EXCLUSIV – Clotilde Armand acuzată că face lucrări la un monument istoric, fără autorizație de construire și fără aviz. Poliția a deschis anchetă

Publicat: 02 09. 2022, 19:31
Actualizat: 02 09. 2022, 20:59

This browser does not support the video element.

Clotilde Armand este acuzată că face lucrări de reabilitare la clădirea Primăriei Sectorului 1, fără să aibă aviz de la Ministerul Culturii. Poliția a deschis anchetă vineri.

 

Clădirea în care se află Primăria Sectorului 1 este declarată monument istoric, fiind construită între anii 1927 și 1938, în stil neoromânesc. Pentru reabilitarea unui monument istoric din București sunt necesare o autorizație de la Primăria Municipiului București și un aviz eliberat de Ministerul Culturii. Atât Poliția Locală municipală, mai precis reprezentanții Serviciului Control Disciplina în Construcții, cât și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București au fost astăzi chemate să constate dacă există sau nu avizele necesare reabilitării Primăriei Sectorului 1.

 

Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, în calitate de reclamant a acuzat-o pe Clotilde Armand că reface o clădire istorică după ureche, fără să respecte procedurile necesare unei astfel de reabilitări și fără să aibă documentele specifice: ”Se realizează lucrări de construire, fără autorizație, la acest imobil care este monument istoric, iar asta constituie o infracțiune” le-a declarat Pânișoară celor de la Poliția Locală, în timp ce făcea reclamația telefonică.

Odată ajunși la fața locului polițiștii i-au interogat pe muncitorii care realizau lucrări la gardul primăriei. Ulterior, a fost chemat pentru declarații și un reprezentant al firmei care execută lucrările. Acesta a transmis pentru Gândul că: ”gardul nu necesită autorizație pentru reparațiile de tipul acesta. Conform Legii 50 modificată, gardul și acoperișul ca și reparație nu necesită autorizație.” a răspuns reprezentantul firmei cu care lucrează Primăria Sectorului 1, făcând referire la avizul care se eliberează de Primăria Municipiului București în astfel de cazuri.

”Cei în măsură știu asta, eu sunt doar un executant, un angajat al operatorului economic, cel care execută lucrările” a adăugat reprezentantul firmei.

Cu toate acestea, Alexandru Pânișoară susține că Legea 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede necesar un aviz care se eliberează de către Ministerul Culturii și pe care Primăria Sectorului 1 nu îl deține. În plus, ar mai exista câteva nereguli în modalitatea în care primăria execută lucrările: ” În primul rând și cel mai important este că trebuie să ai un aviz de la Ministerul Culturii și fiind o intervenție asupra unui monument istoric, aceste lucrări nu se fac de oricine, se fac de către persoane specializate, atestate de Ministerul Culturii. Dacă treceți prin fața acestei instituții veți vedea modul deplorabil în care se lucrează asupra gardului din fața primăriei. Panoul de informare a investiției nu există, deși este o obligație legală. Orice cetățean proceda similar, în 30 de minute se trezea cu poliția la ușă și cel mai probabil i se făcea și dosar penal” susține Pânișoară.

La finalul intervenției, organele de poliție au întocmit un Proces-Verbal de constatare, care se va comunica Direcției de Investigare a Criminalității Economice pentru deschiderea unui dosar penal.

”Poliția Locală a Primăriei Municipiului Bucureşti nu a venit nici după 2 ore de la sesizare” a mai declarat Alexandru Pânișoară pe contul său de Facebook.

Aceasta este cea mai recentă acuzație asupra lui Clotilde Armand și a modului ilegal în care aceasta ar conduce Primăria Sectorului 1. Chiar săptămâna aceasta Agenția Națională a Funcționarilor Publici a comunicat un răspuns conform căruia arhitecta-șefă, Bianca Buzdugan este menținută abuziv în funcție de către primar, ceea ce înseamnă că certificatele de urbanism și autorizațiile de construire semnate de aceasta pot fi anulate în instanță.