EXCLUSIV. Enervați de scrisoarea „parșivă, aberantă și ilegală” a ministrului Voinea, șefii locali vin la București la o mică discuție cu Guvernul Ponta

EXCLUSIV. Enervați de scrisoarea parșivă, aberantă și ilegală a ministrului Voinea, șefii locali vin la București la o mică discuție cu Guvernul Ponta
Publicat: 11/03/2013, 10:35
Actualizat: 21/03/2019, 08:46

Scrisoarea ministrului delegat pentru Buget privind plata arieratelor locale nu i-a iritat doar pe social-democrați, ci și pe liberalii din teritoriu, care au acuzat, în mai multe interviuri pentru gândul, că documentul a fost trimis înainte ca ei să fie consultați. După ce premierul Ponta l-a apărat pe ministrul Voinea și l-a criticat pe Nicușor Constantinescu, președintele UNCJR a declarat la Gândul Live că scrisoarea lui Voinea „a fost trimisă parșiv”, iar dacă acesta nu respectă promisiunile electorale ale USL, atunci el trebuie să plece de la minister. Prima ciocnire „organizată” între baronii locali și centru urmează să aibă loc miercuri, când șefii județeni vin în grup la București să discute cu Guvernul.

Alertă: arieratele depășesc valoarea admisă!

Ministrul delegat pentru Buget a recunoscut că valoarea arieratelor a crescut la finalul lunii ianuarie la 1,18 miliarde de lei, după ce evaluarea pentru luna decembrie era de 832 milioane lei. Din acest motiv, pe lângă scrisoarea trimisă de Voinea în teritoriu, a fost trimisă încă o scrisoare de vicepremierul Liviu Dragnea, prin care li se cerea președinților de Consilii Județene să comunice la centru primăriile care au nevoie de ajutor. La negocierile cu FMI, România s-a angajat să reducă arieratele locale cu 85% până la sfârșitul lunii martie.

Mai mult, potrivit Mediafax, autoritățile locale au fost avertizate că, dacă nu se reduc arieratele, unitățile teritoriale ale Trezoreriei vor fi autorizate în acest caz să nu opereze plăți din conturile unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale și instituțiilor de subordonare locală, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente acestora, pentru stingerea arieratelor, precum și pentru achitarea cheltuielilor cu hrana persoanelor din instituțiile de asistență socială și a celor din instituțiile de sănătate.

Printre soluțiile avansate de Guvern se numără alocarea cu prioritate a sumelor care vin din cotele defalcate și din impozite către plata arieratelor, împrumutul la Trezorerie, unde există disponibil un fond de 500 milioane de lei sau împrumutul la bănci, majorându-se cadrul de îndatorare al autorităților locale până la 70%.

„Nu țin seama de corespondența domniei sale pentru că e pe lângă lege”

„Ce să-i spun lui Voinea dacă îl văd? Poate >. Nu am ce să-i spun, eu nu am ținut seama de corespondența domniei sale pentru că era pe lângă lege. Am altă treabă decât să mă încurc în corespondență care nu are legătură cu legea. Încearcă să inducă o altă destinație a sumelor decât cea prevăzută de lege, este o scrisoare prin care se încearcă o destinație pe lângă lege”, a declarat pentru gândul președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre (PNL), când a fost întrebat ce-i va spune ministrului Voinea la întâlnirea UNCJR – Guvern.

Liberalul a adăugat că scrisoarea trimisă de ministrul Voinea nu are valență normativă, fiind doar o corespondență. El a bagatelizat documentul trimis de la București: „Scrisoarea lui Voinea este o foaie de hârtie, tipărită și semnată, este o corespondență. Nu intră în categoria lucrurilor serioase care pot fi luate serios în vedere. Nu este nici de bine, nici de rău, este ca agheasma. Te poate încurca, însă, dacă nu citești bine legea”.

Șmecheria „arieratelor subterane”

Potrivit președintelui CJ Mureș, Guvernul a decis printr-o Ordonanță de Guvern, aprobată miercuri, că arierate pot fi considerate doar acele cheltuieli legal angajate de unitățile administrative pentru care a existat sursă de finanțare prevăzută.

El a precizat că arieratele pentru care nu există sursă de finanțare pot fi considerate „arierate subterane”, deoarece nu sunt legale.

„Nu ne ascundem de FMI, dar o astfel de cheltuială pentru care nu ai avut angajament bugetar nu există sau nu este legală. Nu mai este un arierat. Este un angajament al unității administrativ teritoriale-respectiv reprezentată de o persoană care a angajat o cheltuială, dar fără respectarea legilor statului român. Angajarea de cheltuieli fără a exista sursă financiară prevăzută de lege este cel puțin infracțiune”, a declarat pentru gândul Ciprian Dobre.

Uioreanu (PNL): Finanțele să verifice cum au fost făcute arieratele

Președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu (PNL), s-a arătat contrariat de faptul că unii au primit bani cu prioritate „pe motiv că au arierate”, iar alții au fost dezavantajați.

„Unii au primit bani cu prioritate pe motiv că au arierate și este o temă discutabilă ce înseamnă arierate și alții au reușit să strângă din pungă să facă economii și să nu facă arierate și au fost dezavantajați”, a declarat Uioreanu. Potrivit acestuia, „arieratele sunt doar acele lucrări pentru care a existat sursă de finanțare în buget”.

El a cerut Ministerului de Finanțe să verifice fiecare sumă pe care primăriile o avansează ca arierate.

„Dacă nu a avut sursă de finanțare, nu este arierat și gata, cu asta basta”, a precizat șeful CJ Cluj.

Liberalul a adăugat că o soluție avansată de Ministerul Bugetului pentru plata arieratelor o constituie împrumuturile, făcute la o dobândă de 5,5%.

„Ne prăjim la foc mic între dorința Guvernului și cea a oamenilor”

De la Oradea, Cornel Popa (PNL) susține că se „prăjește la foc mic” între dorința Guvernului care dorește să plătească arieratele și dorința liderilor locali care doresc să investească în infrastructură pentru a mai fi votați.

„Eu mă văd în situația de om legat de mâini și picioare. Gândiți-vă ce așteptări au oamenii față de administrațiile locale. Ne prăjim la foc mic între dorința Guvernului și cea a oamenilor. Probabil, vom face o strategie în situație de maximă criză”, a declarat pentru gândul Popa.

El a tras un semnal de alarmă și asupra datoriilor din administrația locală, care sunt „mai substanțiale decât arieratele”.

„Nu știu ce voi face cu ele. Va trebui cu toții să facem un efort pentru eliminarea arieratelor, datoriilor. Știu că este o cerință a Comisiei Europene și FMI. Este o piatră de moară legată de gâtul nostru al șefilor de administrații locale”, a descris situația din teritoriu Cornel Popa.

La Guvern nu mai sunt fonduri

Liberalul s-a plâns că la Guvern nu mai sunt fonduri, iar autoritățile locale sunt ajutate foarte puțin.

„Încerc să susțin Guvernul cu tot ce înseamnă neajunsuri, însă, pe de altă parte, noi suntem în contact direct cu cei care ne-au votat și aici este puțină discrepanță între ceea ce înseamnă să tai în carne vie acolo sus și ceea ce înseamnă să tai în carne vie aici jos. Trebuie să susțin un Guvern care va trebui să fie cu ochii și către noi – încet-încet, ca în orice conviețuire, cele două părți trebuie să găsească soluția de mijloc, altfel se ajunge la soluția dramatică și radicală. Vreau să fiu echilibrat, dar ferm pentru că reprezint cetățeni care au speranțe în noi”, a adăugat Popa.

El a criticat atitudinea celor de la Palatul Victoria care nu au contactat autoritățile locale pentru a afla care sunt problemele acestora, înainte de le trimite scrisoarea de avertizare pentru plata arieratelor.

„Credeți că m-a contactat cineva de la Guvern? Săptămâna viitoare vom încerca să găsim o linie de plutire la întâlnirea cu Guvernul. Cei de la Guvern pot să ne ajute foarte puțin la această oră, noi vrem să ieșim la lumină, neavând nicio vină că am moștenit aceste datorii, dincolo de arierate, și atunci sigur că fiecare încearcă să înoate în apele în care se scaldă: ei față de FMI, noi lângă oamenii care se uită cu ochi mari la noi că nu face nimic administrația locală”, a spus președintele CJ Bihor.

Potrivit acestuia, soluția găsită la Guvern prin împrumuturi nu se poate realiza peste tot, deoarece unele primării au atins plafonul maxim al îndatorării.

„Când ești la limită, nu te mai poți împrumuta”, a menționat Popa.

El a recunoscut că cei din administrația locală i s-au plâns vicepremierului Daniel Chițoiu că nu sunt bani în teritoriu.

„Vicepremierul a fost într-o situație jenantă, noi spunându-ne neajunsurile. Nu are nicio vină de situația în care se găsea acolo, nimeni nu i-a cerut demisia. Pe domnul Chițoiu l-am simțit că este într-o situație în care nu merita să fie, este o inimă generoasă, care se implică în bunul mers al lucrurilor în ceea ce privește administrațiile. Chițoiu s-a aflat ieri în cea mai proastă postură, dar unui om cu inimă largă ca Chițoiu nu poți să-i spui să plece, plecăm noi. Am spus că va trebui să plec la un moment dat, dacă nu voi face cerințelor, el se asigură cu brio de sarcinile sale”, a povestit Popa dialogul purtat de șefii din teritoriu cu vicepremierul Chițoiu la ședința de joi a conducerii PNL.

Președintele CJ Bihor a adăugat că se gândește să-și dea demisia dacă nu va reuși să „facă față cerințelor populației”.

„Primim multe aberații”

Șeful CJ Hunedoara, Mircea Moloț, a declarat pentru gândul că s-au primit mai multe scrisori de la București, printre care cea a ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea. El a declarat că este de acord cu președintele UNCJR, Nicușor Constantinescu, care a criticat scrisoarea trimisă de ministrul Voinea. „Am luat-o ca un fel de recomandare, de care poți ține cont sau nu. Nu este literă de lege. Nu am altă opinie față de Nicușor Constantinescu, are perfectă dreptate, deși nu am discutat cu el”, a spus Moloț.

Președintele CJ a anunțat că s-a primit de la centru și o scrisoare de la vicepremierul Liviu Dragnea. „Săptămâna aceasta am primit și de la domnul vicepremier Dragnea o scrisoare, în care nota este mai consistentă. În ea se spune că Guvernul va aloca pentru cei cu datorii 540 milioane lei. La ora actuală, doar 290 milioane lei sunt consumați și ne ruga să luăm legătura cu primarii să-și facă dosarele pentru a face finanțare”.

El a precizat că i-a informat pe primari de faptul că trebuie să-și plătească arieratele, dar nu le poate impune acest lucru. „Ei decid ce fac, eu nu le mai pot controla. Dacă își consumă banii pe care i-au primit numai cu arieratele este problema lor, nu a mea. Din momentul în care dăm banii la primării, ei decid ce fac cu banii”, a punctat Moloț.

În același timp, Mircea Moloț s-a plâns de modul în care Guvernul corespondează cu cei din teritoriu, trimițându-se multe „aberații”. „Scrisoarea lui Voinea este ca multe altele pe care le primesc. Primesc scrisori de la minister, iar data când ajung la mine este la o zi după data la care trebuia să trimit răspunsul. Aberații de genul ăsta am primit destule la viața mea, nu fac o tragedie din ele, sistemul birocratic e sub toată critica, această scrisoare nu m-a impacientat foarte tare”, a spus șeful CJ Hunedoara.

Acesta a dezvăluit că șefii de CJ au fost informați că, dacă până pe 31 martie nu se achită 85% din datorii, se vor bloca conturile primăriilor cu probleme.

Nicușor Constantinescu: „Scrisoarea lui Voinea a fost parșivă”

Președintele UNCJR, Nicușor Constantinescu, a declarat la Gândul Live că scrisoarea ministrului delegat pentru Buget Liviu Voinea a fost trimisă „parșiv”.

„A fost trimisă așa parșiv când o chestiune de genul ăsta se discuta față în față, nu se trimit scrisori de o asemenea gravitate ca și cum ai trimite o scrisoare de felicitare, Crăciun sau Revelion”, a spus liderul UNCJR.

Deși premierul Victor Ponta l-a certat pe Nicușor Constantinescu pentru atitudinea avută față de Liviu Voinea, acesta a continuat criticile la adresa ministrului delegat pentru buget.

„Alianța USL a promis că vom trăi mai bine, vom reduce la fiscalitatea, din păcate oamenii ăștia nu au lucrat niciodată în economia reală. Atunci când te urci pe un cal și nu ști să îl conduci poți să cazi de pe cal, asta e problema, cine nu vrea să îndeplinească promisiunile USL electorală să plece, este vorba și de domnii Vosganian, Chițoiu, nu doar de domnul Voinea”, a spus Constantinescu la Gândul LIVE.

El a precizat că „problema cu cerutul demisiei a căzut în desuetudine”, dar că ministrul Voinea nu trebuie să mai vină cu propuneri absurde.

Vanghelie: Voinea să găsească o soluție rapid

Primarul Sectorul 5, Marian Vanghelie, susține că problema arieratelor este una națională și că ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea trebuie să găsească o soluție rapid.

„Fiecare dorește să dea intepretări la arierate, pâine fără pâine și pâine cu pâine, nu știu dacă ați înțeles am vrut să fac o mică ironie. Indiferent de ceea ce s-a întâmplat, problemele trebuie rezolvate, trebuie găsite soluții cum să rezolvăm problemele, nu cum să le încurcăm”, a încercat în stilul propriu Vanghelie să caracterizeze problema arieratelor.

Când a încheiat „ironiile”, Vanghelie a spus că problema este una serioasă, la nivel național, și că a fost discutată intens în ultima ședință a conducerii PSD.

„Nu se poate spune însă că se intră în faliment în administrația locală, cred că legislația actuală, pe baza negocierilor care s-au făcut cu FMI, un pic nu întruchipează realitatea de pe teren”, a subliniat Vanghelie.

Potrivit acestuia, legislația trebuie schimbată, deoarece nu există soluții de rezolvare în momentul de față.

„Există posibilitatea pentru cei care pot lua credite în baza legii care există acum să-și depună documentația pentru a lua credite, iar cei care au depășit plafonul de îndatorare, se va modifica legislația pentru a se majora plafonul de îndatorare până la 70%. Pentru cei care nu pot lua credite sau nu pot închide toată datoria trebuie să se negocieze cu FMI ca această datorie să se prelungească în termen de doi sau trei ani de zile”, a afirmat edilul Sectorului 5.

El a adăugat că majorarea plafonului de îndatorare s-a făcut doar pentru plata arieratelor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Când vom ști cine a câștigat alegerile prezidențiale din SUA
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Locul unde au fost înregistrate -10 grade astăzi. România, lovită de un val de aer...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
A erupt vulcanul Lewotobi Laki-laki din Indonezia! Nouă persoane au murit și zeci de mii...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care ar putea bloca vânzările
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Gafa făcută de Ștefan Bănică Jr. Fiul său l-a taxat
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
VIDEO Adda, despre cum să răzbaţi în industria muzicală: "Asumaţi-vă hate, asumaţi-vă respingere, asumaţi-vă uşi...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă