Gândul a discutat cu fostul președinte al Curții Constituționale (CCR), Augustin Zegrean, pentru a afla părerea specialiștilor în drept constituțional, despre șansele de reușită ale opoziției, având în vedere atacarea la Curte a pachetului de Lege, pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.
Augustin Zegrean, este de părere că cei care au atacat legea la CCR au, în mare măsură, „dreptate”. Fostul judecător explică că vorbim de o lege care înglobează mai multe legi, iar procedura asumării răspunderii, așa cum este ea definită la art. 114 din Constituție, prevede că nu poți asuma răspunderea pe mai multe legi concomitent.
„În primul rând că nu este vorba de o singură lege, este o lege care legea înglobează ea multe alte legi. Deci se modifică foarte multe legi. Ori practica Curții Constituționale bazată pe articolul 114 din Constituție, care vorbește despre angajarea răspunderii Guvernului. Spune că nu pot să se angajeze. răspunderea pe mai mult legi odată, chiar dacă le grupeze într-un singur proiect de lege. Deci fiind vorba de mai multe legi care se modifică prin această lege, va fi o problemă la Curtea Constituțională”, a precizat Zegrean.
Augustin Zegrean mai spune că dacă Curtea va alege să declare ca fiind constituțional Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare, atunci judecătorii Curții Constituționale vor trebui să motiveze serios decizia, având în vedere că practica Curții a rămas neschimbată din 2007-2008, precizează fostul judecător CCR.
Dacă vor să lase să treacă așa vor trebui să motiveze foarte serios de ce schimbă practica. Deci practica Curții de prin 2008-2007 este așa cum vă spune ultima decizie pronunțată chiar de Curtea în actuală componență de prin 2022-2021, în care spune același lucru.
Întrebat și despre alte argumente pentru care Curtea ar putea declara Legea ca fiind neconstituțională, Zegrean atrage atenția asupra unei legi din Codul Fiscal, care precizează că nu poți aplica modificări de taxe și impozite, decât după 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.
„Faptul că se modifică Legea finanțelor, impozitele în timpul anului, ceea ce nu este în regulă, pentru că avem Codul fiscal care spune că orice impozit se aplică numai după șase luni de la data intrării în vigoare a legii. Adică nu poți să modifici așa de azi pe mâine impozitele și taxele pe care un agent economic sau o persoană le va plăti”, a precizat Augustin Zegrean.
Întrebat și despre termenul oferit de CCR (n.r – 18 octombrie 2023), pentru a analiza modificările propuse de guvernanți, fostul judecător consideră termenul ca fiind unul rezonabil, având în vedere că Curtea are pe rolul său, chiar săptămâna aceasta, de soluționat sesizări care sunt făcute încă din 2019.
„Este un termen absolut rezonabil, pentru că este vorba totuși de citit foarte mult. Ai 50 de pagini de contestație, încă vreo 80 de pagini de lege, ca să poți să analizezi la modul serios ceea ce scrie în această lege, trebuie să te duci și la celelalte legi pe care le modifică, să vezi ce modifică și de ce modifică și cum modifică”, a explicat pentru Gândul, fostul președinte CCR, Augustin Zegrean.
CITIȚI ȘI: