Două ședințe, una mai importantă decât cealaltă. Liberalii s-au strâns la Sinaia, încă de joi seara. Pun pe masă cifrele sondajelor interne și iau decizii despre viitorul electoral al PNL. Chiar dacă sunt premature cifrele de acum și nu reflectă realitatea din primăvara lui 2024.
Se discută despre politica de alianțe a partidului, în perspectiva anului electoral ce va urma. Surse din interiorul partidului au afirmat că se va analiza, punctual, situația din fiecare județ și, cel mai probabil, va fi și o decizie. Dar nu se vor lua decizii despre candidați.
Unii afirmă că se vrea „ori la toate alegerile împreună, ori la niciuna”. În timp ce alții rămân constanți ideii exprimate și în cadrul ultimului BPN, mergem la alegeri „prin noi înșine”. Citește mai multe AICI.
Aceștia din urmă ar fi coagulați în jurul liderilor „cu greutate” ajunși liberali odată cu fuziunea PNL – PDL, din 2014. Dacă PNL ar vrea, PSD a luat deja decizia, chiar dacă nu formal, de a nu face alianță cu PNL la europarlamentare.
Surse din eșalonul întâi al PSD au afirmat că este „foarte greu sa avem liste comune la europarlamentare, subiectul e depășit”. A fost și o ședință a coaliției în care Marcel Ciolacu anunțase că vor discuta și eventuala alianță electorală. Subiectul a fost ocolit și „a rămas în pom”, conform surselor.
Un argument că PSD nu are niciun interes și nicio intenție să își împartă listele cu PNL este decizia ca marea lansare a listei de candidați să se întâmple în cadrul unei reuniuni a Partidul Socialiștilor Europeni, care va avea loc în primăvara următoare, la București.
Liderii PNL se reunesc încă din această seară la un hotel din Sinaia, însă, reuniunea Biroului Permanent are loc vineri dimineață. Tot vineri vin și deciziile. Analistul politic Cristian Pîrvulescu a spus, pentru Gândul, că este firesc ca PNL să meargă singur în alegeri.
O asemenea decizie nu este doar o decizie pe care o ia PNL, pentru că PNL face parte dintr-un partid european, Partidul Popular European. O asemenea decizie poate să afecteze modul în care funcționează Partidul Popular European. În mod normal, având în vedere că în Parlamentul European sunt reprezentate diferitele tendințe din interiorul statelor membre, ar fi firesc ca PNL să meargă singur, mai ales la alegerile europene, la celelalte poate să găsească tot felul de formule de compromis. Să nu uităm că PNL și PSD au mai avut liste comune în 2012, spre exemplu sub forma USL, a spus Pîrvulescu.
Cristian Pîrvulescu atrage atenția cu privire la riscul de a duce electoratul într-o confuzie, în eventualitatea listelor comune la europarlamentare. De asemenea, profesorul de științe politice precizează că PNL nu are în momentul de față o viziune ideologică unitară.
Dar într-un moment ca cel actual există riscul de a confuza electoratul dacă se va merge pe liste comune și așa. Din punctul meu de vedere, principala problemă a PNL este o problemă doctrinară. Acest partid nu are în momentul de față o viziune doctrinară clară, nu are o linie clară. De aici și toate ambiguitățile pe care le are, mai precizează Cristian Pîrvulescu.
Întrebat despre argumentul care ar putea sta la baza formării unei alianțe PSD-PNL, acesta consideră că este cel al valului de extremism manifestat de AUR, argument pe care îl consideră unul „improvizat”. Pîrvulescu amintește de relația ambiguă a celor două partide mainstream cu AUR, dar și de faptul că au refuzat să se delimiteze, prin așa-numitul „cordon sanitar”, de formațiunea condusă de George Simion.
Deja argumentul a fost folosit, dar este absolut improvizat. Este lupta împotriva extremismului. Cred că fiecare dintre cele două partide ar trebui în primul rând să lupte cu extremismul din interior, pentru că ambele au reprezentanți extremiști care nu au nicio legătură cu democrația occidentală și cu linia politică pe care cele două partide o afișează. De altfel, relația aceasta ambiguă cu AUR nu este o noutate. În 2021, când s-a cerut celor două partide să se delimiteze de AUR, au refuzat să se pronunțe. Acuma, dintr-o dată au descoperit că există un inamic în realitate, ceea ce încearcă fiecare dintre partide e altceva, a adăugat Cristian Pîrvulescu.
Pîrvulescu mai precizează că în eventualitatea în care cele două partide vor alege să meargă împreună, nu vor face altceva decât să înlesnească drumul AUR: „Și dacă vor merge într-o variantă de genul acesta, o variantă comună cu liste comune, nu vor face decât să înlesnească drumul AUR. Pentru că în politică unu plus unu egal unu, nu egal doi, altfel spus, nu-și vor dubla voturile”.
Referitor la alegerea locației, acesta explică faptul că liderii PNL obișnuiesc să se întâlnească la Sinaia din motive organizatorice, fiind facil atât pentru cei din Transilvania, cât și pentru liderii liberali din sudul țării. De asemenea, politologul amintește de vechea tradiție liberală de a se întâlni la Sinaia până în 2014.
Sursa: Mediafax foto
CITIȚI ȘI: