Ambasada Germaniei la București, reprezentată de Andreas von Mettenheim a precizat, pentru gândul că guvernul german este atent la evoluțiile de pe scena politică din România. Ambasada atrage atenția că partidele și instituțiile politice trebuie să acționeze democratic indiferent de contextul politic tumultos.
„Guvernul Federal observă cu atenție recentele evoluții din politica internă a României și se așteaptă ca partidele și instituțiile politice din România să acționeze, bazându-se pe principii democratice și ale statului de drept, chiar și în contextul acestei situații tumultuoase. Acest fapt vizează, îndeosebi, și respectarea independenței Curții Constituționale a României. Europa este o comunitate de valori care trebuie să funcționeze în litera legii, dar și în spirit democratic. Guvernul Federal nu ia poziție referitor la afirmații ale unor europarlamentari germani, independenți”, a transmis Ambasada Germaniei la București.
Ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Giulio Terzi: Urmărim cu multă atenție evoluția situației politice din România
Ambasada Italiei la București a transmis un comunicat de presă în care relatează poziția ministerului Afacerilor Externe al Italiei față de evoluțiile politice din România.
„Urmărim cu multă atenție evoluția situației politice din România. Evident, ne dorim să se ajungă la o clarificare de urgență care să confere sentimentul unui parcurs normal potrivit procedurilor constituționale ale țării. România este un partener important în Europa pe care îl apreciem și vom continua să-l apreciem.”, se arată în comunicatul de presă.
Ambasadorul Marii Britanii pentru Ziarul Financiar: România nu are nevoie de instabilitate în această perioadă de incertitudine pe piețele financiare externe
Ambasada Franței a precizat, pentru gândul, că nu se pronunță față de problemele de poltică internă. „Excelența sa Domnul Ambasador Philippe Gustin nu comentează chestiunile care țin de politica internă a României. Excelența sa consideră că în calitate de ambasador trebuie să se pronunțe doar pe problemele bilaterale dintre România și Franța”, au precizat reprezentanții ambasadei.
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, că suspendarea președintelui Traian Băsescu în sine nu va afecta imaginea României, însă vor fi consecințe serioase dacă va fi făcută într-un mod neconstituțional.
„Nu sunt un expert în privința asta și nu țin partea niciuneia dintre părți, dar pot să vă spun în mod absolut că, dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituției, prin ocolișuri pentru că oamenii devin frustrați de procesul constituțional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este văzută în întreaga lume aplicarea legii în România”, a afirmat ambasadorul Gitenstein.
Marți 3 iulie, după operațiunea demarată de USL în Parlament, Ambasadorul SUA la București, Mark H. Gitenstein, și-a exprimat îngrijorarea personală, dar și a guvernului SUA, în ce privește „amenințările asupra instituțiilor și mai ales asupra instanțelor de judecată”. „Sunt profund îngrijorat față de orice încercare de a amenința independența instituțiilor democratice ale României. Manipulările sau amenințările la adresa instituțiilor și mai ales a instanțelor de judecată vor provoca îngrijorare nu numai în rândul guvernului nostru, dar vor afecta și modul în care România este privită de piețele financiare”, a declarat ambasadorul Mark H. Gitenstein.
Diplomatul american a remintit că timpul mandatului președintelui Roosevelt acesta a încercat să modifice structura Curții Supreme de Justiție, „atunci când nu a mai fost mulțumit de câteva dintre deciziile ei”. „Aceste acte au fost condamnate de toată lumea. A fost o zi neagră în timpul unei președinții altfel minunate și va fi o zi neagră în istoria României, dacă se ajunge la același lucru și aici”, scrie ambasadorul Mark H. Gitenstein.
Citește și Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție: „Sunt foarte îngrijorată de atacurile recente la independența Curții Constituționale a României”