EXCLUSIV | Cabinetul Ciolacu începe curățenia în companiile de stat. Vor fi maximum 7 membri în CA, se reduc la jumătate posturile de consilieri
Coaliția de guvernământ lucrează la ordonanța privind economiile la sistemul bugetar, anunțată de Marcel Ciolacu, pe 28 iulie. Este cunoscut faptul că, în 2023, cheltuielile de personal au crescut cu 8,1% față de anul trecut, ajungând la 63,08 miliarde lei. Conform execuției bugetului general consolidat la 30 iunie, publicate de Ministerul Finațelor Publice, cheltuielile de personal reprezintă 4% din PIB. Astfel, guvernul se uită la reduceri de cheltuieli și în companiile de stat.
Surse politice au declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că se discută reducerea numărului membrilor în Consiliile de Administrație ale companiilor la maximum 7 persoane, iar în Comitetele de specialitate, ar urma să fie maximum 5 persoane.
Măsura ar urma să intre în vigoare la finalul anului și conform acelorași surse estimarea impactului bugetar pentru aceste reduceri va fi de 60 milioane lei.
Luarea măsuri va intra în competența ministerelor de resort, întrucât numărul membrilor în consiliile de administrație diferă de la un sector la altul.
De exemplu, conform legii 36/1991 actualizată în 2023, privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, numărul membrilor consiliului trebuie să fie de cel puţin 3, dar nu mai mare de 13.
În cazul regiilor autonome, consiliul de administraţie este format din 5-7 persoane.
Se limitează numărul membrilor în CA, iar sporurile se iau după ce se achită datoriile
Tot la capitolul companii de stat, se ia în calcul și limitarea indemnizației membrilor Consiliilor de Administrație și Supraveghere la nivelul a 1,5 salarii medii brute pe ramura de activitate. Însă, acest salariu nu trebuie să depășească indemnizația unui secretar de stat.
Experții, care lucrează la acest proiect de ordonanță, estimează că această măsură va aduce la buget încă 60 milioane lei, anul acesta și 120 milioane lei, în 2024.
Măsura reducerii indemnizației se încadrează în partea fixă a veniturilor, după cum anunțam aici.
Componenta variabilă a veniturilor va fi, de asemenea, limitată la 6 salarii brute pe an, însă „condiționat de achitarea în întregime a datoriilor curente și restante față de bugetul de stat”, precizează aceleași surse.
Și conducerile executive ale companiilor vor avea veniturile limitate.
Astfel, directorii general, respectiv financiar al unei companii de stat va avea o indemnizație fixă de 6 salarii medii brute pe an în domeniul respectiv de activitate și o componentă variabilă cu același echivalent. Rămâne și aici valabilă condiția achitării în prealabil a tuturor datoriilor față de stat.
Se introduc norme de cheltuieli în companiile de stat
O altă propunere în proiectul de ordonanță discutat este aceea a implementării unor norme de cheltuieli specifice.
Categoriile de cheltuieli sunt următoarele:
- personal
- parc auto, unde valoarea de achiziție să fie de 23 mii lei
- combustibil
- indemnizații pentru deplasări
- telefoane mobile
Scade la jumătate numărul consilierilor în companiile de stat
Conform propunerilor discutate, numărul consilierilor de la birourile directorilor generali și adjuncți se vor reduce cu 50%. Măsura se va aplica atât pentru companiile de stat cât și pentru cele locale.
Estimările spun că se va face o economie de 5 milioane lei în 2023. Impactul bugetar va fi dublu anul viitor.
Reamintim că Marcel Ciolacu a anunțat că pregătește două ordonanțe de urgență pentru a rezolva problema deficitului bugetar.
Astfel, prima ordonanță privește economiile la sistemul bugetar, care are ca scop stoparea risipei banilor publici, conform premierului Ciolacu.
Un al doilea act normativ se referă la colectarea din taxe și impozite.
CITEȘTE ȘI: