Luni, de la ora 14.00, în ședința Birouluki Politic Național al PNL, ar putea fi convocat Consiliul Național. Ludovic Orban își dorește o schimbare a statutului partidului, dar mai mulți lideri liberali sunt nemulțumiți de el și ar putea cere chiar convocarea unui Congres, pentru a-l debarca de la conducere, potrivit surselor politice ale Mediafax.
Consiliul Național al PNL ar urma să se desfășoare în perioada 15-30 iulie. Schimbarea pe care o propune Ludovic Orban prevede posibilitatea de a destitui președinții filialelor liberale prin majoritate simplă și nu prin votul a două treimi din membrii Biroului Politic Național, cum este în prezent.
Surse liberale au declarat pentru Mediafax că deja a fost realizată, la nivel central, o evaluare a activității organizațiilor PNL din țară, iar până în septembrie, Orban ar dori să-i înlocuiască pe Cristian Bușoi de la conducerea PNL București, pe Marian Petrache de la Ilfov și pe Iulian Dumitrescu – care este și liderul grupului PNL la Senat – de la Prahova. Demiterea printr-o majoritate simplă este mult mai ușor de întrunit, decât votul a două treimi din membri.
Potrivit unor surse din partid, cei trei se numără printre liderii PNL nemulțumiți de actualul președinte și vor schimbarea lui din funcție.
Întrebat dacă este interesat să preia partidul, Marian Petrache a evitat un răspuns direct.
„Dacă v-ați uitat pe CV-ul meu, ați văzut că sunt membru din 2000 și singurul lucru care m-a interesat a fost binele acestui partid,” a declarat Petrache pentru Mediafax. „Nu pot să discut despre așa ceva pe presupuneri. Când se va ajunge acolo, sunt convins că partidul va găsi cea mai bună variantă. Eu nu discut așa, cu dacă și cu parcă. Eu am avut funcții în partid, nu ar fi ok față de partid să îmi exprim la momentul ăsta tot felul de opțiuni.”
Nemulțumiții îi reproșează lui Orban că nu au fost consultați în legătură cu deciziile importante luate în partid, printre care sesizarea penală împotriva Vioricăi Dăncilă sau acceptarea în partid a europarlamentarului Siegfried Mureșan.
În plus, i se reproșează că, la consultările de la începutul anului pentru formarea unui nou guvern, PNL nu a avut o propunere de premier. De asemenea, Orban este considerat principalul vinovat al eșecului moțiunii de cenzură de săptămâna trecută, pentru că nu ștuit să atragă UDMR de partea sa. Și Codul administrativ este trecut în „contul” actualului președinte PNL, deoarece le-a indicat parlamentarilor din partid să voteze împotrivă, deși promisese altceva primarilor liberali.
Într-un mesaj postat pe Facebook, Nicolae Robu, primarul PNL din Timișoara îndeamnă liberalii la unitate, dar îi recomandă lui Orban să lase parlamentarii să aprobe Codul administrativ. „El nu este perfect, evident – este oare ceva perfect pe lumea asta?! – dar reprezintă un important pas înainte în legislația administrației publice!” afirmă Robu. „Un partid puternic nu-și stabilește linia de conduită prin negarea a tot ce vine de la adversari, ci își permite să spună inclusiv că este de acord cu adversarii, atunci când aceștia – oricât de răi ar fi! – vin cu câte un lucru bun sau măcar relativ mai bun!”.
La Consiliul Național PNL din 15-30 iulie, tabăra Bușoi-Petrache-Dumitrescu va încerca forțarea convocării unui Congres în care Ludovic Orban să fie înlăturat de la conducere. Lor li se alătură Teodor Atanasiu, care deși din mai 2017, este membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, a intrat într-un con de umbră în partid și ar dori să își recapete puterea de decizie în partid, prin intermediul unui nou președinte al PNL mai cooperant.
Printre nemulțumiți se numără și prim-vicepreședintele PNL Sector 2, Viorel Cataramă, care a declarat vineri, pentru Mediafax, că în cazul unui Congres extraordinar care să-l schimbe pe Orban, își va depune candidatura pentru funcția de președinte. El consideră că Orban este o persoană neprezentabilă, care împiedică formarea unei coaliții parlamentare.
„Consider că oricare din membrii partidului este mai calificat decât domnul Orban să conducă partidul.” susține Catarmă. „Aș enumera principalele greșeli care au dus la situația prezentă: modul defectuos în care s-a acționat la demisia Guvernului Tudose, când PNL nu i-a dat, prin neprezentarea unui candidat, nu i-a dat posibilitatea președintelui să dea Opoziției să formeze un nou guvern. Apoi limbajul inadecvat la adresa PSD, fără a propune nicio măsură alternativă, niciun program alternativ. A treia chestiune este atitudinea pro justiție, percepută de opinia publică uneori chiar isterică și nesinceră, ca urmare a situației personale a lui Ludovic Orban.”
„În prezent, dintre toți, sunt singurul lider care este perceput de opinia publică și de presă ca fiind un lider liberal autentic,” se prezintă Viorel Cataramă. „Mesajul meu este unul clar liberal de dreapta. Am capacitatea de a negocia și am demonstrat acest lucru în trecut. Am o experiență care îmi permite să duc partidul la 40 procente la alegerile parlamentare viitoare. Sunt om de afaceri, provin din sectorul privat și știu problemele cu care se confruntă România și am soluții clare pentru rezolvarea lor.”
Deocamdată, Ludovic Orban preferă să bagatelizeze informațiile privind o eventuală debarcare din fruntea PNL.
„Este o glumă, vă veți lămiri de altfel,” a declarat vineri Orban, „pentru că de o lună de zile, PNL este sub un bombardament informațional care este compus din fake news, stiri false care nu au absolut nici un fel de fundament în realitate, care nu se bazează, de fapt, pe demersuri reale. Partidul Național Liberal este unit, Partidul Național Liberal este puternic, iar conducerea aleasă la Congres acționează în conformitate cu mandatul care i-a fost încredințat de Congres.”
Președintele PNL confirmă că, luna aceasta, va avea loc Consiliul Național, dar pentru stabilirea criteriilor pentru alegerile europarlamentare.
„Până în acest moment, nu a cerut nimeni Congres extraordinar, eu cel puțin nu știu să fi existat o asemenea voce în partid,” întărește Orban.”Fabrica de fake news cu care este agresat PNL pentru a încerca să fie prezentat ca fiind într-o stare de frământare este, de fapt, plecată din laboratoarele adversarilor noștri politici din PSD-ALDE și nu are absolut nici un fel de fundament în realitatea politică a PNL.”