Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că atât partidul său cât și eurodeputații social-democrați din Parlamentul European au votat pentru aderarea României în Spațiul Schengen. Demers care ar fi trebuit urmat și de celelalte partide din România.
„Noi, Partidul Social Democrat, ne-am făcut treaba și lucrul acesta se vede. Atât colegii europarlamentari, cât și președintele partidelui, Marcel Ciolacu, care a participat la Congresul Socialiștilor Europeni, am făcut acel lobby pentru România, astfel încât toți europarlamentarii din familia social-democrată au votat pentru intrarea României în Schengen”, a declarat Radu Oprea.
El a precizat că până și social-democrații din Parlamentul olandez au susținut cauza României și au votat împotriva moțiunii care ar putea lăsa încă o dată țara noastră în afara spațiului Schengen.
„De asemenea, dacă vă uitați pe votul din Parlamentul olandez, veți vedea că cei din familia noastră social-democrată au votat împotriva moțiunii, adică pentru intrarea României în spațiul Schengen, ceea ce arată că noi, social-democrații am putut să facem acel efort de a comunica și de a convinge colegii noștri social-democrați, ceea ce ar fi trebuit să facă și celelalte partide politice, pentru că e lesne și ușor să mergi să spui lucruri doar la televiziunile interne. Este un pic mai complicat să mergi și să îți convingi colegii, cu argumente, că dreptatea este de partea ta. Și, vedeți, există acest exemplu de bună practică. Noi am reușit”, a subliniat Oprea, în exclusivitate pentru Gândul.
Parlamentul Olandei a adoptat joi o rezoluție prin care stipulează că Haga se va opune prin vot aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, potrivit eurodeputatei olandeze Sophia in ’T Veld (LIBE).
Votul din Parlamentul Olandei vine la doar două zile după ce Parlamentul European a votat într-o majoritate covârșitoare în favoarea aderării celor două state la Schengen. Eurodeputații i-au cerut prin rezoluția votată Consiliului European ca, până la sfârșitul anului 2022, să ia măsurile necesare care să faciliteze admiterea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat că țara sa nu e în principiu opusă aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. El a atras, însă, atenția că problemele din justiție și legate de statul de drept continuă să pună piedici României când vine vorba de aderarea la Schengen. În ultimii ani, politicienii olandezi au ridicat des problema corupției și a nerespectării criteriilor din MCV de către statul român.