Eugen Tomac: Igor Dodon este omul Kremlinului la Chișinău. A acționat ca un angajat al Rusiei și al mafiei ruse

Publicat: 24 05. 2022, 14:27
Actualizat: 24 05. 2022, 14:31
Sursa: Facebook

Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că „Igor Dodon este omul Kremlinului la Chișinău” și „a acționat ca un angajat al Rusiei și al mafiei ruse”, în contextul în care fostul lider al Republicii Moldova a fost reținut după ce procurorii anticorupție și ofițerii SIS au descins la el acasă. El este bănuit că și-a trădat țara.

„Dodon a fost și este o slugă coruptă a Moscovei.

El nu a fost prorus, el este omul Kremlinului la Chișinău. Dincolo de faptele pentru care este anchetat, acest om a acționat ca un angajat al Rusiei și al mafiei ruse, în mod special in perioada în care a fost Președinte al R. Moldova”, a scris, marți, pe Facebook, Eugen Tomac.

Suspect de luare de mită și trădare de Patrie

Fostul președinte al Republicii Moldova a fost reținut, fiind bănuit, printre altele, de luare de mită și trădare de Patrie, relatează presa de peste Prut.

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova și procurorii anticorupție au descins, marți, la domiciliul fostului președinte al R.Moldova și președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, relatează presa moldoveană.

Acuzațiile procurorilor

Potrivit surselor Deschide.md, perchezițiile au loc în cadrul dosarului „kuliok” (săcoșă – n.r.), care vizează imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon. Coform sursei citate, în filmare Igor Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

Procuratura Generală a confirmat ulterior efectuarea de către procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii SIS și CNA, a perchezițiilor la domiciliului fostului președinte al R.Moldova, Igor Dodon. Potrivit procurorului responsabil de comunicare cu mass-media din cadrul PG, Mariana Cherpec, perchezitiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasivă) art.1812 ( acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337( trădare de Patrie) și art.3302 (îmbogățire ilicită).

Potrivit Deschide.md, au loc percheziții și la sediul asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, al cărei președinte este Igor Dodon. De precizat că, co-fondatorul asociației respective este organizația „Delovaia Rossia”, unul din liderii căreia este Igor Ceaika, fiul fostului procuror general din Rusia, Iuri Ceaika.

Igor Dodon | Foto – Profimedia images

Patru ani de mandat

Igor Dodon a fost preşedinte al Republicii Moldova în anii 2016-2020, când a fost aleasă în această funcție Maia Sandu. S-a născut la 18 februarie 1975 în satul Sadova, Călărași. Absolvește Universitatea Agrară de Stat din Moldova, își continuă studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, apoi la Institutul Naţional de Management, în urma cărora obține titlul de doctor în ştiinţe economice, comfor biografiei oficiale de pe site-ul Președinției Republicii Moldova.

El și-a început activitatea de muncă în 2001 în calitate de preşedinte al Societății pe Acțiuni „Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei”, membru al Consiliului de directori.  Până în 2005 deține funcțiile de președinte al Societății cu Răspundere Limitată „Bursa Universală de Mărfuri a Moldovei”, membru al Comitetului de bursă, precum și de membru al Consiliului de experţi de pe lângă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Are apoi evoluție ascendentă a carieriei, întrucât devine în 2005 viceministru al economiei și comerțului, iar, ulterior, până în 2008, preia funcția de ministru. În acest timp, este numit Guvernator al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din partea Republicii Moldova, funcție pe care o deține până în 2009.

Din 2006 până în 2009 deține calitatea de membru în diverse organizații internaționale, precum vicepreşedinte al Consiliului de coordonare a activităţii delegaţiilor Republicii Moldova în cadrul Consiliului Economic şi Social al ONU şi structurilor sale subsidiare, copreședinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse, moldo-ucrainene, moldo-române, moldo-chineze, moldo-americane, membru al Consiliului Economic al Comunităţii Statelor Independente.

La 5 aprilie 2009 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Până în 2011 activează în calitate de membru al Biroului Permanent al Parlamentului, membru al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe din partea Partidului Comuniștilor.

În noiembrie 2011, în Parlament este creat grupul socialiștilor al cărui președinte a fost ales Igor Dodon, iar după alegerile din 30 noiembrie 2014, el își continuă activitatea politică în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor.

În același timp, Igor Dodon desfășoară în această perioadă și „o activitate obștească intensă”, fiind fondator al mai multor asociații și fundații de binefacere, precum „Soluția” și „Din suflet”.

Pe 13 noiembrie 2016 este ales, prin vot direct, în funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Cunoaște limbile rusă, engleză, franceză, este căsătorit și are trei copii.