„Fără aluzii din astea ieftine, da?” – ceartă la Senat pentru „vacanța electorală” de o lună. Hasotti îl invocă pe Machiavelli. Sârbu: „E veche asta”

Fără aluzii din astea ieftine, da? - ceartă la Senat pentru vacanța electorală de o lună. Hasotti îl invocă pe Machiavelli. Sârbu: E veche asta
Publicat: 25/04/2014, 08:57
Actualizat: 01/02/2019, 20:41

Puiu Hașotti, Verestoy Atilla, Nicolae Moga, Ilie Sârbu și Călin Popescu Tăriceanu au avut un lung schimb de replici, cu acuzații de abuz și cu citate din Machiavelli, marți, în Biroul Permanent, plecând de la propunerea ca în eurocampanie senatorii să aibă doar activitate în teritoriu.

Senatorul Nicolae Moga a propus program în circumscripțiile electorale pentru săptămâna viitoare, iar Ilie Sârbu a adăugat: „Nu numai săptămâna viitoare, până în 26 mai 2014”, mențiune acceptată de Moga: „Până în data de 26 mai 2014”.

Liberalul Puiu Hașotti a intervenit imediat menționând că nu este de acord cu acest program: „Vreau să vă spun că, nici cel puțin în 2012, când a fost campania pentru alegerile parlamentare, nu s-a întâmplat ca timp de patru săptămâni Senatul să nu lucreze. Au fost doar două săptămâni. Și, în acele două săptămâni, se întrunea și Biroul Permanent. Acum, la alegerile europene, mi se pare chiar cu totul deplasat să luăm o vacanță, că despre asta este vorba – și să rămână în stenogramă vacanță, că vacanță se numește – timp de o lună de zile. Nu sunt de acord. Senatul… Parlamentul este îndrituit, conform tuturor legilor, să legifereze. Noi, până acum, am discutat cum trecem 45 de legi prin adoptare tacită – și vin și altele din urmă, tot atâtea – și ne imaginăm un program prin care, timp de patru săptămâni, Senatul să nu lucreze. Vreau să vă spun că niciodată, dar niciodată, nu s-a întâmplat așa ceva. Nu s-a întâmplat niciodată. Cel mai mult au fost două săptămâni”.

Senatorul PSD Ilie Sârbu a replicat: „Acum, tot pentru stenogramă aș vrea și eu să spun că nu suntem în vacanță. Pentru mine, de exemplu, nu este confortabil ceea ce o să fac de săptămâna viitoare, să zic, de luni încolo, fiindcă avem activități în teritoriu care sunt epuizante. Trei-patru întâlniri electorale pe zi… nu cred că-i ușor. Dacă nu facem nimic, dacă stăm acasă, atunci, sigur, devine plictisitor”. Puiu Hașotti a precizat că luni și marți nici nu se face campanie, iar Sârbu i-a răspuns: „Cum să nu se facă? Poate în Constanța… avem un județ mare, altele… Dar nu despre asta vorbim, ca principiu. Și vreau să-i reamintesc domnului Hașotti că s-a mai luat o vacanță”.

Hașotti a răspuns: „Niciodată”, iar Sârbu a relatat: „Când eu eram președinte al Senatului, în perioada aceea scurtă, împreună am votat, inclusiv Vadim Tudor a fost de acord să plecăm în… și n-am mai venit, că n-a fost cazul”. Hașotti a replicat: „Ăsta este un abuz”.

Senatorul PSD Cristian Dumitrescu a propus ca Biroul Permanent să se întrunească o dată pe săptămână, luni.

În discuție a intervenit senatorul UDMR Verestóy Attila, care a ținut să dea o replică legată de implicarea parlamentarilor în campania pentru PE: „Sigur că pe dumneavoastră nu vă îngrijorează, pe noi da. Prezența la europarlamentare nu se întrevede a fi prea ridicată, ba chiar foarte joasă. Și asta… fiecare partid are ierarhia de valori, unii consideră că alegerile europarlamentare nu sunt importante, am auzit și acum. Sigur, probabil că grupul liberal în care vor accede câțiva, probabil foarte puțini, după entuziasmul arătat de domnul coleg…”. Liberalul Hașotti l-a înrerupt pe Verestoy Atilla: „Nu, nu. Domnule senator, fără aluzii din acestea și fără scuze că nu vrem să venim la muncă”, iar Verestóy a spus că nu face nicio aluzie.

„Dumneavoastră, faceți munca cum credeți. Eu fac cum cred”, a spus Verestóy Attila, la care Puiu Hașotti a răspuns: „Fără aluzii din astea ieftine, da?”. „Răspund față de electoratul meu nu față de electoratul liberal. Răspund față de lectoratul meu”, a spus reprezentantul UDMR, iar Hașotti i-a replicat: „Da, și față de electoratul liberal nu faceți dumneavoastră aserțiuni de doi lei”.

Verestóy Attila i-a spus lui Hașotti „Răspundeți dumneavoastră față de electoratul dumneavoastră, faceți campania cum doriți și când doriți. Sau nu faceți, dacă nu doriți. Noi dorim să facem campanie, vrem ca România să aibă o prezență bună”, iar liberalul a replicat „Muriți de dragul României! Ce să zic?!”.

„De fiecare dată am făcut acest lucru și vă rog să nu acuzați, că asta chiar depășește orice limită ce spuneți acum”, a spus Verestóy Attila, iar Hașotti a punctat: „Deloc”.

„Cum adică de dragul României murim?”, a întrebat Verestóy Attila, iar Hașotti a spus: „Da, mai ușor”.

Președintele Senatului a încercat să calmeze spiritele, dar Verestóy Attila a insistat: „Domnule Puiu Hașotti, până aici, pentru că asta înseamnă chiar o… nu vreau să calific”. „Foarte bine, nu calificați”, a răspuns liberalul, la care Verestóy Attila a continuat: „Nu vreau să calific”.

Călin Popescu-Tăriceanu a încercat din nou să intervină: „Domnilor senatori, este a treia zi de Paști”, însă cei doi nu s-au lăsat. „Nu faceți dumneavoastră…”, a spus Hașotti, iar Verestoy Attila a replicat: „Retrageți-vă cuvintele, domnule Hașotti”. „Nu retrag niciun cuvânt, domnule, asta este între electoratul liberal și Partidului Liberal (…) Nu-mi retrag cuvintele”, a spus Hașotti.

Tăriceanu a intervenit iar: „Domnule senator Hașotti, am o rugăminte. Vă dau întotdeauna cuvântul de câte ori solicitați, dar genul acesta de discuție excede de departe cadrul normal de desfășurare a unei reuniuni de Birou permanent. Deci, vă rog foarte mult, îl lăsați pe domnul senator Verestóy să-și facă intervenția, după aceea, dacă vreți să interveniți, vă dau cuvântul când vă vine rândul, spuneți ce aveți de spus și, vă rog, într-un mod civilizat, țineți cont că astăzi este a treia zi de Paști, în plus. Da? Vă mulțumesc”.

Verestóy Attila și-a nuanțat declarația: „Domnilor colegi, eu vă asigur că este bine dacă faceți, într-adevăr, o mobilizare a electoratului. Indiferent ce partid ar vota electoratul, prezența trebuie să fie ridicată”, iar Hașotti s-a arătat de acord cu această variantă: „Așa da”.

„Noi considerăm că pentru acest lucru este nevoie de prezența noastră în teritoriu. Unii nu consideră acest lucru important. Atât am spus. Am și nominalizat cine s-a exprimat că nu este important. Regret că am nominalizat pentru că, probabil, marea majoritate a celor care sunt în partidul respectiv nu gândesc așa. Vreau să vă asigur că și dânșii vor mobiliza oamenii, au tot interesul să aibă o prezență foarte ridicată și mai mulți europarlamentari după viitoarele alegeri din 25 mai 2014. Noi vom face acest lucru. Mulțumesc”, a spus Verestóy Attila, iar Puiu Hașotti a punctat: „Asta deja este altceva”.

La rândul său, Nicolae Moga a spus că europarlamentarele sunt extraordinar de importante. „Și pentru colegul și prietenul meu, domnul Hașotti. Eu sunt un senator care consideră că lucrările sau deplasările în circumscripțiile electorale, unde avem un program în fiecare săptămână, sunt tot atât de importante ca și lucrările din plenul Senatului. Și vă spun asta, pentru că eu sunt un senator care se duce în fiecare săptămână în circumscripția electorală. Pentru mine sunt foarte importante și atunci, de ce să facem numai declarații politice ca să fim auziți de presă sau de alții că venim luna viitoare aici și o să lucrăm de ne spetim, când știm foarte bine că avem ceva de făcut: să scoatem lumea la vot și să voteze lumea în cunoștință de cauză. Vă mulțumesc”, a continuat el.

Puiu Hașotti a replicat: „Declarații din acestea, cu un anumit iz – și, uite, fără să spun cu ce fel de iz – ca o reacție la ceea ce spunea prietenul meu, domnul Moga, eu nu fac. Eu însă spun – și n-o spun populist, ci cu toată convingerea – că rolul nostru aici este să legiferăm. Că ne ducem și în teritoriu, când ne ducem, dacă ne ducem și cine se duce, este altceva. Rolul nostru principal aici este să legiferăm. Astăzi avem 45 de legi cu adoptare tacită, acestea – atenție! – se vor adăuga la altele și o să trecem prin adoptare tacită zeci de legi, pentru că, peste două săptămâni, sigur nu vom avea cvorum. Deci, să nu găsim pretexte de a nu veni la Senat. Dar povestea că… electoratul și nu știu ce, astea sunt… Bun, mă feresc să mai fac alte comentarii”.

La rândul său, liberalul Mario-Ovidiu Oprea a spus că liberalii din Biroul Permanent s-au simțit jigniți de prima intervenție a lui Verestóy Attila, adăugând: „Aveam cu totul altă impresie despre intervențiile Domniei Sale. Mulțumesc”.

Într-un final, Tăriceanu a supus la vot propunerea senatorului Moga privind programul Senatului, care a fost adoptată, înregistrându-se 3 voturi împotrivă și o abținere.

„Stimați colegi, vreau să vă propun ca, începând din 26 mai, deci în prima săptămână după alegerile parlamentare pentru Parlamentul European, să trecem la un program de lucru de trei zile pe săptămână, în așa fel încât o să putem să recuperăm și toate zilele în care Parlamentul nu a lucrat și, sigur că, probabil, se va aduna o sumă mare de proiecte legislative în perioada aceasta de campanie, pe care va trebui, sigur, să le dezbatem conform programului pe care vi-l propun”, a spus Tăriceanu, care a supus propunerea la vot, aceasta fiind adoptată.

După aceste voturi, a intervenit Puiu Hașotti: „Mi-am adus aminte… Recent, am citit o chestie foarte deșteaptă, spusă de Machiavelli: «Dumnezeu i-a dat cuvântul omului pentru a-și ascunde gândurile». E valabil pentru toți”, iar Ilie Sârbu a replicat: „E veche asta”.

Hașotti a continuat: „E valabil pentru toți, domnule președinte”, iar Nicolae Moga a intervenit: „Machiavelli a spus așa: «Niciodată să nu te iei după ce spune un politician, ci după ceea ce face».

Liberalul Hașotti i-a replicat: „Asta e scoasă de tine, acum”, după care s-a trecut la dezbaterea altor subiecte.

Senatorii au decis în ședința de plen de miercuri, la solicitarea liderului grupului PSD, Ilie Sârbu, ca forul legislativ să se întrunească din nou în plen, în 28 și 29 aprilie, această propunere fiind agreată și votată de majoritatea senatorilor.

Modificarea programului de lucru al senatorilor s-a produs după decizia Biroului Permanent, de marți, care a stabilit ca în perioada 28 aprilie – 26 mai, Senatul să nu mai lucreze în plen, ci doar în teritoriu, în contextul celor trei tipuri de alegeri care se desfășoară în perioada următoare, europarlamentarele, alegerile parțiale și alegeri locale, în comunitățile unde s-a vacantat postul.

Vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru a declarat, pentru MEDIAFAX, că ședințele de plen de luni și marți își propun să finalizeze toate proiectele de lege rămase restante, pentru a nu se ajunge la adoptare tacită. În cazul în care aceste legi nu sunt adoptate, programul de lucru al Senatului ar putea fi prelungit cu o nouă ședință de plen, care va avea loc miercuri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță