Extraordinara aventură a primarilor din Argeș „eliberați din PDL” prin venirea lui Băsescu la Costești. „M-au sunat și mi-au spus «Hai, că e un pas spre Mișcarea Populară!»”
L-au văzut pe Traian Băsescu la un târg de Sfântul Ilie. Unii mai de-apoape, alții la televizor și s-au simțit mândri. „Din 1936, în orașul Costești n-a mai venit niciun președinte. Nici Ceaușescu n-a venit la Costești. Suntem mândri”. Ion Baicea, primarul din Costești, e mulțumit. A dat, până una-alta, lovitura de imagine.
Apoi le-au zbârnâit telefoanele și primarii PDL din Argeș s-au încolonat, ca la un semnal, să simtă gustul independenței politice. După o noapte și o zi, doar 2 din 24 au mai rămas în partid. Niciunul PDL-ist sadea. Unul e Florian Năstase, de la Căteasca, „venit de la PNL-eu la PDL-eu”, sincer admirator al PSD pentru că „știe să țină la oamenii lui”. Al doilea este Virgil Baciu, primarul din Corbi, și el liberal la origine, plecat din țară la momentul „eliberării”. „Acum i-a eliberat. Le-a dat libertatea de a-și hotărî destinul politic. Le-a creat un avantaj, au puterea de a negocia. Puteam și eu să profit de momentul ăsta, să fiu liber, dar sunt puțin confuz”, se recunoaște, ușor resemnat, în expectativă.
Mutarea din care mulți nu s-au dezmeticit încă bine i-a scos cu un picior din PDL și i-a adus la ușa Mișcării Populare la țanc pentru marea lansare. Doar o coincidență, spune primarul din Costești: „M-a deranjat că s-a legat prezența președintelui de ce am făcut noi în Argeș„. Plan în toată regula, e convins cel din Corbi, ofertat și el: „Cu siguranță că a avut legătură cu prezența președintelui. Nu e nicio coincidență„.
Cadrul 1: Venirea lui Traian Băsescu și artificiul eliberator
În Argeș, Traian Băsescu s-a oprit sâmbătă „să bea o bere”. Și, în treacăt fiind, și-a prins-o și în programul oficial anunțat pe site-ul Președinției. „Eu eram în București, mi-am terminat treaba și am zis: «Unde să beau o bere?». M-am uitat pe invitațiile din apropierea Bucureștiului și era Ungheni. Și atunci am zis: «Dau o fugă până la Ungheni, beau o bere și plec mai departe»”.
În ultimul moment spun că au aflat și primarii. Timp suficient să-și pună costume negre și banderolă tricoloră ca să-l primească cu chieile comunei și icoane în dar.
A doua zi, aveau programată, la Călinești, o întâlnire în PDL cu toate filialele. Un moment bun în care și-au anunțat ad-hoc demisia din toate funcțiile din partid. Tonul l-a dat Mircea Andrei, fost senator, ale cărui zile la conducerea filialei PDL Argeș erau numărate la București, până la înlocuirea cu actualul deputat Cătălin Teodorescu. Disciplinați, primarii au semnat și ei 22 de demisii – din funcții, nu din partid – anunțând solemn că nu vor mai fi active în PDL. Și cum statutul pedepsește inactivitatea, fie ea și declarată, cât mai era încă în funcție, Mircea Andrei a luat pe loc decizia de a-i sancționa drastic cu eliberatoarea excludere, singura care le permite păstrarea mandatului la primărie.
Virgil Baciu a ratat trenul excluderii. Era plecat din Corbi cu treburi în Franța, iar operațiunea s-a petrecut cam peste noapte. „M-am întors azi, la 4 dimineața și sunt depășit de evenimente. Acum o săptămână, când am plecat, nu se punea problema de așa ceva. Doar la telefon m-au sunat sâmbătă și mi-au spus că vor să părăsească partidul. Mi s-a spus spus «Hai, că e un pas spre Mișcarea Populară!»”. A doua zi urma un Consiliu de Coordonare județean”, încearcă primarul din Corbi să refacă, pentru gândul, povestea, de la distanță.
Primarul Virgil Baciu
„Că erau discuții și nemulțumiri de mai demult” știe și el, dar „nu se arăta nimic concret”. Sâmbătă li s-a artătat însă. „Cu siguranță că a avut legătură cu prezența președintelui. Nu e o coincidență”, e convins primarul din Corbi.
Cadrul 2: Iluminarea. „Am băut o bere cu președintele și m-a luminat”
Berea cu Băsescu a rămas la Ungheni evenimentul anului. „Ar trebui să fac și eu o glumă și să spun că am băut o bere cu președintele și m-a luminat”, spune primarul Iulian Miu, la o zi de la plecare.
Cum? E un mister. Analizele politice de la Ungheni diferă mult de scenariile de la București. „E adevărat că nu este întâmplătoare excluderea, dar nu are nicio legătură cu președintele. Nu s-a discutat nimic politic, nimic de Mișcarea Populară, cât am stat la bere. Nu mi-a cerut nimic președintele Băsescu. Sub cuvânt de onoare, credeți-mă”, jură primarul din Ungheni. Și dacă i-ar cere-o totuși, ipotetic, Traian Băsescu însuși? „Dar dacă mi-ar cere, aș trece (la Mișcarea Populară n.red.). Îl admir”, își recunoaște Miu slăbiciunea.
La pas, cu primarul Iulian Miu, din Ungheni. Sursa foto: Contul de Facebook al susținătorilor lui Traian Băsescu
„Iluminat” de președinte, primarul din Ungheni își savurează mai întâi independența. De dragul ei s-ar arunca și în alegeri. Strict teoretic numai, însă. „Chiar și cu prețul mandatului, eu plec. Vreau să fiu independent. PDL mă încurca. Sunt dispus să-mi dau demisia, se fac alegeri, candidez independent și le câștig. Am iubit PDL. Dar nu mai pot”. E ferm, e-ncrezător și, peste toate, e celebru: „Mă sună acum de la Antenă și vă las”.
Cadrul 3: Perspectiva. „N-am spus că nu e în plan Mișcarea Populară. Dar n-am discutat cu președintele”
Ion Baicea e primar la Costești. Orașul în care nimeni, dar nimeni de la cârma țării n-a mai călcat de la Carol al II-lea. Până la Băsescu. „Păi am văzut membri PSD care l-au pupat”, își justifică primarul mândria.
Ion Baicea a luat în 2012 „cam 3000 de voturi”. Dar a trecut neobservat: „Pe mine de la Centru nu m-a băgat nimeni în seamă”. Un an mai târziu i l-a dat pe al său Elenei Udrea, la Congres.
Ion Baicea spune că a plecat din PDL „pentru independență”. Și „ca să fie bine pentru comunitate”. În niciun caz pentru Traian Băsescu. „Președintele a fost invitat la o sărbătoare la noi și a onorat invitația. Noi aveam CCJ programat de o lună și ceva. Or invitația i-am dus-o abia acum două săptămâni”, reface primarul, pas cu pas, evenimentele.
Unde „i-a dus-o”, dacă întâlnirea cu Băsescu era o premieră, e un mister. Când vine vorba de detalii, primarul se răzgândește: „Am trimis-o prim poștă”.
Traian Băsescu însoțit, la Costești, de primarul Ion Baicea. Sursa foto: Contul de Facebook al susținătorilor președintelui
Două lucruri sunt însă clare. Primul: „Cu președintele am discutat de proiectele pe fonduri europene. Nu politică. N-am discutat de Mișcarea Populară”. Și al doilea: „Nu am o ofertă”. Și aici e însă rost de o clarificare: „N-am spus că nu e în niciun fel (în plan, n.red.) Mișcarea Populară. Dar n-am discutat niciodată cu președintele despre Mișcarea Populară. Sunt un om de dreapta. Opțiunea mea e pe termen mediu și lung”, spune primarul Baicea.
Cadrul 4: Calculul rece. „Ca bărbat îmi place Udrea, dar l-am votat pe Blaga”
Pe Nicolae Barbu, fost PRM-ist cu vechime, l-a adus în PDL „contextul din 2012″ și de luat, l-a luat valul. Altfel, „un om corect, căruia îi place disciplina”, cum își spune.
Primarul de la Valea Iașului a calculat rece: are deja bani în comună și o majoritate transpartinică în consiliul local, îi mai lipsește „doar independența”, deci nu putea rata „o oportunitate deosebită” ca cea din duminica după Băsescu.
„Noi, la Consiliul Local, avem 11 oameni. 3 din PDL, restul din alte partide. Am făcut o majoritate 9 din 11 cu care am fost de acord să vindem 14 hectare de islaz unei mari companii germane. Am luat 2 milioane de euro și asta ne va permite ca până la finalul lui 2013 să avem apă în toate satele, canalizare în 5 din 7 și acoperire cu asfalt peste 50%. Suntem cam independenți economic. Pentru mine a fost o oportunitate deosebită să devin independent și politic. Sâmbătă, n-am fost acolo. N-am știut că va veni Traian Băsescu. În 2005, eram membru PRM și ne-a chemat Vadim Tudor. Am fost cu eșarfa partidului, încolonați. Acum nu ne-a chemat nimeni, n-a fost ceva organizat”, a povestit el pentru gândul.
Primarul Nicolae Barbu. Sursa foro: Argeșul de Nord
Cu perspectiva de independent, nu e însă mare lucru de făcut. „Cu sinceritate vă spun, n-am știut ce se va întâmpla duminică la Călinești. M-am dus acolo fără să știu ce se va întâmpla. Propunerea a venit pe loc. Deocamdată, ce se vehiculează, că ne-am îndrepta spre Partidul Popular care nu există, mai întâi să existe și apoi discutăm. Cum îi zice, asta… Mișcarea Populară, nu există”. Nicolae Barbu e încă deconectat.
În caz de necesitate, nu ar exclude însă nici întoarcerea. „Vasile Blaga mi se pare un profesionist, inteligent, capabil să conducă. N-am nimic să-i reproșez. Sunt bărbat, am stat de vorbă cu Elena Udrea, ca bărbat îmi place, dar l-am votat pe Vasile Blaga. Cu siguranță da, e loc de întors oriunde. Putem discuta”, își negociază primarul întoarcerea din partidul din care nu a polecat însă cu acte, deocamdată.
Cadrul 5: Despre manipulare. „A fost o mascaradă. Dacă o să fie cazul de plecat la Mișcarea Populară, îmi spun și mie”
Singurul care a refuzat ferm alinierea în spatele fostului senator Andrei este primarul din Căteasca. Florian Liviu Năstase, agronom și proprietar de fermă e obosit de traseism și de „politica asta care se face la noi”. „Eu am venit la PDL-eu de la PNL-eu. Nu mai vreau să mai fac nicio greșeală din asta”, spune primarul, îngrijorat că „nici pentru noțiunea de PDL-eu nu e bine ce au făcut ei”.
Din perspectiva lui Năstase, ședința cu excluderile „a fost o mascaradă”. „Nu e legal și nici statutar. N-a fost pe ordinea de zi. Faptul că toți domnii primari, la comandă, în 5 minute, și-au depus demisia, spune ceva. N-a fost nicio ofertă de la Mișcarea Populară. A fost o manipulare a primarilor de către Mircea Andrei pentru a-i forța mâna lui Blaga să-l lase președinte la PDL Argeș. Din discuțiile cu colegii care au fost la Costești-Ungheni (cu Trian Băsescu, n.red.), nimeni nu le-a solicitat să treacă la Mișcarea Populară”, spune primarul.
Primarul Liviu Năstase, încă PDL. Sursa foto: Ziarul de Argeș
Scenariul cu Mișcarea Populară nu e exclus nici din calculele sale. Dar pentru mai târziu. „Dacă vreodată se consideră, în masă, că… sigur că se poate… Dar acum nu e nici credibilă Mișcarea Populară. Ei au gândit că pot să devină independenți și să meargă fiecare pe drumul lui. Din ce știu foarte clar, că am vorbit și cu Teodorescu Cătălin (liderul interimar numit de conducerea PDL, n.red.) și cu primarul din Costești, mi-au spus așa: «dacă o să fie cazul (să se plece la Mișcarea Populară, n.red) vă spun. Când e să fie, vă spun eu»„, e sigur Năstase că nu va fi lăsat pe dinafară.
Cadrul final: Negocierea
Deocamdată, de pe margine, primarul din Corbi, cel plecat în Franța în mijlocul evenimentelor, vede o singură direcție: negocierea. „Cei mai mulți da, vor merge la Mișcarea Populară. Dar vor fi și unii care să se ducă la PNL, la PSD. Dacă a funcționat în Argeș poate fi peste tot. Dâmbovița, Neamț, mai sunt și alții. Primarii au un cuvânt de spus. Vor lua cu siguranță organizația după ei, fără dubii, fără discuții. Să nu credeți că vor fi disidenți”, crede Virgil Baciu.
O negociere dă de înțeles că așteaptă și Mircea Andrei. Cu PDL, cu USL, cu Mișcarea Populară sau cu oricine ar mai fi interesat de un lot întreg de primari independenți strânși într-un ONG.
„M-a nemulțumit că domnii din conducerea PDL au uitat că există județul Argeș. Le-am adus acum aminte”, spune eliptic Mircea Andrei, contactat de gândul.
Până la înțelegerea finală, aici și-au câștigat independența: Ion Baicea, primarul orașului Costești, Ion Năftănăilă – Albeștii de Muscel, Gheorghe Stancu din Botești, Tudor Florin Frățică Dragomir, primar în Bradu, Ion Tănase – Buzoești, Dumitru Diaconu din Ciomăgești, Ion Sandu – Daviidești, Irinel Georgescu – Dobrești, Gheorghe Drăgan – Lunca Corbului, Gheorghe Purcaru – Morărești, Mircea Păuna – Mușătești, Constantin Bățea – Oarja, Ion Dumitrache – Poiana Lacului, Dragoș Nicolae Boncea – Poienarii de Argeș, Ion Banzea, Poenarii de Muscel, Florin Dumitru din Teiu, Florin Maria, primarul din comuna Uda, Iulian Miu din Ungheni, Nicolae Barbu – Valea Iașului, Ion Boncoi – Valea Mare Pravăț, Nicolae Dochinoiu – Vedea, Eugen Liviu Poșircă – Vulturești.
Dacă partidul le-o va recunoaște.