Președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, susține că miniștrii declarați săptămâna trecută incompatibili sau în conflict de interese de către ANI au avut interesul de a tergiversa lucrurile astfel încât comunicarea instituției să se suprapună campaniei electorale. Precizările au fost făcute de Georgescu, la GÂNDUL LIVE, în prima sa ieșire publică după ce pe 9 noiembrie în cazul a trei miniștri, Ovidiu Silaghi, Eduard Hellvig și Liviu Pop, precum și al secretarului general adjunct al guvernului, Dan Mihalache, ANI a constat starea de incompatibilitate sau conflict de interese.
Horia Georgescu a răspuns, totodată, acuzațiilor potrivit cărora își ascunde averea, precizând că, în ceea ce-l privește, poate fi sesizat Consiliul național de Integritate care poate dispune verificările în acest caz. „Îndemn pe oricine are o problemă cu averea mea să sesizeze CNI pentru a putea face verificări”, a spus șeful ANI.
URMĂREȘTE AICI INTERVIUL INTEGRAL CU HORIA GEORGESCU
„Miniștrii știau de câteva săptămâni că au probleme”
Președintele ANI a declarat că miniștrii declarați incompatibili știau de câteva săptămâni de investigațiile ANI, pornite pe baza unor sesizări, dar și din oficiu, însă au întârziat transmiterea către Agenție a documentelor justificative astfel încât să fie posibilă asocierea unui verdict cu începerea campaniei electorale.
„Mesajul politic transmis a fost unul voit. ANI a primit apărările celor trei miniștri cu două, respectiv trei zile înainte de emiterea comunicatului de presă. Aceste persoane știau de două, trei săptămâni că există o problemă, pentru că fuseseră informați prin scrisoare recomandată,conform prevede legea. Nu întâmplător au împins transmiterea documentelor justificative către ANI în așa fel încât să se ajungă cât mai aproape de termenul lansării campaniei electorale și asocierii într-un fel a unei legături între acest eveniment și investigațiile ANI. (…) Dumnealor știau de ceva timp, puteau săexprime aceste apărări mai repede, iar noi, în momentul în care aveam toate datele le făceam publice, putea să fie cu o săptămână în urmă sau mai tîrziu. De aceea fac o legătură directă în acestă situație”, a spus Georgescu.
Potrivit datelor ANI, Silaghi a transmis punct de vedere în apărarea sa pe 5 noiembrie, Hellvig pe 6 noiembrie, iar Dan Mihalache pe 6 noiembrie.
Președintele ANI a adăugat că o serie de documente de la instituțiile statului au ajuns la ANI pe data de 8 noiembrie, după care inspectorii de integritate au putut finaliza rapoartele.
În ceea ce privește cazurile în parte, Georgescu a spus că, referitor la ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, din cercetări a reieșit că acesta a cheltuit cu aproximativ 45.000 de euro mai mult decât a câștigat, numai în câteva luni de mandat. În cazul ministrului Dezvoltării, Eduard Hellvig, șeful ANI a spus că acesta a ocupat până acum o săptămână și funcția de director la o societate comercială. „El spunea că nu știa de acea societate. El a reziliat contractul de muncă cu o săptămână înainte de a transmite punctul de vedere, după ce a aflat de investigația ANI”, a precizat Georgescu. Cât îl privește pe ministrul pentru Doalog social, Liviu Pop, acesta a emis un ordin prin care avanja patrimonial un sindicat din care a făcut parte. Ultimul pe listă, secretarul general adjunct al guvernului, Dan Mihalache, acesta ar fi trebuit să-și declare starea de incompatibilitate la data numirii în funcție. Georgescu a precizat că, deși acesta și-a făcut ieșirea din calitatea de administrator al unei societăți, el a continuat să depună documente în această calitate.
Despre relația cu Traian Băsescu și stenogramele cu Blejnar
Cât privește acuzațiile potrivit cărora este „omul lui Traian Băsescu”, Horia Georgescu a susținut că a vorbit cu președintele o singură dată când a fost invitat la un simpozion la Cotroceni pe tema Mecanismului de cooperare și verificare.
„Nu am nicio comunicare cu Administrația prezidențială. Nu am vorbit cu președintele Traian Băsescu niciodată decât în situații în care am fost confruntați cu probleme instituționale. În 2009, a fost o reuniune la Palatul Cotroceni raportat la MCV, atunci am fost și eu invitat, am vorbit pentru câteva minute cu președintele și atâta tot. Nu știu când am fost omul lui Traian Băsescu, noi am gestionat și multe cazuri din partidele, în general, din partidele aflate la putere”, a spus șeful ANI.
Întrebat de apariția sa în stenograme alături de fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, președintele ANI a spus că a vorbit cu acesta din urmă la telefon, încercând să ajute un jurnalist care investiga un caz care nu era de competența ANI.
Cum își justifică averea șeful ANI
Horia Georgescu a explicat și cum cu un salariu de bugetar de aproape 8.000 de lei se plimbă cu o mașină scumpă și mai multe proprietăți imobiliare de valoare. În privința mașinii, el a spus că aceasta este a părinților săi.
„Este o mașină aflată în proprietatea unei firme private la care părinții mei sunt acționari. Nu cred că este nimic greșit să folosesc o mașină a părinților mei din când în când. Este o realitate nu am nicio altă problemă din această perspectivă. E o companie mică. Părinții mei sunt în domeniul privat de mai mult de 16 ani și cred că pot să justifice cumpărarea unei mașini. Este mașina părinților mei, înregistrată pe o firmă privată care nu are nico datorie la bugetul de stat, nu are contracte cu statul sau alte beneficii de la entități publice”, a explicat Georgescu.
Cât privește proprietățile, șeful ANI a spus că din cauza unor probleme de familie a fost nevoit să împrumute bani pentru a cumpăra bunurile de la părinții săi.
„Imobilele le-am cumpărat în 2007. Împreună cu părinții mei am luat această decizie pentru ca eu să pot să cumpăr aceste bunuri din cauza unor probleme private de familie care pot apărea în orice situație de genul ăsta. E o problemă privată de familie care ține strict de viața privată și eu am făcut un credit și am luat niște bani împrumut de la niște persoane foarte apropiate mie, care sunt de 20 de ani în mediul privat și au câteva companii foarte profitabile”, a mai spus Georgescu.