EXCLUSIV VIDEO | Cum explică un specialist în securitate cibernetică incidentul de pe contul de YouTube al scriitorului și publicistului Ion Cristoiu?

Publicat: 31/10/2023, 17:00
Actualizat: 31/10/2023, 17:47

În contextul în care publicistului și scriitorului Ion Cristoiu i-a fost spart contul de YouTube, acolo unde se afla în dialog permanent cu zecile de mii de urmăritori ai săi, Gândul a stat de vorbă cu Gabriel Cîrlig, expert în securitate cibernetică. Acesta a spus că Ion Cristoiu a fost victima unui atac de tip ATO – Account Take Over.

Ion Cristoiu a povestit pentru Gândul incidentul de pe contul său de YouTube, atunci când a vrut să descarce o aplicație de pe Google. După ce a descărcat aplicația, scriitorul povestește cum i-au fost compromise mai multe parole și cum un eveniment de blockchain/crypto a fost transmis live de pe pagina sa. (detalii AICI)

În acest context, Gândul a stat de vorbă cu Gabriel Cîrlig, Principal Security Researcher la HUMAN Security. Acesta spune că Ion Cristoiu a fost victima unui atac de tip Account Take Over (ATO), preferat de hackerii din întreaga lume.

„A fost un caz clasic de ATO – Account Take Over. De obicei picăm victimă a acestui atac din două motive. Ori ne-am infectat cu viruși și parolele pentru toate website-urile vizitate ne-au fost furate, ceea ce îi garantează atacatorului acces la toate conturile noastre, ori avem o parolă foarte slabă și atunci când ei lansează atacuri în masă împotriva unei platforme gen Facebook, Youtube, ș.a.m.d, o fim și noi printre cei compromiși”, precizează expertul în IT.

Se pare că atacatorii au pus mâna pe o „comoară” atunci când au dat de contul lui Ion Cristoiu, asta datorită numărului mare de utilizatori ai canalului său. În acest sens, Cîrlig consideră că astfel de canale sunt „mână de aur” pentru atacatori, datorită potențialului de monetizare al contului.

„Vă dați seama când au dat de un cont cu atât de mulți urmăritori precum cel al domnului Ion Cristoiu, s-au pus imediat pe treabă și au au început emită genul ăsta de live stream-uri și de scam-uri pentru a reuși monetizeze contul domnului”, a adăugat specialistul de la Human Security.

Sfaturi pentru Ion Cristoiu

Întrebat și despre sfaturile pe care i le-ar da maestrului, acesta a atras atenția asupra faptului că nu întotdeauna este vina utilizatorilor și că, de multe ori, platformele digitale se confruntă din ce în ce mai des cu breșe de securitate. Totuși, acesta îndeamnă utilizatorii să folosească o parolă cât mai lungă – adică, o propoziție parolă, spune Cîrlig.

„Lui Ion Cristoiu i-da două sfaturi….Vina nu ar trebui fie pe utilizatori…., dar ca utilizator avem nevoie de o parolă cât mai sigură, cât mai lungă. De preferat nu trebuie fie complexă, nu trebuie aibă foarte multe caractere speciale. Mie îmi place ideea de propoziție parolă, nu cuvânt”, adaugă expertul.

Acesta mai precizează că dacă fondatorul Ethereum, Vitalic Buterin – un expert în securitate cibernetică și crypto monede – a fost compromis, ce așteptări mai avem din partea altor persoane să știe cum să prevină astfel de atacuri.

„Este și vina platformelor și în mare parte e văd asta ca vina platformelor, dacă ne aducem aminte și Vitalic Buterin, omul care până la urmă a fost printre fondatorii Ethereum a fost compromis prin aproape aceleași metode. Dacă un expert în securitate, până la urmă în crypto și securitate a fost compromis prin aceeași metodă, ce speranțe mai avem și noi?”, se întreabă retoric Gabriel Cîrlig.

Din 2019, în țara noastră, funcționează numărul unic 1911, prin care persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România pot raporta incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat. Costul proiectului a costat țara noastră un milion de euro.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Ce spune Ella Haimi, soția românului ținut ostatic de Hamas, după întâlnirea cu Marcel Ciolacu: „Reamintim datoria constituțională pentru Tal”

Planul lui Marcel Ciolacu privind reorganizarea agențiilor din subordinea ministerelor/ Se va înființa o agenție unică pentru toate avizele solicitate

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce