Premierul liberal Nicolae Ciucă ar urma să fie înlocuit, peste aproximativ cinci luni, cu liderul social-democrat Marcel Ciolacu, dacă acordul de la formarea Coaliției de guvernare, din luna noiembrie 2021, va fi respectat. Conform înțelegerii dintre Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și minoritățile naționale, la jumătatea mandatului actualului Executiv, în mai 2023, nu numai prim-ministrul, ci și titularii liberali de la conducerea ministerelor-cheie și a Secretariatului General al Guvernului vor intra în ceea ce Coaliția a numit rotația guvernamentală. Liderii PNL și PSD au spus de mai multe ori că înțelegerea va fi respectată, iar purtătorii de cuvânt ai celor două partide au declarat, pentru Gândul, că rotativa guvernamentală este o parte a înțelegerii care stă la baza existenței Coaliției și nimic nu poate schimba asta.
Mandatul actualului șef de la Palatul Victoria, președintele PNL Nicolae Ciucă, expiră în 25 mai, după ce, în 25 noiembrie 2021, programul de guvernare al coaliției PNL – PSD – UDMR – minorități naționale a primit votul în Parlament. Guvernul Ciucă a primit atunci votul de încredere al Parlamentului, fiind învestit la aproximativ șapte săptămâni de criză politică, după demiterea Cabinetului Cîțu prin moțiunea de cenzură a PSD.
Acordul politic încheiat de Coaliție prevede că, la jumătatea mandatului rămas de trei ani al actului Executiv, deci din 26 mai 2023, conducerea Guvernului să fie preluată de liderul principalului partid partener din coaliție, Partidul Social Democrat, respectiv Marcel Ciolacu, actualul președinte al Camerei Deputaților, care va rămâne în funcție până la alegerile generale din 2024.
Crizele din ultimele aproximativ 14 luni – criza energiei, implicațiile războiului din Ucraina, inflația galopantă – dar și pozițiile diferite privind unele chestiuni-cheie ideologic, precum pensiile și demisiile unor miniștri – au provocat o serie de declarații tensionate între partenerii de guvernare.
Conform acordului politic, rocada guvernamentală presupune schimbul între premierul și secretarul general al Guvernului și, pe de o parte, între Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, și, în cealaltă parte, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției. La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și membrii cabinetului, astfel, vicepremierul din partea PSD, în prezent, Sorin Grindeanu, va fi înlocuit de un vicepremier PNL.
În octombrie 2022 s-a vehiculat chiar un posibil schimb de titulari între PNL și PSD la Ministerul Apărării și Ministerul Energiei – o variantă vehiculată după ce Vasile Dîncu (PSD) a părăsit fotoliul din fruntea Armatei, preluat interimar de premierul Nicolae Ciucă.
Vicepreședintele PNL Cristian Bușoi explica, la acea vreme, la GÂNDUL EXCLUSIV, că această variantă nu a fost prevăzută în acordul Coaliției de guvernare și este o chestiune pe care trebuie să o gestioneze intern social-democrații, ceea ce s-a și întâmplat ulterior, prin numirea lui Angel Tîlvăr (PSD) în această funcție.
Anterior, în cazul a două plecări ale miniștrilor liberali, Florin Roman, de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, și Mihai Cîmpeanu, de la Ministerul Educației Naționale, PNL a nominalizat înlocuitori, numiți ulterior titulari de șeful statului, pe Sebastian Burduja, respectiv Ligia Deca.
Gândul a întrebat purtătorii de cuvânt ai celor trei formațiuni ce formează Coaliția dacă acordul se va aplica înainte de începutul verii și în ce condiții s-ar putea ajunge la situația în care rotativa premierilor să nu fie respectată.
Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, a spus că liberalii sunt hotărâți să își respecte partea lor de promisiune, din responsabilitate pentru ”stabilitatea țării”.
„Poziția Partidului Național Liberal este foarte clară: rotativa guvernamentală este o parte a înțelegerii care stă la baza existenței acestei Coaliții. Alături de PSD și UDMR, am hotărât să guvernăm împreună până în 2024, jumătate din perioadă cu premier din partea PNL, iar în cealaltă jumătate, cu premier din partea PSD.
PNL își respectă angajamentele, din responsabilitate față de situația dificilă economic și geopolitic în care se găsește România”, a spus purtătorul de cuvânt al partidului care deține în prezent conducerea Palatului Victoria.
Ionuț Stroe susține că nu se pune problema unei renegocieri a protocolului, iar alte ipoteze care ar lua în calcul o renunțare la rotativa premierilor din luna mai 2023 sunt excluse.
„Protocolul Coaliției este documentul pe care se bazează guvernarea. PNL este un partid serios, care își respectă angajamentele și care tratează stabilitatea țării cu seriozitate și responsabilitate.
Nu există nicio discuție de renegociere a acestui protocol și nici o altă ipoteză decât implementarea rotativei, conform protocolului. Avem un document agreat, pe baza căruia funcționăm și nu ne abatem de la ce am agreat”, a mai spus Ionuț Stroe, pentru Gândul.
Liberalul a precizat că până acum nu s-au discutat în detaliu schimbările la ministere, dar că vor fi făcute schimburile așa cum s-a convenit în acordul de guvernare.
„Noi, PNL, am semnat acest protocol pentru a asigura stabilitatea țării, într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Până acum, nu am avut discuții la nivel de detaliu referitoare la ministere. Prioritatea noastră în momentul de față este să guvernăm stabil și responsabil și să protejăm cetățenii și economia țării”, a transmis Ionuț Stroe poziția liberalilor.
Același mesaj îl transmitea și președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, la bilanțul primului an de guvernare a Coaliției.
„Responsabilitatea noastră, la nivelul Guvernului, este să menţinem echilibrul, într-o perioadă marcată de multe crize. Le vom traversa cu bine, aşa cum deja am demonstrat că putem, împreună”, spunea actualul premier.
Social-democrații dau și ei asigurări că rotația premierilor va avea loc în mai 2023, așa cum s-a stabilit prin acordul din noiembrie 2021.
„Este un moment care va arăta maturitatea clasei politice. Înțelegerea care a avut loc la formarea Coaliției va fi respectată. Declarațiile celor doi președinți de partid, Marcel Ciolacu, PSD, și Nicolae Ciucă, PNL, susțin acest lucru, că rotația premierilor va avea loc”, a spus, pentru Gândul, senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al social-democraților.
Senatorul PSD susține că este prematur să se discute de acum cum vor fi împărțite ministerele, ce nume de miniștri ar putea fi în a doua parte a guvernării Coaliției, în condițiile în care până atunci trebuie găsite soluții la alte provocări, privind situația geopolitică și consecințele crizelor multiple.
„Mai sunt cinci luni până la acel moment și, în acest interval, Guvernul trebuie să performeze, pentru că trebuie să răspundem provocărilor ce țin de situația geopolitică din vecinătate, de consecințele crizelor multiple și de necesitatea de a atrage fondurile europene într-un ritm susținut. De aceea, speculațiile referitoare la numele miniștrilor, a «culorii» ministerelor, pot să mai aștepte, PSD este concentrat asupra calității actului de guvernare”, a precizat Radu Oprea.
Într-un interviu recent, liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea că acordul politic a fost încheiat pentru stabilitate.
„Dacă ne uităm la configuraţia Parlamentului, altă soluţie politică nu aveam. Mă bucur că, după un an de zile, sper să fi depăşit perioada de pompier de serviciu. Nu am niciun regret si am făcut bine ca ne-am implicat în guvernare, dar de anul viitor sper să intram în construcţie cu noul buget şi să depăşim perioada de pompier de serviciu, după o guvernare dezastruoasă de dreapta timp de doi ani”, declara președintele social-democrat, în decembrie.
Potrivit viitorului premier, conform acordului, cea mai bună soluție din punct de vedere politic este continuarea acestei coaliții până la următoarele alegeri, pentru că, în cazul în care această coaliție nu ar mai exista, România ar risca alegeri anticipate într-o perioadă și așa delicată.
„Dacă partenerii de coaliție decid să rupă alianța, ne vom întoarce la votul românilor”, a mai spus liderul PSD.
Și oficialii celei de-a treia formațiuni din coaliție, UDMR, consideră că înțelegerea de dinaintea învestiturii trebuie respectată.
„Rotația premierului este prevăzută în protocolul Coaliției. Din punctul nostru de vedere, acest protocol trebuie implementat”, a declarat, pentru Gândul, purtătorul de cuvânt al UDMR.