Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a prezentat la Gândul Exclusiv proiectul de lege care modifică modalitatea de evaluare a fucționarilor publici. Legea a trecut de Parlament și așteaptă promulgarea de către președintele Klaus Iohannis.
Potrivit legii, evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se va face anual, prin intermediul sistemului informatic al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, începând cu 1 ianuarie 2025, pentru activitatea din anul precedent.
Totul a plecat de la principiul person-job fit, adică omul potrivit la locul potrivit, întrucât, așa cum a declarat Bogdan Ivan, oamenii sunt cei care fac diferența, într-o companie sau o instituție.
Eu am constatat, în cei 8 ani cât am lucrat în administrația din România, faptul că de foarte multe ori oamenii sunt cei care fac diferența. Poți să ai calculatoare, poți să ai clădiri foarte frumoase, dacă acei oameni care lucrează într-o funcție publică nu sunt potriviți, la locul potrivit, riști de foarte multe ori să pierzi ca țară startul, să se încurce unii pe alții.
Se aplică, astfel, modul în care funcționează managementul resurselor umane în zona privată, dar și la nivelul instituțiilor europene. Sistemul de evaluare a angajaților în sistemul public este încă rudimentar, cu pixul pe hârtie și, de cele mai multe ori, fără rezultat, a transmis ministrul Digitalizării.
Astăzi, încă se practică evaluarea funcționarilor publici de către șeful direct pe o foaie, în care cu pixul încercuiești relaționarea cu colegii: foarte bine. De obicei, se pun toate într-un dosar care se pune pe un raft, într-un dulap și moare acolo.
Prin noul sistem, angajatul nu va fi evaluat doar de superiorul direct ci și de colegii săi, a transmis ministrul Digitalizării.
Legea dă oportunitatea de a face această evaluare online, adică va fi făcută evaluarea atât de către șeful direct cât și, după ce vor fi aplicate normele de către ANFP, de ceilalți, de colegii din același birou, pe orizontală, de șefi, de subordonați, pentru că vorbim de modernizarea aparatului de stat.
Iniţiativa legislativă face parte dintr-un pachet mai amplu de proiecte menite să ducă la debirocratizarea serviciilor publice.
Proiectul de lege menționează că evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici va cuprinde următoarele elemente: evaluarea gradului şi a modului de atingere a obiectivelor individuale, evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanţă și evaluarea nivelului competenţelor digitale.
Urmăriți interviul integral: