Prima pagină » Știri politice » Europarlamentar: Stalin are astăzi un urmaș la Moscova, un criminal la fel de hidos. Putin trebuie să fie pedepsit cu aceeași cruzime cu care el frânge destine

Europarlamentar: Stalin are astăzi un urmaș la Moscova, un criminal la fel de hidos. Putin trebuie să fie pedepsit cu aceeași cruzime cu care el frânge destine

Europarlamentar: Stalin are astăzi un urmaș la Moscova, un criminal la fel de hidos. Putin trebuie să fie pedepsit cu aceeași cruzime cu care el frânge destine

La 81 de ani de la represiunile politice puse în practică de autoritățile sovietice, respectiv de la deportările staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei, din 12-13 iunie 1941, europarlamentarul Eugen Tomac îl compară pe liderul actual de la Kremlin cu Stalin. „Putin trebuie să fie pedepsit cu aceeași cruzime cu care el frânge destine”, spune el.

„Acum un an, în piața Solidarității din fața Parlamentului European de la Bruxelles, răsunau numele a sute de victime ale deportărilor staliniste din iunie 1941. O acțiune cutremurătoare ce ne amintea despre tragedia pe care au trăit-o peste 30.000 de români din #Basarabia, Nordul Bucovinei și Herța”, notează europarlamentarul Eugen Tomac, pe pagina sa de Facebook.

El continuă și spune că „nu ne imaginam atunci că vom vedea în vremea noastră, la distanță de niciun an, oameni ce trăiesc o tragedie similară”.

Stalin are astăzi un urmaș la Moscova, un criminal la fel de hidos ce asuprește și omoară oameni nevinovați. Iunie 1940 nu mai este astăzi doar o amintire. Este o realitate înspăimântătoare pe care nu avem dreptul să o urmărim neputincioși. Putin trebuie să fie pedepsit cu aceeași cruzime cu care el frânge destine”, a conchis Eugen Tomac.

12-13 iunie 1941 – primul val de deportări din Basarabia şi Nordul Bucovinei în Siberia şi Kazahstan

Primul val de deportări care a adus români basarabeni şi bucovineni în Kazahstan, a avut loc la 12-13 iunie 1941.

Din nordul Bucovinei au fost deportate 13.000 de persoane. Acestea nu prea apar în statisticile cunoscute deoarece sunt incluse de multe ori în categoria celor deportate din vestul Ucrainei, conform Memorialului de la Sighet.

Potrivit datelor de arhivă, în noaptea de 12-13 iunie 1941, din Basarabia şi din nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5.479 au fost arestate şi 24.360 au fost deportate.

Persoanele deportate au fost transportate cu vagoanele în Siberia şi Kazahstan, operaţiune pentru care au fost repartizate 1.315 vagoane de vite în Basarabia şi 340 în Cernăuţi. Operaţiunea de ridicare a lor de acasă a durat câteva ore, de la 2 noaptea până dimineaţă.

Din totalul de 29.839 de persoane, doar din R.S.S.Moldovenească au fost ridicate 18.392 de persoane, din care 4.507 capi de familie arestaţi (4.342 din considerente politice şi 165 cu dosare penale) şi 13.885 persoane deportate.

Am găsit un raport din 1941 în care se menţionează că din R.S.S.Moldovenească, se aflau în spaţiul de deportare sovietic, în octombrie 1941, 22.648 de persoane, din care circa 9.954 în coloniile din R.S.S.Kazahă. Deportaţii au fost duşi până în Komi, până spre Cercul Polar, în regiunile Omsk, Novosibirsk, Kransnoiarsk. În Kazahstan, deportaţii români au fost repartizaţi în regiunea Aktiubinsk (6.195 de suflete), în Kzâl-Orda, mai spre sud (circa 1.100 de persoane) şi în Kazahstanul de sud, la graniţa cu Uzbekistan (2.735 de persoane).

În cei şase ani petrecuţi în Kazahstan am întâlnit mulţi basarabeni deportaţi, cu poveşti zguduitoare. Mulţi au ajuns aici în trei săptămâni, alţii în 12 zile, în vagoane ticsite de conaţionali de-ai noştri, stigmatizaţi că ar fi „duşmani ai poporului”, „chiaburi”. Este vorba, în special, de intelectualitatea românească, de toată funcţionărimea din vremea administraţiei româneşti din Basarabia de până în 1940 – tot ce a însemnat primar, preot, învăţător, intelectual în general.

Urmărește cele mai noi informații din a 109-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele