EXCLUSIV | Clotilde Armand, primarul care nu primește cetățenii în audiență. Înainte dădea vina pe restricțiile din pandemie, acum nici nu mai dă explicații
Clotilde Armand a suspendat audiențele cu cetățenii, deși acestea intră în atribuțiile ei de primar al Sectorului 1. Într-un răspuns transmis miercuri de Primăria Sectorului 1 este anunțată suspendarea programărilor pentru audiențe, fără a fi precizat motivul și fără a fi anunțată o dată de la care se vor relua programările.
Criticată de mai multe ori că nu participă la ședințele de Consiliu Local, Clotilde Armand demonstrează că nu-și îndeplinește nici obligațiile de a sta de vorbă cu cetățenii din Sectorul 1, chiar dacă acum nu mai poate invoca printre motive restricțiile din pandemie, așa cum a făcut-o după preluarea mandatului.
Gândul a obținut un răspuns trimis de Primăria Sectorului 1, la solicitarea lui Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, care dovedește că nici la ora actuală, când restricțiile impuse în pandemia de coronavirus au fost ridicate, Clotilde Armand nu-și îndeplinește obligația de a primi cetățenii Sectorului 1 în audiență.
”În acest moment sunt suspendate programările în audiență la Primarul Sectorului 1, urmând a fi publicate informații despre reluarea activității în acest sens, fie pe pagina de internet a Sectorului 1 al Municipiului București, fie la sediul instituției din Bdul Banu Manta, nr. 9”, se arată în răspunsul Primăriei Sectorului 1.
Este de remarcat faptul că, în acest răspuns oficial, semnat de primarul Clotilde Armand, aceasta nu a transmis cetățenilor nici durata perioadei de suspendare a audiențelor, nici motivul care a condus la această încălcare a dreptului locuitorilor Sectorului 1.
Clotilde Armand încalcă mai multe obligații ale primarului când nu primește cetățenii în audiență
Audiențele sunt un drept al cetățenilor, dar și un privilegiu al aleșilor de a afla realitatea cu care se confruntă cetățenii din unitatea administrativ-teritorială pe care o reprezintă. Articolul 5 din Legea 544/2001 prevede că programul de primire în audiență trebuie să fie public:
”Fiecare autoritate sau instituție publică are obligația să comunice din oficiu următoarele informații de interes public: (b) structura organizatorică, atribuțiile departamentelor, programul de funcționare, programul de audiențe al autorității sau instituției publice”.
De asemenea, obligația primirii cetățenilor în audiență este reglementată de articolul 225 al OUG 57/2019 privind Codul Administrativ:
”(1) Aleşii locali sunt obligaţi ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puţin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetăţenii, să acorde audienţe şi să prezinte în consiliul local, respectiv în consiliul judeţean o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetăţenii”.
CITEȘTE ȘI: