Este ELON MUSK trădător? „Cine spune, acela este”. Antony Blinken declară că Starlink este vital pentru Ucraina

Publicat: 11 09. 2023, 16:38
Actualizat: 11 09. 2023, 17:46

Elon Musk răspunde criticilor care consideră că refuzul său de a reactiva sateliții Starlink echivalează cu o formă de trădare. Cartea biografică scrisă de Walter Isaacson a dezvăluit că miliardarul ar fi sabotat o operațiune militară a Ucrainei, prin oprirea accesului Ucrainei la internetul Starlink, de teamă că Rusia va răspunde cu lansarea unei arme nucleare.

CEO-ul Tesla a postat un răspuns la comentariu jurnalistului Glenn Greenwald care se întreba „De unde această obligație? (n.r. a lui Elon Musk) Ne pasă că acest atac ar fi putut provoca o escaladare majoră a acestui război?

Elon Musk a scris că el este cetățean american și își va da viața pentru America.

Sunt cetățean al Statelor Unite și am doar acest pașaport. Orice s-ar întâmpla, lupt și îmi dau viața pentru America. Congresul Statelor Unite nu a declarat război Rusiei. Cine afirmă că sunt trădător, acela este, a scris Elon Musk pe Twitter.

Postarea vine a doua zi după ce Secretarul de Stat, Jake Sullivan, a fost întrebat, la CNN, dacă ar trebui să fie repercusiuni după decizia lui Musk de a opri accesul la sateliții Starlink pentru Ucraina.

Nu pot vorbi despre un episod anume. Starlink a fost un instrument vital pentru ca ucrainenii să poată comunica între ei și, în special, pentru ca armata să comunice, în efortul ei de a apăra întreg teritoriul Ucrainei. Așa rămâne și m-aș aștepta să continue să fie esențial pentru eforturile lor. Așadar, ceea ce ne-am aștepta și sperăm este ca acea tehnologie să rămână pe deplin disponibilă ucrainenilor. Este vital pentru ceea ce fac, a spus Sullivan.

Întrebat de jurnalistul de la CNN dacă este preocupat de faptul că Musk „desfășoară propria comunicare diplomatică în relație cu guvernul rus”, Blinken a răspuns că nu poate vorbi despre conversații care „s-ar putea să nu fi avut loc”.


Pe 7 septembrie, CNN scria că Elon Musk le-a ordonat, în secret anul trecut, inginerilor săi să oprească accesul la rețeaua de comunicații prin satelit Starlink de lângă coasta Crimeei, pentru a întrerupe un atac ucrainean pe furiș asupra flotei navale ruse.

Informația apare într-un fragment din cartea biografică intitulată „Elon Musk”, a autorului american Walter Isaacson. Volumul va fi lansat de Simon & Schuster, pe 12 septembrie.

Starlink a fost furnizat Kievului la începutul anului 2022, după ce Rusia a perturbat sistemele de comunicații ale Ucrainei.

CITEȘTE ȘI:

Cum a devenit Elon Musk un intermediar de putere în lume? Dilema lui Musk: Ce rol joc eu în acest război

VIDEO | Probleme pentru Joe Biden. Președintele Statelor Unite şi-a pierdut firul discursului în timpul unei conferinţe la Hanoi