Europarlamentar: Viktor Orban nu ratează nicio ocazie pentru a-și afișa servilismul față de Putin. E mai aproape de realitatea proiectată de Moscova decât cea văzută de restul Europei
Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că Viktor Orban nu ratează nicio ocazie pentru a-și afișa servilismul față de Putin. „Este tot mai clar că este mai aproape de realitatea proiectată de Moscova decât cea văzută de restul Europei”, susține el.
„Să vii cu doar trei zile înainte de ședința decisivă a Consiliul European și să impui condiții nerealiste pentru acordarea Republicii Moldova și Ucrainei a statutului de candidat la Uniunea Europeană arată cât de mult urăști proiectul european pe care îl și subminezi din interior.
În schimb, la Kremlin, probabil, i se pregătește o mare decorație pentru acest rol jucat tot mai activ.
Faptul că autoritățile de la Budapesta anunță că susțin oferirea perspectivei europene pentru Republica Moldova și Ucraina doar la pachet cu Bosnia și Herțegovina, dar și Georgia, este dovada cea mai clară că guvernul maghiar este mai aproape de realitatea proiectată de Moscova decât cea văzută de restul Europei”, a scris Viktor Orban, pe Facebook.
Orban a cerut ca Republica Moldova și Ucraina să primească statutul de țări candidate la UE, dar cu o condiție
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut luni ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia, potrivit agenției publice maghiare MTI, care îl citează pe Bertalan Havasi, șeful biroului de presa al premierului. Anunțul lui Orban vine cu doar trei zile înaintea Consiliului European la care e așteptată o decizie legată de cererile depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care vor să primească statutul de țări candidate.
Condiția pusă de Viktor Orban este imposibil de îndeplinit însă, dat fiind că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia, notează G4Media.
De altfel, Comisia Europeană a dat vineri undă verde pentru acordarea statutului de țară candidată doar pentru Ucraina și Republica Moldova, în timp ce Georgiei i-a recomandat să adâncească reformele pro-europene. Despre Bosnia nu a existat nici o discuție. Avizul Comisiei Europene este consultativ, decizia finală privind acordarea acestui statutu aparținând statelor membre UE. Dacă Ungaria face uz de dreptul său de veto, UE nu poate acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate.
Nu este pentru prima oară când Budapesta împiedică sau întârzie decizii majore ale UE. Săptămâna trecută, Viktor Orban a utilizat dreptul de veto în dosarul unui impozit minim pe profiturile companiilor. În urmă cu o lună, Ungaria a întârziat timp de mai multe săptămâni al șaselea pachet de sacțiuni la adresa Rusiei și s-a folosit de dreptul de veto pentru a slăbi aceste sancțiuni.