Prima pagină » Știri politice » Eugen Tomac: PMP va vota pentru învestirea Guvernului Orban, în anumite condiții | Partidul e nemulțumit de desființarea Ministerului pentru românii de pretutindeni

Eugen Tomac: PMP va vota pentru învestirea Guvernului Orban, în anumite condiții | Partidul e nemulțumit de desființarea Ministerului pentru românii de pretutindeni

Eugen Tomac: PMP va vota pentru învestirea Guvernului Orban, în anumite condiții | Partidul e nemulțumit de desființarea Ministerului pentru românii de pretutindeni
Eugen Tomac a anunțat, duminică, după ședința Colegiului Național, că toți parlamentarii PMP vor vota învestirea Guvernului Orban în Parlament, în anumite condiții. Printre cerințe se află acordarea unei atenții sporite proiectelor de infrastructură și reducerea numărului de parlamentari la 300.

„Ținând cont de situația în care se află țara, de multiplele probleme cu care se confruntă societatea românească și de convingerea cu care am votat moțiunea de cenzură pentru a demite Guvernul Dăncilă vreau să fac următoarele precizări: Toți parlamentarii PMP vor vota pentru învestirea Guvernului Orban în anumite condiții”, a spus Eugen Tomac, la finalul ședinței Colegiului Național.

Printre cerințele PMP se află asumarea Guvernului PNL că va da atenție proiectelor de infrastructură, dar și un proiect pentru extinderea rețelei de gaze.

„În primul rând, cerem premierului desemnat și PNL să acorde o atenție sporită proiectelor mari de infrastructură, că vorbim de autostrada Tg-Mureș Iași, că vorbim de autostrada Nordului , că vorbim de autostrada Ploiești-Brașov sau Sibiu-Pitești, sunt proiecte mari de infrastrcutură care au fost blocați în ultimii ani de nesătuiii din PSD. De asemenea, vom condiționa votul nostru de solicitarea ca viitorul cabinet să pregătească și relația cu Comisia Europeană, dar și cu resurse de la bugetul de stat, un amplu proiect de extindere a rețelei de gaze către cetățeni. Doar 32% dintre români au acces la rețeaua de gaze. Este vital ca acest proiect să se extindă la cel puțin 60% din gospodăriile României”, a subliniat Tomac.

Totodată, PMP cere o reformă în sănătate și transparență în semnarea contractelor de către instituțiile publice.

„Viitorul Guvern are obligația și vom condiționa acest lucru, să acorde o reformă sporită în sănătate. Nu mai putem improviza. Avem obligația să luăm măsurti ferme pentru țara noastră. De asemenea PMP are un proiect de lege prin care cerem să se implementeze o reformă privind tarnsparența totală în administrație. Credem că o asemenea măsură este să facem totul la vedere, toate contractele semnate de instituțiile statului trebuie să publice totul, de la contracte la facturi. Avem nevoie de această transparență pentru a reclădi încrederea între instituții și cetățeni. Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care PMP le va propune PNL, sunt condiții pentru a da acest vot”, a mai spus Tomac.

PMP a renunțat însă la condițiile referitoare la înființarea unui Minister pentru relația cu Moldova. Partidul nu mai vrea nici portofolii guvernamentale.

PMP e nemulțumit de desființarea Ministerului pentru românii de pretutindeni

PMP e nemulțumit de faptul că Guvernul Orban nu va mai avea Ministerul pentru românii de pretutindeni. Liderul formațiunii, Eugen Tomac, a afirmat că 3.5 milioane de muncitori români din străinătate au nevoie de o instituție cu care să comunice.

„Vrem să ne exprimăm profunda nemulțumire față de faptul că nu regăsim în programul de guvernare prezentat de PNL proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. Pentru noi rămâne și este un obiectiv extrem de important, pentru că doar așa putem da o nouă față administrației locale. De asemenea, ne exprimăm profunda nemulțumire pentru faptul că a fost desființat Ministerul pentru românii de pretutindeni, în condițiile în care avem peste 3.5 milioane de muncitori români peste hotare, care au nevoie de o instituție cu care să comunice. Suntem dezampgiți de faptul că viitorul cabinet Orban nu mai are un asemenea portofoliu”, a spus Eugen Tomac, la finalul ședinței Colegiului Național al PMP.

O altă nemulțumire a formațiuni vizează refuzul Guvernului Orban de a înființa Ministerul pentru relația cu Moldova.

„De asemenea, la 30 de ani de la căderea comunismului și în anul în care UE, aproape cu o largă majoritate, a adoptat o rezoluție prin care a condamnat Pactul Ribertor Molotov, și s-a precizat clar că României i-au fost luate teritorii, considerăm că era momentul cel mai oportun ca naționalitatea română să dea un mesaj de demnitate pentru românii de peste Prut și să înființeze un Minister al reîntregirii. A fost condiția pe care PMP a pus-o în discuțiile avute cu premierul desemnat”, a subliniat Tomac.

Cu toate acestea, PMP va vota învestirea Guvernului Orban, în Parlament.

 

Citește și