Eugen Tomac: Nehammer a pus, în mod intenționat, semnul egal între migranți și refugiații de război din Ucraina
Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a postat vineri pe Facebook un mesaj prin care susține că, la întâlnirea pe care acesta a avut-o cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei, acesta din urmă „a pus, în mod intenționat, semnul egal între migranți și refugiații de război din Ucraina”.
Potrivit lui Tomac, Nehammer folosește acest argument pentru a se opune aderării României la Schengen și mai spune și că sumele de bani aferente asigurării celor necesare refugiaților ucraineni vin din bugetul Uniunii Europene, nu din bugetele naționale.
„Câteva lucruri care trebuie spuse: La întâlnirea pe care am avut-o cu Cancelarul Nehammer, acesta a pus, în mod intenționat, semnul egal între migranți și refugiații de război din Ucraina. Este evident că mulți dintre oamenii care au fugit din calea războiului nu au avut date complete și, sigur, unii au trecut granița prin România. Însă, în mod evident, este un argument fals.
Prin România au trecut peste 3 milioane de refugiați și aproximativ 100 de mii au decis sa rămână în țara noastră. Dar să nu uităm că în România, la fel ca în Austria, cazarea și masa pentru refugiații de război este decontată din bugetul Uniunii Europene. Refugiații de război sunt un pericol doar pentru fanii lui Putin”, a scris Eugen Tomac.
România și Bulgaria rămân, momentan, în afara Schengen
România și Bulgaria rămân momentan în afara Spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi.
Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.
Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.
În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.
Potrivit unor surse, președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene susține în continuare aderarea României și Bulgariei, iar cele două țări au încă o șansă: să solicite un vot pe 15 decembrie, în Consiliul European. Ministrul ceh de Interne a explicat că nu a fost posibilă decuplarea României de Bulgaria în acest moment.