Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, i-a solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să facă modificări temporare la felul în care se calculează deficitul bugetar. Mai exact, Executivul european ar trebui să „extragă costurile directe aferente ajutorului acordat Ucrainei și Republicii Moldova din metodologia de calcul a deficitului bugetar”, în opinia europarlamentarului social-democrat.
Negrescu i-a scris o scrisoare președintei Comisiei, cu o lună înainte de discursul privind Starea Uniunii al Ursulei von der Leyen, programat pe 13 septembrie.
Europarlamentarul român a transmis că face acest demers din dorința de a atrage atenția Comisiei Europene asupra actualul context pe care îl traversăm, cu generat de războiul din Ucraina, cere o flexibilizare temporară a regimului fiscal european.
Statele membre ale UE au arătat o puternică solidaritate cu Ucraina și Republica Moldova, oferind sprijin, ajutor umanitar și militar într-un mod susținut și extins prietenilor noștri ucraineni și moldoveni, consideră Victor Negrescu.
Însă, acest ajutor a produs „costuri și cheltuieli suplimentare neprevăzute” și a pus o mare povară asupra bugetelor naționale, în opinia lui Negrescu, și acest lucru „afectează în mod direct reziliența democratică și socială a acelor țări.”
Astfel, respectarea ratei de deficit de 3% și a datoriei de 60% devine dificilă pentru europeni.
Din acest motiv, Negrescu a solicitat Comisiei să evalueze posibilitatea modificării temporare a regulilor fiscale europene și a procedurii deficitului excesiv prin extragerea din calculul deficitului a sumelor specifice cheltuite pentru ajutorul logistic, militar și umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova.
Integrarea unei astfel de flexibilități temporare în cadrul financiar actual este un subiect excelent pentru propunerile dumneavoastră privind Starea Uniunii, i-a transmis Victor Negrescu președintei Comisiei Europene.
Reamintim că Administrația de la București este supusă provocării de a respecta și ținta de deficit de 4,4% din PIB, cuprinsă și asumată prin PNRR.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat la emisiunea scriitorului și publicistului, Ion Cristoiu, din 7 iulie, că deficitul asumat este nerealist și că va merge la Bruxelles să poarte negocieri pe acest subiect cu Comisia Europeană.
România poate să facă și 4,4% deficit, dar operația e reușită, iar pacientul e mort, a spus Marcel Ciolacu, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu.
Reamintim că, în scopul de a respecta angajamentele privind ținta de deficit, Guvernul are în vedere mai multe măsuri, despre care Marcel Ciolacu spune că sunt necesare. Planul propus de guvern se împarte în trei ordonanțe pe care își dorește să le adopte în oglindă. Este vorba, așa cum am precizat și aici despre reduceri de cheltuieli bugetare, reajustarea măsurilor fiscale și colectare mai bună la buget.
CITEȘTE ȘI:
Ministrul Adrian Câciu susține că scăderea inflației este datorată măsurilor luate de Guvern
Foto: facebook/Victor Negrescu