Estimare Moody’s: Economia românească continuă să se consolideze, cu PIB real în creștere cu 3,0% în 2024

Estimare Moody's: Economia românească continuă să se consolideze, cu PIB real în creștere cu 3,0% în 2024
Publicat: 01/04/2024, 12:22
Actualizat: 01/04/2024, 12:24

Agenția de rating Moody’s estimează că economia României va avea o creştere de 3% în 2024 şi de 3,5% în 2025, sustinută de consum, dar şi de investitiile publice şi private. Moody’s Ratings a finalizat o revizuire periodică a ratingurilor României, prin intermediul unui comitet de rating desfășurat la 21 martie 2024.

Moody’s se așteaptă ca economia românească să continue să se consolideze, după un an de creștere comparativ slabă de 2,1% în 2023, cu PIB real în creștere cu 3,0% în 2024 și cu 3,5% în 2025, susținută de un consum puternic, precum și de investiții publice și private, se arată în raportul de revizuire consultat de Gândul.

Cu toate acestea, guvernul continuă să se lupte pentru a reduce deficitele fiscale și de cont curent ridicate. Moody’s estimează că un deficit fiscal de 5,7% din PIB în 2024 s-a îmbunătățit doar marginal față de 2023, în timp ce deficitul de cont curent se va îmbunătăți doar marginal la 6,6% din PIB de la 7,0% în 2023.

În ceea ce privește deficitul fiscal, Moody’s afirmă că „guvernul continuă să se lupte”, cu un procent estimat de agenție că va ajunge la 5,7% din PIB în 2024, care s-a „îmbunătățit doar marginal față de 2023”.

Cu toate acestea, guvernul continuă să se lupte pentru a reduce deficitele fiscale și de cont curent ridicate. Moody’s estimează că un deficit fiscal de 5,7% din PIB în 2024 s-a îmbunătățit doar marginal față de 2023, în timp ce deficitul de cont curent se va îmbunătăți doar marginal la 6,6% din PIB de la 7,0% în 2023.

„Guvernul nu va anunţa noi măsuri de consolidare fiscală, decât după alegerile parlamentare”

Agenția de rating estimează că executivul nu va anunța noi măsuri de consolidare fiscală, decât în a doua jumătate a anului, după alegerile parlamentare.

În această primăvară, Comisia Europeană va concluziona probabil că România a eșuat în a-și îndeplini obiectivele fiscale în conformitate cu procedura de deficit excesiv, dar Moody’s se așteaptă ca guvernul să nu anunțe eforturi suplimentare de consolidare decât după alegerile parlamentare din a doua jumătate a anului 2024, se arată în document.

Moody’s transmite că puterea economică ridicată a pieței locale este contrabalansată de instituţii publice mai slabe, precum şi de deficite fiscale şi de cont curent ridicate, deşi acesta din urmă este finanţat în principal din surse stabile. Gradul de îndatorare a guvernului României este mai puternic decât al celorlalte țări cu acelaşi rating, dar se va deteriora treptat în anii următori din cauza deficitelor fiscale ridicate şi a creşterii plăţilor de dobânzi.

Ratingul „a3″ pentru soliditatea economică a României reflectă potenţialul puternic de creştere pe termen mediu al ţării, precum şi dimensiunea şi nivelul moderat al veniturilor bugetare.

Scorul „baa3″ pentru soliditatea instituţiilor şi a guvernanţei echilibrează calitatea relativ slabă a instituţiilor cu scoruri moderate pentru eficacitatea politicii fiscale, monetare şi macroeconomice.

Punctajul „a3″ pentru soliditatea fiscală echilibrează povara încă moderată a datoriei ţării şi indicatorii favorabili de accesibilitate a datoriei cu nivelul relativ ridicat al datoriei publice denominate în monedă străină.

Scorul pentru susceptibilitatea României la riscul de eveniment este „ba”, determinat de riscul politic care decurge din războiul dintre Rusia și Ucraina (ca stabil), cu care România împărtășește o graniță, precum și tensiunile sporite în Moldova vecină (B3 stabil).

Perspectivele stabile echilibrează puterea economiei românești cu dificultățile continue ale guvernului de a reduce în mod durabil și material deficitele mari fiscale și de cont curent ale României. Deși acestea nu prezintă riscuri iminente pentru profilul de credit al României, deficitele gemene reprezintă totuși o sursă de vulnerabilitate pentru bonitatea suveranului, se mai arată în document.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
Schimbare radicală de vreme în România. Scăpăm de un mare chin
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×