Prima pagină » Știri politice » EXCLUSIV | Proiect: Îți poți înscrie online copilul la școală. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță o procedură de selecție pentru 50 IT-iști

EXCLUSIV | Proiect: Îți poți înscrie online copilul la școală. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță o procedură de selecție pentru 50 IT-iști

Ministerul Digitalizării caută 50 de specialiști IT care vor face parte dintr-un task force al ministerului. Este o procedură de recrutare și selecție, care durează până pe 27 iulie. Specialiștii vor avea un salariu de 4000 euro, a anunțat ministrul Digitalizării la Gândul Exclusiv.

Acest task force va ajuta la  procesul de interconectare a sistemelor și serverelor fiecărei instituții.

Procedura se va aplica și în sistemul de educație. O schimbare preconizată este aceea că înscrierile în sistemul de învățământ ar putea fi făcute și online. Ministrul Digitalizării a explicat ce înseamnă concret, pentru elevi și părinți interconectarea datelor.

În primul rând, modul în care se înscriu copiii la școala va trebui să fie foarte simplu și să fie făcut și online. În al doilea rând, tot ceea ce înseamnă programe de educație, copiii vor putea să folosească și tehnologia. Nu sunt de acord cu telefoanele la ore, dar sunt zone punctuale în care poți să folosești laptopul și telefonul ca să înveți o competență digitală la școală, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

Consilierul școlar devine digital?

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că a purtat discuții cu ministrul Educației, Ligia Deca, despre modalitatea în care s-ar putea digitaliza procesul de evaluare a parcursului școlar al unui elev. Pe baza acestei evaluări digitale, elevul ar putea fi îndrumat spre materiile potrivite profilului său. Este vorba despre o analiză de carieră și de personalitate, a spus ministrul.

Poți să faci o analiză a evoluției unui elev. În clasa a 4-a excela la matematică, iar în clasa a șaptea are nota 4 la medie. Ce s-a întâmplat cu acel elev? (…) Am vorbit cu cei de la Ministerul Educatiei, i-am rugat să analizeze modele din alte state dezvoltate, cum funcționează acolo. De exemplu, domnul profesor universitar, Mircea Miclea are un sistem foarte bine pus la punct pe evaluarea de competențe și abilități. (…) Și vei putea să vii cu această consiliere suplimentară de carieră, pentru fiecare copil din România, a transmis ministrul Digitalizării.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Educației se precizează că sunt 3000 de consilieri școlari, la nivel național. Fostul Ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea, în iulie 2022, că trebuie să avem 10.000 de consilieri școlari în școlile din România.

În prezent, sunt puțin peste 3.000 de consilieri școlari în toată România (3.138 de consilieri școlari). Sunt situații în care un singur consilier școlar trebuie să asigure servicii de consiliere pentru 2.400 de elevi. Acest lucru este în mod evident imposibil, a declarat Cîmpeanu în dezbaterea publică privind rolul consilierului școlar, din iulie 2022.

În aprilie, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunţat că în mai multe judeţe se derula procedura de angajare pe postul de consilier școlar. La finalul selecției pentru posturi ar urma să existe în medie un consilier şcolar la 800 de elevi.

 

 

Urmăriți interviul integral:

Autor

Citește și