EXCLUSIV. PLANUL PDL pentru înlocuirea lui Crin Antonescu de la șefia Senatului

Publicat: 19 09. 2012, 19:26
Actualizat: 07 07. 2016, 15:09

PDL vrea să-l lase pe Crin Antonescu fără scaunul de președinte al Senatului. Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, vineri, la Curtea Constituțională, o sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit, a declarat, pentru gândul, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

Democrat-liberalii au contestat hotărârea, de la începutul lui iulie, de înlocuire a lui Blaga, la CCR, însă la acel moment a fost respinsă ca fiind inadmisibilă, în condițiile în care guvernul luase prin ordonanță de urgență competența de control a magistraților constituționali în privința hotărârilor parlamentului.

„La acel moment Curtea nu avea competență, nu era îndreptățită să se pronunțe pe hotărârile parlamentului. Acum este o nouă reglementare”, a explicat Rădulescu.

Dacă în cazul lui Vasile Blaga, pedeliștii cer din nou ajutorul CCR, în ceea ce o privește pe Roberta Anastase lucrurile nu stau la fel.

Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, a declarat, pentru gândul, că nu s-a făcut o nouă sesizare la Curtea Constituțională. „Nu este vorba numai de îndreptarea unui abuz, ci și de contextul politic de acum. Vom discuta în Biroul Permanent Național”, a spus Toader.

În 9 iulie, Curtea Constituțională a respins ca inadmisibile sesizările privind înlocuirea din funcție a președinților Senatului și Camerei Deputaților, Vasile Blaga și Roberta Anastase, pe motiv că, potrivit reglementării unei ordonanțe a guvernului Ponta, Curtea nu are competență de control a hotărârilor Parlamentului.

Tot pe 9 iulie, Curtea Constituțională a admis sesizarea de neconstituționalitate formulată de 67 de deputați aparținând grupului parlamentar al PDL și a constatat că soluția legislativă care exclude de la controlul de constituționalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori și principii constituționale este neconstituțională.

Astăzi, CCR a decis ca toate hotărârile Parlamentului să fie supuse controlului magistraților constituționali.

Potrivit unor decizii anterioare modificării legii Curții Constituționale, președintele Senatului sau Camerei Deputaților nu poate fi înlocuit din funcție decât la cererea grupului din care face parte.