EXCLUSIV. UDMR amenință cu ieșirea de la guvernare și-i dă un ultimatum lui Ponta. Kelemen: „Poziția mea foarte hotărâtă o cunoaște premierul, de la el aștept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare”

EXCLUSIV. UDMR amenință cu ieșirea de la guvernare și-i dă un ultimatum lui Ponta. Kelemen: „Poziția mea foarte hotărâtă o cunoaște premierul, de la el aștept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare
Publicat: 05/07/2014, 09:18
Actualizat: 05/07/2016, 20:51

La doar patru luni de la intrarea la guvernare, UDMR amenință că va părăsi Palatul Victoria. Motivul: fără consultarea Uniunii, Ministerul Afacerilor Externe a intervenit într-un proces la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, căreia UDMR i se adresase după ce, în septembrie anul trecut, Comisia Europeană a respins Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) pentru protecția minorităților naționale – Minority SafePack, inițiată chiat de UDMR și susținută de Uniunea Federală a Naționalităților din Europa(FUEN).

Inițiativa prin care se solicita aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind minorităților pe șase tematici – „Limbile regionale sau minoritare, educație, cultură și diversitate culturală”, „Politica de dezvoltare regională”, „Participarea și implicarea societății civile”, „Egalitate și anti-discriminare”, „Media audio-vizuală și conținutul digital” și „Sprijin pentru comunitățile minorităților naționale” – a fost respinsă de Comisie pe motiv că „în mod evident, este în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii”. „Decizia a fost una politică”, a comentat la vremea respectivă Kelemen Hunor, anunțând contestarea sa la Curtea Europeană de Justiție. Acest lucru s-a și întâmplat, iar surpriza a venit chiar de la București. România, prin prin Ministerul Afacerilor Externe, a formulat o cererea de intervenție care a și fost acceptată, termenul limită de depunere a argumentației fiind stabilit pentru finalul lui iunie acest an. Chiar dacă PSD este în Coaliție cu UDMR, MAE, condus de social-democratul Titus Corlățean, a susținut aceeași poziție cu Comisia Europeană.

„O acțiune partizană a MAE”

Demersul a aruncat practic în aer coaliția. Kelemen Hunor a avut o discuție tensionată cu premierul Victor Ponta, în care i-a cerut acestuia retragerea intervenției transmise de MAE. Potrivit unor surse din Coaliție, șeful guvernului a vorbit cu Titus Corlățean care i-a spus că un pas înapoi echivalează cu demisia sa. În aceste condiții, UDMR a amenințat cu ieșirea de la guvernare, însă o decizie finală ar urma să fie luată după o ultimă discuție pe care Kelemen Hunor și Victor Ponta ar trebui să o aibă săptămâna viitoare. Surse din Coaliție susțin însă că e puțin probabil, dacă nu imposibil, ca intervenția să fie retrasă.

Tensiunea maximă din coaliție a fost confirmată, pentru gândul, de președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, care a declarat că subiectul intervenției României în procesul de la Luxemburg nu a făcut obiectul niciunei consultări în Coaliție. „A fost o acțiune partizană a MAE! Am cerut retragerea intervenției”, a declarat liderul Uniunii, pentru gândul.

Întrebat dacă Uniunea ia în calcul ieșirea de la guvernare, în condițiile în care aceasta nu va fi retrasă, Kelemen a admis, indirect, că acesta este o variantă foarte probabilă. „Nu vreau să răspund la această întrebare, dar poziția mea foarte hotărâtă o cunoaște premierul, de la el aștept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!”, a spus Kelemen Hunor, pentru gândul.

Gândul a solicitat MAE intervenția pe care a făcut-o în cadrul procesului, însă până la ora publicării acestui material nu a primit un răspuns.

Planul de rezervă al lui Ponta

O plecare a UDMR de la Palatul Victoria nu îl prinde nepregătit pe Victor Ponta. Premierul a plănuit din timp compesarea unei astfel de mutări – dorite de altfel și de o parte a PSD care vrea disocierea de maghiari în campania pentru prezidențiale – asigurându-și o majoritate în parlament cu oamenii lui Dan Diaconescu și ai lui Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, drept răsplată, reprezentanți ai PPDD și ex-liberalilor au primit în această săptămână, miercuri, și posturi în eșalonul doi al guvernului. Astfel, secretarul general al PPDD, Liviu Neagu, a fost numit secretar general adjunct al Guvernului, iar Ioana Lambru, o apropiată a grupării lui Călin Popescu Tăriceanu, a fost numită secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Mutarea a fost făcută în ciuda rezervelor exprimate public de UDMR față PPDD și în momentul când Kelemen Hunor nu se afla în București, fiind în concediu. Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, imediat după oficializarea deciziilor, că o analiză la nivelul Uniunii pe această temă ar trebui făcută săptămâna viitoare.

„Săptămâna aceasta a fost o ședință de Guvern, președintele nostru este în concediu, ca atare vicepremierul nu era în București dacă s-a întâmplat acest lucru, așa că nu vă pot răspunde ce și cum și de ce s-a întâmplat. În mod evident atunci va exista o formă clară a acestei colaborări cu acel partid atunci va exista o decizie a Uniunii. În mod evident cred eu partidul cel mai mare din coaliția de guvernare încearcă să dea o greutate, o susținere mai mare în Parlament acestei guvernări, care din păcate, deși teoretic are majoritate în Parlament, în ultimele luni nu a reușit să voteze nicio lege organică cu care nu a fost de acord opoziția”, a spus Marton Arpad, pentru gândul.

În eventualitatea plecării UDMR de la guvernare, Victor Ponta se poate baza pe o majoritate de 317 deputați și senatori de la PSD, PPDD, PC și minorități. Acestora ar urma să li se alăture și cei care l-au urmat pe Călin Popescu Tăriceanu, în jur de 20 de aleși, ceea ce ar asigura o susținere cu aproape 50 de voturi în plus decât cele 288 minimum necesare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Cezar Ouatu, reacție după moartea lui Gabriel Cotabiță: "Unul din momentele care-mi vor rămâne bine...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga