Prima pagină » Actualitate » Avem dovada! Cartea lui Ciucă NU EXISTĂ! Pe ce a cheltuit PNL 2 mil. € + Cum l-a “acoperit” directorul Bibliotecii Naționale pe liderul liberal

Avem dovada! Cartea lui Ciucă NU EXISTĂ! Pe ce a cheltuit PNL 2 mil. € + Cum l-a “acoperit” directorul Bibliotecii Naționale pe liderul liberal

Pe 20 mai, al doilea om în stat, Nicolae Ciucă, anunța că va publica o carte. Pe site-ul său personal, Ciucă scria că în luna iunie va lansa volumul cu titlul  „Un ostaș în slujba țării”.

Paginile acestei cărți sunt despre mine. Nu despre funcțiile pe care le-am ocupat, nu despre imaginea mea publică, nu sunt bilanț și nici program electoral. Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic. Sunt despre viața mea, cea din spatele pupitrului, a microfonului sau a televizorului, mărturisea Ciucă.

Luna iunie a trecut fără ca „Un ostaș în slujba țării” să vadă lumina tiparului. La jumătatea lunii iulie, același „ostaș” spunea, cu entuziasm, că „așteptarea a ajuns la final”. În curând, biografia avea să fie gata. La Antena 3, Ciucă mărturisea că „mai are de scris” la ea.

Câteva zile mai târziu, spre finalul lunii iulie, mai dădea un termen de lansare, luna august. Cartea avea să fie publicată de Editura RAO, conform președintelui PNL.

Mă bucur că există interes. Atunci când apar ironiile de la competitori, să ştiţi că durerea nu este la cel care este atacat, ci în partea cealaltă. Asta înseamnă că doare şi nu putem decât să ne vedem în continuare de drum. Când o lansez? În luna august”, anunța Nicolae Ciucă, la B1 TV.

Pe 1 august, președintele PNL spunea, informal, că a terminat cu scrisul, iar cartea avea să plece spre tipografie, aproximativ „pe 5 august”.

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a dat vestea, pentru Gândul, joi.

În două săptămâni o vor putea ține în mână (n.r. cartea) toți românii, a spus Rareș Bogdan.

Unde este, de fapt, cartea lui Nicolae Ciucă, promovată din bani publici?

Procedura de publicare a unei cărți prevede atribuirea unui cod ISBN (International Standard Book Number), care „facilitează promovarea cărților și a editorilor în cataloage și baze de date, referențiale ale domeniului editorial, la nivel național și internațional”.

Codul este emis de către Centrul Naţional ISBN, din cadrul Bibliotecii Naționale a României.

Centrul Naţional ISBN poate acorda un cod atât unei persoane juridice, cât și unei persoane fizice. În cazul de față, cel mai probabil codul ar fi trebui solicitat de către editura numită de Nicolae Ciucă, RAO.

Procedural, fiecărei edituri i se alocă o plajă de numere ISBN. Acestea au obligația să trimită, cu 30 de zile înainte de tipărire, datele cărții pe care o publică. Aceste date se înregistrează în Catalogul General CIP.

Însă, pe platformă, cartea „Un ostaș în slujba țării” nu există. La o simplă căutare a numelui autorului Ciucă Nicolae, platforma identifică doar teza de doctorat a fostului premier, „Dimensiunea angajării armatei României în operații întrunite multinaționale”, susţinută în anul 2003 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

 

Este vorba despre o teză de doctorat în cazul căreia nu s-a putut dovedi sau infirma acuzația de plagiat, în condițiile în care s-a prescris.

În aprilie 2023, Parchetul General a clasat dosarul privind plagiatul în teza de doctorat a premierului Ciucă, pe atunci.

Dosarul a fost deschis în februarie 2022, iar ancheta penală a blocat mai bine de un an cercetarea tezei de doctorat de către Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Acuzația de plagiat a plecat de la jurnalista Emilia Șercan, în ianuarie 2022.

Aceasta a susținut că lucrarea nu a respectat normele academice, adică mai multe pagini au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor şi fără să fi fost marcate cu ghilimele.

Adrian Cioroianu nu știe despre cartea lui Ciucă

Gândul a trimis, miercuri, o solicitare în baza legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public Bibliotecii Naționale a României. Mai exact, am vrut să aflăm dacă și când Biblioteca Națională a primit o solicitare din partea vreunei edituri/persoane fizice sau o altă entitate juridică de emitere a unui cod ISBN pentru volumul cu titlul „Un ostaș în slujba țării”, anunțat și promovat de președintele Senatului, domnul Nicolae Ciucă, în spațiul public.

În aceeași zi, am apelat la directorul general al Bibliotecii Naționale, fostul ministru Adrian Cioroianu. I-am adresat rugămintea de a încerca rezolvarea acestei solicitări cu celeritate, având în vedere noile dezvăluiri cu privire la fondurile publice utilizate în promovarea unei cărți, care ar promova „valorile liberale”, spune PNL.

O carte despre care nimeni nu știe nimic. Un scandal despre care liberalii au aflat de la televizor.

Domnul Cioroianu a întrebat „despre ce carte este vorba? Nu am auzit”, însă a promis că „se va rezolva”, dacă trimitem solicitarea.

Joi dimineață, am primit un răspuns tipic administrației românești: „Vă mai trebuie o hârtie”.

Emailul pe care l-am trimis, la recomandarea doamnei de la Centrul Național ISBN, nu a fost suficient de bun.

Vă recomandăm să retransmiteți solicitarea dvs. utilizând calea oficială pentru acest tip de corespondență, așa cum este prezentata pe site-ul Bibliotecii Naționale a României (www.bibnat.ro), în secțiunea Transparentă instituțională și Solicitarea informațiilor de interes public, ne-a comunicat doamna Adina PATRICHE, bibliotecar.

Am urmat procedura: descărcat formularul, completat, semnat și încercat să-l urcăm pe platformă. Fără rezultat.

Am ajuns, totuși, la un compromis, după mai multe telefoane, cu doamna de la secretariat, care ne-a spus că pe legea 544 răspunsul va fi gata în maximum 10 zile.

Joi, la prânz, solicitarea Gândul a intrat în inboxul Bibliotecii Naționale.

Pe ce se duc banii publici?

Miercuri dimineață, liberalii au aflat din presă că leadershipul partidului a cheltuit două milioane de euro din bani publici pentru publicitatea stradală, ce promovează cartea lui Nicolae Ciucă. Asta arată o investigație a site-ului Snoop.ro. 

Partidul Național Liberal a recunoscut că publicitatea cărții lui Nicolae Ciucă, președintele partidului, costă 510.000 de euro pe lună, sumă ce include chiria expunerii publicitare, TVA și taxele locale.

Deși legislația din România a interzis în 2015 publicitatea electorală outdoor, PNL și-a păstrat panourile publicitare în perioada 10 mai – 9 iunie 2024.

În locul unui mesaj electoral, PNL a promovat cartea anunțată de Nicolae Ciucă, cu imaginea politicianului pe copertă.

Liberalii nu văd nimic în neregulă cu asta.

Atenție, fondurile sunt destinate promovării unei cărți autobiografice a liderului PNL, care nu a fost validat drept candidat al partidului la președinția României. 

O decizie care frizează penalul.

George Simion s-a mișcat repede și a depus, joi, la Parchetul General  o plângere pe numele preşedintelui Senatului, „pentru deturnare de fonduri publice și pentru folosirea ilegală a subvenţiei în scopuri publice”.

Liberalii au emis, abia joi dimineață, un comunicat de presă cu „clarificări importante în ceea ce privește campania de panotaj a PNL”.

Acțiunile de promovare actuale reprezintă o activitate firească de informare a publicului despre activitatea PNL și a președintelui partidului, realizate într-un mod perfect transparent și legal, se arată în comunicatul PNL.

O idee emisă de Ciucă, cu scopul de a evita un răspuns cu privire la folosirea subvenției în scopul, atenție!, promovării „unei cărți nelansate”, nu a unui partid sau a unei personalități politice, este aceea că veniturile încasate vor avea ca destinație acțiuni caritabile.

De aici se naște întrebarea: cum își permite PNL să cheltuie 2 milioane de euro, din bani publici, pentru promovarea unei cărți despre care comunicatorii liberali afirmă că promovează „valorile” partidului, în condițiile în care nimeni nu a citit-o, pentru ca, apoi, același partid să contribuie caritabil cu câteva zeci de mii de lei încasări, dacă va reuși să vândă niște mii de exemplare?

RAO: Încă se mai lucrează la text

Miercuri, directorul Editurii RAO a vorbit pentru Cultura la dubă despre cartea lui Nicolae Ciucă. Ovidiu Enculescu a spus că autobiografia lui Ciucă va avea „200-300-400 de pagini” și că „în principal, autorul vrea să mai lucreze puțin la text”.

Cartea e scrisă, semnată, de domnul Ciucă, a spus Enculescu.

Directorul Editurii RAO a mărturisit că “o persoană din staff-ul dânsului m-a întrebat dacă sunt de acord să public această carte. I-am spus să vedem despre ce e vorba și, de ce nu?”

CITEȘTE ȘI:

Autor

Citește și