistiei și grațierii să treacă în Parlament, în timp ce liderii Uniunii să se prefacă că sunt împotrivă lui. Ponta a reacționat dur, acuzându-l pe Antonescu că și-a mințit colegii și că nu se află la prima situație de acest gen.
„Profund mâhnit”, după cum s-a autodeclarat, Antonescu a respins orice acuzație venită din partea lui Ponta, reamintindu-i acestuia că a fost dovedit mincinos de mai multe ori.
„Pe mine nu mă mai interesează împăcări, nu mă mai interesează prietenii, când se ajunge la așa ceva nu ne mai putem pune asemenea probleme. Pe mine mă interesează însă să salvăm decența”, a fost răspunsul lui Antonescu.
TVR, CCR și Ministerul Culturii
În ultima săptămâna, Crin Antonescu și Victor Ponta au negociat dur și conducerea TVR, numele viitorului judecător la Curtea Constituțională, dar și propunerea pentru ministerul Culturii. Prima propunere a PSD pentru CCR, fostul peremist Lucian Bolcaș, a picat după ce a fost acuzat de antisemitism. Deși în primă fază îl acceptase pe Bolcaș, Antonescu a fost cel care a spus pentru prima dată că ar fi oarecare probleme în privința sa, din cauza opoziției Institutului Elie Wiesel.
Propus de PNL pentru funcția de președinte director general al TVR, Rareș Bogdan nu este pe placul PSD. Într-o poziție de forță, social-democrații au replicat prin faptul că îl vor susține pe Valentin Nicolau pentru această poziție. Lucrurile urmează să fie tranșate în această săptămână.
După câteva zile în care i-a ținut pe jar pe liberali, premierul Ponta a acceptat să trimită nominalizarea deputatului Gigel Știrbu la Palatul Cotroceni. Ponta nu a evitat însă să spună că își dorea o personalitate culturală pentru acest minister și nu un om de partid.
Ruperea USL și dragostea pentru USL
În discursul public al liderilor USL revine obsesiv afirmația că Uniunea nu se poate rupe din cauza partidelor pe care le conduc. Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu vor să fie considerați vinovați de acest eșec, fiind conștienți de riscurile la care se expun din punct de vedere al imaginii.
„Dacă Antonescu vrea să rupă USL, eu nu vreau”, a aruncat vina Ponta spre Antonescu.
Întrebat dacă este iminentă o rupere a USL după Anul Nou în contextul în care acest gen de lucruri, care privesc disputele în USL, continuă, Antonescu a răspuns că da.
„Dacă genul acesta de lucruri continuă, mă tem că da. Dar câtă vreme suntem în activitate, ca să spun așa, câtă vreme lucrurile care țin de guvernare, de legislație se desfășoară normal, și salut în sensul acesta faptul că PSD a înțeles să retragă Legea amnistiei sau să o amâne sau ce fac dânșii cu ea, dar în orice caz să nu mai fie agendă, încercăm să mergem înainte”, a replicat Antonescu.
Perspective prezidențiale
Crin Antonescu și Victor Ponta sunt în clipa de față principalii candidați cotați cu șanse să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ruperea USL ar însemna și o reconfigurare a scenei politice, în sensul că PSD ar strânge în jurul său sateliții PC și UNPR, în timp ce PNL va trebui să colaboreze din opoziție cu PDL.
Raportul de forțe în Parlament s-ar echilibra, majoritatea fragilă pe care o are în acest moment PSD fiind unul din motivele pentru care nu a luat încă decizia finală – eliminarea PNL de la guvernare. În schimb, liberalii vor trebui să ia decizia rămânerii alături de PSD și în ce măsură această variantă le asigură succesul la alegerile prezidențiale și europarlamentare.
Cheia întregului an 2014 va fi de modul în care PSD și PNL vor reuși să închidă problema prezidențiabilului, deoarece pretențiile PSD de a avea un candidat pentru Palatul Cotroceni, vor însemna inevitabil, ruperea USL.