România va adera la spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă din 31 martie. Aderarea pe cale terestră ar fi fost cea mai mare victorie însă europarlamentarul Victor Negrescu spune că și aderarea parțială aduce un câștig țării noastre, prin faptul că vom atrage mai mulți turiști și investitori.
Într-o declarație în exclusivitate pentru GÂNDUL, europarlamentarul Victor Negrescu se arată convins că nu mai este mult până la integrarea totală a țării noastre în Schengen.
În primul rând avem de făcut acest prim pas, aderarea aeriană și pe cale maritimă, intrarea în mecanismele consulare și tot ce înseamnă procese decizionale politice la nivelul spațiului Schengen și acest proces va fi finalizat la finalul lunii martie. Este o victorie, este un câștig pentru țara noastră. Cu siguranță, după ce vom realiza acest lucru și vom demonstra că țara noastră a îndeplinit cu brio toate aceste formalități, putem să vorbim de integrarea totală în spațiul Schengen. Premierul României a evocat ambiția României de a discuta acest subiect până la finalul anului, în speranța că avem o dată predictibilă privind aderarea României la spațiul Schengen. Eu cred că după 13 ani de așteptare am reușit să facem un pas semnificativ înainte și am încredere că dacă reușim să fim mobilizați, coerenți, vom putea să facem tot ce este necesar pentru a integra total zona de liberă circulație.
Întrebat despre cât a pierdut România ca urmare a faptului că a fost ținută la poarta Schengen, Victor Negrescu a spus că, pentru prima oară în 13 ani, putem vorbi și de câștiguri.
Pot să spun că vom câștiga ca urmare a integrării pe cale aeriană și maritimă în spațiul Schengen și dacă de 13 ani vorbim de pierderi este pentru prima dată când acum vorbim de câștiguri financiare, vom avea posibilitatea să atragem mai mulți turiști, vom putea efectua transport pe cale maritimă și aeriană, cred că România va deveni mai atractivă pentru investitori și câștiguri semnificative. Totodată nu renunțăm la ceea ce ne poate aduce cele mai multe beneficii, intrarea pe cale terestră și mă refer aici la aspectele ce țin de zona feroviară și vom realiza și acest obiectiv cred eu, chiar dacă este greu, chiar dacă era mai simplu în anii anteriori, cred că deja prin realizarea acestui prim-pas suntem tot mai aproape de acest obiectiv central pentru români.
CITEȘTE ȘI:
Sorin Grindeanu anunță că terminalele Schengen din Timișoara și Iași vor fi gata până pe 31 martie