Europarlamentar PMP: Mihai Tudose cu Pavel Filip au semnat la Chișinău frăția intereselor PSD-PD

Europarlamentar PMP: Mihai Tudose cu Pavel Filip au semnat la Chișinău frăția intereselor PSD-PD
Publicat: 22/07/2017, 13:57

„Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a semnat ieri, la Chișinău, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, frăția intereselor PSD – PD. Sfidând adevăratele nevoi ale românilor de peste Prut și ale cetățenilor moldoveni și recomandările instituțiilor europene și internaționale menite să asigure consolidarea democrației și a legii în Republica Moldova, prim-ministrul Mihai Tudose, așa cum ne-a obișnuit și în România partidul său, PSD, a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția privind noile prevederi ale legislației electorale și a sfidat oamenii care chiar în acele momente protestau pe străzile Chișinăului împotriva acestor modificări”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

El susține că graba cu care actualul Parlament al Republicii Moldova a votat noile prevederi ale legislației electorale, iar președintele filorus Igor Dodon le-a promulgat, fiind publicate, apoi, în Monitorul Oficial, practic, peste noapte, „amintesc de graba cu care au fost date ordonanțele de urgență ale penalilor de la începutul anului prin care PSD dorea să facă scăpați marii corupți ai României”.

„Noile prevederi ale legislației electorale întorc Republica Moldova în urmă cu 10 de ani, când comuniștii stăpâneau țara și o prăduiau după bunul plac al unor oligarhi și lideri străini a căror singură grijă a fost cum să slăbească puterea cetățenilor pentru a putea jefui după bunul plac miliardele din banul public al Republicii Moldova. Astăzi, spre uimirea tuturor partenerilor noștri europeni și internaționali din democrațiile consolidate, prim-ministrul României, Mihai Tudose, a aplaudat o astfel de inițiativă. Cariera lui externă s-a terminat înainte să înceapă. Din păcate, asta se întâmplă pe seama sfidării intereselor românilor și ale cetățenilor moldoveni”, a mai scris europarlamentarul PMP.

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Chișinău, că schimbarea sistemului electoral din Rep. Moldova este „schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic”, nefiind „nimic ieșit din comun”, deși Comisia de la Veneția și UE au cerut să Moldovei nu introducă sistemul electoral mixt.

„Schimbarea acestui sistem e un drept al Parlamentului. E schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Sunt multe țări care au acest sistem electiv, deci nu e nimic ieșit din comun. Ceea ce e ieșit din comun este distorisionarea realității de cei neprieteni care au ajuns mesajul la Bruxelles complet diferit. Eu am încredere că instituțiile democratice din Moldova funcționează. (…) România și-a modificat și ea de câteva ori sistemul de alegeri, cu acel vot uninominal… Am trecut prin aceleași lucruri, iar lucrurile s-au liniștit când s-au convins că ceea ce am făcut nu a ieșit din zona democratică. Guvernul de la Chișinău va trebui să fie mai atent să explice de ce se întâmplă unele lucruri”, a declarat Mihai Tudose.

Mii de cetățeni au demonstrat joi în fața clădirii Parlamentului din Republica Moldova, împotriva proiectului de schimbare a sistemului electoral, informează presa locală.

Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral din sistem uninominal în mixt, a fost publicat vineri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, după ce a fost promulgat, joi, de președintele Igor Dodon.

Proiectul de lege pentru votul mixt a fost votat de 74 de deputați, deși proiectul fusese avizat negativ de către Comisa de la Veneția, iar liderii europeni recomandaseră să nu fie schimbat sistemul de vot.

Deputații Partidului Comuniștilor (PCRM), Partidului Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM) și Partidului Liberal (PL) au părăsit sala unde a avut loc ședința parlamentară la care s-a votat schimbarea sistemului electoral.

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, au solicitat susținătorilor să participe la demonstrație pentru a-și arăta nemulțumirea față de sistemul electoral mixt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Celebrul Ureche a tăvălit-o pe jurnalistă! Scandal într-un club din București! Au intervenit bodyguarzii, a...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Companiile Leonardo din Italia şi Rheinmetall din Germania vor să construiască cel mai puternic tanc...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Se poate rămâne imediat FĂRĂ PERMIS. Anunț venit astăzi, 7 IULIE: Prevederi imposibil de aplicat
Continuă scandalul la Saga Festival. Niki Minaj și-a anulat și ea prestația la concert
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată
×