Prima pagină » Știri politice » Europarlamentar PSD: Susțin cererea de a fi retrasă OUG 13. Vine un moment când tăcerea devine vinovată

Europarlamentar PSD: Susțin cererea de a fi retrasă OUG 13. Vine un moment când tăcerea devine vinovată

Europarlamentar PSD: Susțin cererea de a fi retrasă OUG 13. Vine un moment când tăcerea devine vinovată
Europarlamentarul PSD, Sorin Moisă, a anunțat vineri, pe pagina sa de Facebook, că susține cererea protestatarilor de a fi retrasă Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, susținând că "vine un moment când tăcerea devine vinovată" și că ''riscăm în curând să trecem de un punct în care interese fundamentale ale României vor fi afectate''.

”Vine un moment când tăcerea devine vinovată. Sperăm să pot amâna un mesaj pe această temă până pe 15 februarie, când Parlamentul European va vota tratatul commercial UE-Canada, ‘copilul” pe care l-am crescut în Grupul S&D și probabil, din păcate, singurul proiect strategic major în relațiile transatlantice pentru o bună bucată de vreme. Dar e clar că am ajuns într-un moment de tensiune insuportabilă, și mă voi exprima, indiferent de consecințe. Susțin cererea protestatarilor de a fi retrasă Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedura Penală. Este nu numai o cerere legitimă, dar cred că este și cea mai înțeleaptă cale de ieșire din criza în care ne găsim, de a reclădi o minimă încredere, atât de necesară la început de guvernare, precum și de a găsi în cele din urmă un compromis, în măsura în care sunt lucruri importante de rezolvat”, a scris Moisă pe pagina sa de Facebook.

Moisă argumentează că locul unei astfel de dezbateri, privind reguli esențiale ale societății, este în Parlamentului României, ales democratic, cu ”implicarea calmă și răbdătoare a tuturor actorilor care doresc să participe la dezbatere”. În acest context, Moisă atrage atenția că într-o democrație normală, ”a avea puterea legală de a face un lucru nu înseamnă că acel lucru este musai bun sau pe deplin legitim”.

”Majoritățile se câștigă o dată la patru ani, dar comunicarea cu societatea, căutarea consensului și legitimității, mai ales în chestiuni esențiale, sunt permanente. Gesturile bruște provoacă angoasă, îndoială și respingere, erodează încrederea minimală necesară funcționarii unei societăți. Din păcate suntem într-o criză care devine tot mai profundă cu fiecare zi ce trece din cele zece, și riscăm în curând să trecem de un punct în care interese fundamentale ale României vor fi afectate. Tot din păcate, România nu are mediatori în care toată lumea să aibă încredere, sau care să mai îndrăznească să se pronunțe dată fiind acutizarea conflictului. Tot din păcate, suntem pătimași și tindem prea puțin să ascultăm cu adevărat și partea cealaltă. Tot din păcate, uneori lăsăm cauze absolut legitime să ascundă interese personale sau politice partizane, și ne lăsăm purtați de valul emoțional al unor false polarități : unii văd peste tot ‘tâlhari”, alții ‘securiști”. N-avem nevoie nici de unii, nici de ceilalți la manetele Justiției, și cred/sper că această paradigmă sufocantă nu există. În trecut, în numele justiției, am susținut oameni despre care acum descoperim că au făcut sau tolerat multă injustiție”, a mai scris eurodeputatul.

Moisă a spus că se oferă ca, dacă Ordonanță 13 este retrasă, să găsească ”în lumea largă și civilizată câțiva penaliști cu reputație impecabilă, profesori la mari universități, care să fie mediatori și garanți morali și intelectuali în dezbaterea ce va urmă în Parlamentul României”.

”Nu pentru că străinii sunt mai buni, ci pentru că noi între noi nu avem încredere, și de multe ori nu acceptăm nici măcar fărâmele de adevăr ale părții celelalte. Avem, de altfel, juriști consacrați în societatea civilă din România care reușesc să se ridice deasupra partizanatului și ar putea la fel de bine face parte din acest exercițiu de mediere. Sper, deci, să auzim în curând vestea bună a retragerii Ordonanței și transformării ei într-o lege care să fie dezbătută atât cât va fi nevoie, până când un consens național va fi găsit în Parlamentul României”, a concluzionat Moisă, care a fost printre numele vehiculate pentru funcția de premier din partea PSD.

Autor

Citește și