EXCLUSIV. Peripețiile lui Sebastian Grapă, senatorul USL cu indemnizația tăiată pentru că nu și-a plătit din 2008 taxele locale

Publicat: 25 04. 2013, 09:41
Actualizat: 20 07. 2014, 15:39

Executările silite nu ocolesc nici Parlamentul. La trei luni după instalarea la Casa Poporului, unui senator din noul val i s-a pus poprire pe indemnizația de parlamentar pentru că nu și-a plătit în ultimii patru ani nici taxele locale, nici locul de parcare.

Împricinatul este Sebastian Grapă, fost PSD-ist și actual liberal, senator de Făgăraș. Chiar dacă datoriile sale în nume propriu față de Primăria Făgăraș au ajuns la 37.204 lei, iar primarul Sorin Mănduc a trecut peste colegialitatea de partid cerându-i executarea silită, domnul Grapă nu le recunoaște.

Din fotoliul său de parlamentar, are însă o idee: retrogradarea Făgărașului de la municipiu la oraș, prin lege, în așa fel încât taxele și impozitele locale ale cetățenilor să scadă cu 25%. Chiar dacă așa scad și sumele de bani pe care municipiul le primește acum de la Guvern.

Episodul 1 – Domnul Grapă, mai presus de taxe

În declarația de avere, domnul Grapă nu are multe de spus. Nu are casă în nume propriu, deci nici taxe de plătit. Proprietețile îi sunt, în cea mai mare parte, trecute pe firmă. Are în schimb un Mercedes S 500, din 2006 pentru care s-au acumulat datoriile pe numele său.

Situația la zi, transmisă gândul de Primăria Făgăraș după o somație pentru depășirea termenului din lege, arată că domnul Grapă și soția, Maria-Monica, datorează bugetului local 37.204 lei doar din impozitele și penalizătile acumulate pentru mașină și pentru locul de parcare, inclusiv majorările de 1.763 de lei, calculate pe 22 aprilie. După mai bine de patru ani de neplată, timp în care senatorul de azi a condus județul Brașov din postura de consilier județean PNL, Primăria Făgăraș a primit niște bani, în două tranșe: 733 de lei pe 10 ianuarie și 55 de lei o săptămână mai târziu, pe 16 ianuarie 2013.

Situația datoriilor lui Sebastian Grapă în nume propriu. Răspunsul Primăriei Făgăraș la solicitarea gândul din 5 aprilie 2013

Pe 15 martie, Primarul a scris Senatului, cerând aplicarea popririi pentru datoriile din 2010 și 2011. În total, 15.737 de lei. Pe 21 martie, Senatul a primit adresa de la Făgăraș și a început să îi rețină parlamentarului câte o treime din indemnizație. Fix 1.633 de lei, virându-i direct în contul Primăriei, prin Trezorerie.

 

Cererea de aplicare a propririi primită de Senat. Răspunsul Primăriei Făgăraș la solicitarea gândul din 5 aprilie 2013

„Colegii mei de la Serviciul Venituri Bugetare au aplicat legislația referitoare la recuperarea sumelor datorate de la orice persoană fizică sau juridică din municipiul Făgăraș. Nu mi-am permis să las să se scurgă timpul ca să ajung la termenul de prescripție”, a explicat pentru gândul primarul din Făgăraș cum a trecut peste colegialitatea de partid.

Episodul 2 –  În care domnul Grapă n-are habar

La două săptămâni de la poprire, domnul Grapă e ingenuu. E, cel mai probabil, victima vitezei la volan. „Habar n-am. Probabil sunt amenzi neplătite. Eu mai circul cu viteză, dar întotdeauna în limita celor 15 puncte. Dacă există vreun debit care trebuie recuperat, mi se pare normal să facă asta”, spune precaut.

Un lucru este cert: nu poate fi vorba de impozite. „Nu cred că există impozite pentru că am scutire pe mașină. Am avut un accident pe la zece ani și de atunci am un handicap la picior și sunt scutit”, certifică domnul Grapă.

Peste alte două săptămâni, lucrurile nu sunt cu mult mai clare. „Eu impozit nu plătesc, că sunt scutit prin lege. E posibil să fie cumulat pe familie„, apare încă o justificare.

În fața Codului Fiscal, nici scutirea nu mai e exact ce-a fost. O știe bine domnul Grapă, licențiat de învățământ privat în Drept și Administrație Publică și master în Drept penal al afacerilor. Pentru a-și folosi acest drept, domnului Grapă cetățeanul Codul Fiscal îi cere un certificat de handicap și dovada că mașina respectivă „este adaptată handicapului acestuia”. Chiar și așa, scutirea se aplică doar pe viitor.

„Certificatul îl am, hmmmm, de când am făcut 18 ani. Din 2000 (potrivit CV-ului oficial, Sebastian Grapă a împlinit 18 ani în 1990) „, face pe loc un calcul simplu domnul Grapă, senatorul, încercuind abil răspunsul la o întrebare simplă: „Dar l-ați depus?” „Pot să vă sun eu mai târziu? Acum intru într-o întâlnire”, își amintește brusc.

Episodul 3 – În care domnul Grapă o fi fost înștiințat, dar nu-și prea amintește

Că Primăria l-a înștiințat sau nu, în patru ani, că e dator, e o necunoscută. „Eu n-am primit nimic”, spune întâi, apoi revine. „Nu-mi aduc aminte, nu știu, este posibil”.

Tot o necunoscută e încă ziua în care a cerut, cu tot cu documente, scutirea de impozit. „Acum doi ani sau anul trecut nu mai știu. Asta ține de viața mea privată, personală. Nu credeți să intrați prea mult în viața mea privată cu întrebările acestea?„, devine domnul Grapă iritat.

De unde „nu avea habar”, domnului Grapă îi revine parțial memoria de plătitor de taxe. Declicul vine dintr-o întrebare: „Veți achita aceste datorii sau vă gândiți să așteptați să le plătiți „în rate”, prin poprire?” „Din câte îmi dau seama, se pune poprire tocmai pentru ca statul să își recupereze banii. Ori într-o situație, ori în alta, statul îi va recupera. Ce mai contează?”, se întreabă, clasic, domnul Grapă.

Episodul 4 – În care domnul Grapă are datorii, dar și dubii

Ca o concesie, e gata chiar să se „intereseze” de datorii. Și, la rigoare, să le și plătească. Numai cu o condiție. „Dacă vor fi corecte și le recunosc, personal mă voi ocupa. Dar am mari dubii. Eu n-am primit nicio hârtie. Sau, cel puțin, nu-mi amintesc„, se înseninează iar ingenuul domn Grapă.

Până atunci, face o lege. Cu pașii mici, dar siguri – anunț, dezbatere cu cetățenii și apoi proiect – domnul Grapă, senatorul, propune calculat: ca Făgărașul să fie „declasat”, de la statutul de municipiu la cel de oraș, pentru că „această măsură ar permite o reducere a taxelor locale”.

Fotografia de deschidere nu este un trucaj. Îl reprezintă chiar pe domnul Grapă, „personajul care va schimba filmul”, lângă soția domniei sale, chiar în campania electorală.

Sursa foto: contul de Facebook al lui Sebastian Grapă