„Eu sunt mic, tu fă-mă mare!” Deposedați de puteri cu voie de la premier, liderii locali pornesc REBELIUNEA în PSD
This browser does not support the video element.
Pesediștii au votat astăzi în Comisia de Cod electoral, alături de liberali, ca la următoarele alegeri, președinții de Consilii Județene să fie aleși din rândul consilierilor, și nu direct de cetățeni cum s-a întâmplat până acum. Propunerea a venit în Comisia de Cod Electoral, după ce s-au respins variantele alegerii președinților de CJ-uri în două tururi și cea a alegerii într-un singur tur. Propunerea alegerii președinților de Consilii Județene din rândul consilierilor, renunțându-se la votul direct, uninominal, a primit 14 voturi pentru și unul împotrivă.
„Este cea mai mare jignire adusă cetățenilor care trăiesc în județele țării. Faptul că li se ia dreptul de a-și alege președintele, șeful administrației publice județene prin vot universal, direct și secret este o mare pierdere pentru dreptul constituțional al cetățenilor de a-și alege pe de o parte organele alese care trebuie să gestioneze treburile zilnice, cotidiene pe termen mediul și lung al comunităților. Nu pierde nimeni nimic în această situație, singurii care pierd sunt cetățenii județelor care nu vor mai putea să decidă asupra celui care urmează să conducă treburile administrației publice județene”, a declarat pentru gândul Marian Oprișan, președinte UNCJR și vicepreședinte PSD.
El l-a găsit vinovat pentru această situație din Parlament pe colegul său de partid, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.
„Trebuie să știe toți cetățenii acestei țări că cel care a propus să li se ia acest drept se numește Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților. PSD nu a adoptat nicio decizie în forurile sale de conducere statutare o asemenea abordare complet nedemocratică și care deschide drumul unui val imens de corupție asupra modului în care va fi ales președintele de Consiliu Județean”, a spus social-democratul.
Potrivit acestuia, pe baza acestui sistem propus în Comisia de Cod Electoral președinții de Consilii Județene vor fi stabiliți prin „corupție” și de șefii de la București.
„Dă drumul la un val de corupție și anume, președintele ales de consilieri va fi rezultatul unor mari sume de bani, care vor fi date de cei care au banii către consilierii care trebuie atrași de o majoritate capabilă să-l aleagă pe președintele CJ. Pe de altă parte rămâne la arbitrariul președinților de partide politice care, în acest mod, vor desemna ei cine sunt președinții de Consilii județene. Vrăjeala asta cu baroniii, lăsați-o pentru alte chestii de genul ăsta, vorbim de instituții democratice alese prin vot universal, direct și secret”, a declarat pentru gândul Marian Oprișan.
Președintele UNCJR a subliniat că dacă premierul Ponta va susține această modificare a legii electorale, înseamnă că „domnul Victor Ponta nu are nicio legătură cu democrația”. Oprișan a ținut să precizeze că în niciun for de conducere al PSD nu a fost luată o decizie privind alegerea președinților de consilii Județene prin vot indirect.
„Bineînțeles că îi vom cere lămuriri, o să îi cerem explicații și domnului Ponta și domnului Dragnea. UNCJR a comunicat punctul de vedere guvernului: vot într-un singur tur universal, secret și direct. Ce s-a votat în Parlament este o șmecherie, care face ca sistemul românesc democratic de alegere a autorităților locale să fie viciat într-un mod profund”, a spus Oprișan.
Social-democratul a ținut să afirme că prin această decizie nu sunt afectați președinții de CJ-uri, ci cetățenii care își pierd dreptul de a-și alege reprezentantul în fruntea județului.
„Nu eu sunt afectat de această decizie, nu președinții în funcție sunt afectați de această decizie pe care o consider mizerabilă, rețineți consider mizerabilă decizia luată de Comisia de Cod Electoral la propunerea lui Valeriu Zgonea. Această decizie dacă va fi adoptată va vitregi, va fura dreptul cetățenilor județelor de a-și alege organele locale. Nu cred că Parlamentul va dori să fure dreptul cetățenilor României de a-și alege președinții de Consilii Județene. O respingem cu toată forța și puterea noastră, din cauza faptului că ea este nedemocratică”, a afirmat pentru gândul Oprișan.
El a reluat ideea că această decizie nu a fost discutată în niciun for de conducere al PSD.
„Nicio structură PSD nu a luat în discuție o asemenea aberație, a fost o aberație și s-a demonstrat că este o aberație. Parlamentarii de Vrancea nu o vor vota categoric în forma actuală. În aceste condiții nu mai putem vorbi de descentralizare și regionalizare. Atunci Parlamentul să desființeze autoritățile locale și Guvernul să vină să-și numească guvernatori în fiecare județ. Când România e în UE vii tu să ne spui că vrei vot indirect, e inadmisibil”, a fost poziția președintelui UNCJR.
Vicepreședintele PSD a criticat decizia de centralizare a decizie politice la București prin această modificare a legii electorale.
„Parlamentarii de Vrancea nu o vor vota categoric în forma actuală. În aceste condiții nu mai putem vorbi de descentralizare și regionalizare. În baza legislației actuale dacă un consilier județean este dat afară din partid își pierde mandatul. Deci în baza legislației actuale, ceea ce a propus Comisia de cod electoral când se trezește un președinte de partid prost dimineața din somn sau președinte executiv sau vicepreședinte îl dă afară din partid pe președintele de CJ, iar acesta își pierde mandatul. Cum să își poată permite un partid, chiar președintele partidului să dea afară un cetățean care este ales. Dacă se va ajunge la această decizie, județele și administrațiile județene nu vor mai fi conduse de oamenii pe care îi doresc cetățenii, vor fi conduse de la București sau de la președintele de organizație. Avem o poziționare șmecherească și ipocrită”, a explicat Oprișan.